MTV Uutiset seuraa: Mitä seuraa Yhdysvaltain yöllisistä iskuista Bagdadiin? – Teheranissa laajoja mielenosoituksia

7:34
Katso Suomen Irakin-suurlähetystön asiainhoitaja Kim Kuivalaisen haastattelu videolta.

Yhdysvallat teki perjantaiyönä maaiskun Bagdadiin, Irakiin. Hyökkäyksessä kuoli vallankumouskaartin johtaja ja voimahahmo Qassem Suleimani ja seitsemän muuta ihmistä. MTV Uutiset seuraa tässä artikkelissa tapahtumia ja kommentontia Bagdadin iskun jälkeen.

13.47: Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu kertoo Israelin tukevan Yhdysvaltoja sen "oikeutetussa taistelussa", kertoo uutistoimisto Reuters.  Netanjahun mukaan Yhdysvalloilla oli oikeus puolustaa maataan ja että Suleimani oli vastuussa viattomien kuolemista. Hänen mukaansa Suleimani suunnitteli uusia hyökkäyksiä. 

13.38: Iranin pääkaupungissa Teheranissa kymmenettuhannet ihmiset ovat lähteneet kaduille osoittamaan mieltään Yhdysvaltoja vastaan perjantairukousten päätyttyä. Väkijoukko huutaa amerikkalaisvastaisia iskulauseita ja kantaa ilmaiskussa tapetun iranilaiskenraalin Qassem Suleimanin kuvia.
Yhdysvaltain puolustusministeriön edustajan mukaan kenraali tapettiin miehittämättömän lennokin täsmäiskulla.

13.00: Euroopan lehtikuvatoimisto EPA julkaisi kuvia Bagdadin lentokentän läheisyydestä iskun jälkeen.

12.48:BBC uutisoi, että Iran on nimennyt Qassem Suleimanille seuraajan. Prikaatikenraali Esmaeil Qaani nimettiin uudeksi Quds-joukkojen komentajaksi.

12.15: Suomalaiseversti arvioi Suleimanin surman vaikutuksia: Aseellisia toimia varmasti tehdään, mutta mikä on kohde?

11.11: Suomen Irakin-suurlähetystön asiainhoitaja Kim Kuivalainen kommentoi MTV Uutiset Livelle iskun seurauksia:

10.21: Iskussa tapettu kenraali Qassem Suleimani oli vaikutusvaltainen hahmo Iranin lisäksi myös naapurimaissa. Artikkelissa lisää tietoa Suleimanista ja hänen kuolemansa vaikutuksista Lähi-Idässä:

10.12: Yhdysvaltain Irakin-suurlähetystö on kehottanut kaikkia amerikkalaisia poistumaan Irakista välittömästi:

09.33: Koostejuttu kaikesta siitä, mitä tähän mennessä Yhdysvaltain iskusta Bagdadiin tiedetään:

07.54: Monet ovat kommentoineet iskua. Irakin ulkoministeri Javad Zarif luonnehti iskua salamurhaksi ja kansainväliseksi terrorismiksi. Iranin ylin hengellinen johtaja ajatollah Ali Khamenei puolestaan sanoo, että Yhdysvalloille kostetaan ankarasti. Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo julkaisi videon Bagdadin kadulla juhlivista ihmisistä:

05.42: Yhdysvallat vahvistaa tehneensä Bagdadissa ilmaiskun, jossa kuoli vallankumouskaartin Quds-joukkojen komentaja Qassem Suleimani. Isku toteutettiin perjantain vastaisena yönä Bagdadin kansainvälisellä lentokentällä:

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja