MTV Uutisille yritettiin kaupata salaista poliisin tietoa: 500 euroa skuupista

MTV Uutisten tutkivan ryhmän toimittajalle on yritetty myydä poliisin salaista tietoa. Virkamieheksi esittäytynyt henkilö ehdotti jatkuvaa tietojen toimittamista rahaa vastaan.

Toimituksella on syy olettaa, että henkilö on virkamies, jolla on pääsy poliisin salaisiin tietoihin. Hän oli aiemmin antanut paikkansa pitävän tiedon keskusrikospoliisin terrorismitutkinnan operaatiosta MTV Uutisille.

Lue oudosta tarjouksesta kertova Salla Vuorikosken pitkä nettijuttu: Ilmainen maistiainen

Terrorismiuutisen julkaisun jälkeen vinkin antaja ehdotti, että hän voisi jatkossa antaa tietoa maksua vastaan. Hän laskuttaisi 500 euroa uutisesta, joka päätyy illan “pääuutislähetykseen” ja 250 euroa nettiuutisesta.  MTV Uutiset kieltäytyi tarjouksesta.

Henkilö lähetti viestejä tutkivan ryhmän toimittajalle anonyymistä sähköpostiosoitteesta. Hänen henkilöllisyytensä ei koskaan tullut uutistoimituksen tietoon.

Tieto poliisioperaation ytimestä

Ennen rahan pyytämistä henkilö oli lähettänyt toimittaja Salla Vuorikoskelle kaksi viestiä.

Ensimmäisessä hän esitteli itsensä “syvällä vakavan rikollisuuden pelikentässä työskenteleväksi virkamieheksi”.

– Valtakunnassa ei ole kaikki hyvin, hän kirjoitti.  

Seuraavana päivänä hän lähetti viestin, jossa kerrottiin keskusrikospoliisin uudesta terrorismirikostutkinnasta ja siihen liittyvästä kiinniotto-operaatiosta. Hän lähetti vinkin toimittajalle vain hetki sen jälkeen, kun kolme epäiltyä oli otettu kiinni.

Uutisten tutkiva ryhmä sai vahvistuksen keskusrikospoliisilta, minkä jälkeen toimitus uutisoi poliisin operaatiosta. Vielä samana iltana vinkin antaja lähetti tarjouksensa.

– Uutisvirtanne tarvitsee vahvoja uutisia ja minä haluan pääsääntöisesti elvyttää talouttani aika ajoin. Vihjepalkkioni on hyvin yksinkertainen - jos olette jutussa uutisen päällä ensimmäisenä ja uutinen päätyy illan pääuutislähetykseen maksaa yksittäinen lähdetietoni teille 500 €. Jos uutinen ei yllä pääuutisiin ja jää webbi uutiseksi - on korvaus 250 €.

MTV Uutisten tietojen mukaan operaatio oli yhteensä muutaman kymmenen henkilön tiedossa keskusrikospoliisissa, suojelupoliisissa sekä mahdollisesti poliisin ylemmässä johdossa. Terrorismirikosepäilyn tiedustelun oli tehnyt suojelupoliisi, minkä jälkeen esitutkinta siirtyi keskusrikospoliisille. 

Yleisön edun mukaista kertoa

MTV Uutiset kieltäytyi tarjouksesta. Tämän jälkeen henkilö ei ole ollut yhteydessä toimittajaan.

Toimitus avaa tässä tapauksessa erittäin poikkeuksellisesti jutunteon taustaa ja tietojensa lähdettä.

– Arvioimme, että kyse on vakavasta väärinkäytösyrityksestä, joka voi vaarantaa luottamuksen viranomaisia, mutta myös mediaa kohtaan. Katsoimme, että asiasta kertominen on yleisön edun mukaista, perustelee vastaava päätoimittaja Merja Ylä-Anttila.

Ylä-Anttilan mukaan toimitukselle ei ole tehty aiemmin tällaisia tarjouksia.

– Tavalliset ihmiset saattavat tiedustella, onko meillä tapana maksaa vinkeistä, mutta virkamieheltä tällainen toiminta on täysin poikkeuksellista.

– Avoimessa yhteiskunnassa tiedolla on arvo sinänsä. Sananvapauden ja median luotettavuuden kannalta on ehdottomasti pidettävä kiinni siitä, että tällaisia tietoja ei osteta eikä myydä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja