Iranilaiskenraali kuoli Yhdysvaltain ilmaiskussa: Ajatollah vannoo kostoa, ulkoministeri Pompeo jakoi videon kadulla juhlivista ihmisistä

1:13
Yhdysvallat tappoi viekkaan iranilaiskenraalin viime yönä – myös seitsemän muuta ihmistä kuoli.

Iranin ulkoministeri Mohammad Javad Zarif on kommentoinut Yhdysvaltojen tekemää ilmaiskua Twitterissä. Bagdadin lentokentällä tehdyssä iskussa kuoli vallankumouskaartin Quds-joukkojen komentaja Qassem Suleimani.

Isku toteutettiin perjantain vastaisena yönä Bagdadin kansainvälisellä lentokentällä. Ulkoministeri Zarif luonnehti iskua salamurhaksi ja kansainväliseksi terrorismiksi.

– Kenraali oli tehokas taistelussa muun muassa Isisiä ja Al-Qaidaa vastaan. Isku oli erittäin typerä ja vaarallinen tilanteen eskalaatio. Yhdysvallat kantaa kaikki seuraukset seikkailupolitiikastaan, ulkoministeri kirjoitti.

Iranin ylin hengellinen johtaja ajatollah Ali Khamenei on julistanut kolmen päivän mittaisen suruajan. Khamenei vannoi, että komentajan kuolema tullaan kostamaan ankarasti.

– Marttyyrius oli palkinto hänen väsymättömästä työstään kaikkina näinä vuosina. Vaikka hän on mennyt, hänen työnsä ei pysähdy. Kosto uhkaa rikollisia, jotka tahrivat likaiset kätensä hänen vereensä viime yön tapahtumissa, Khamenei uhosi Twitterissä. 

– Rakkaan ja työlleen omistautuneen komentajan menettäminen on katkeraa, mutta taistelun jatkaminen lopulliseen voittoon saakka tulee katkeroittamaan murhaajia ja rikollisia vielä enemmän, Khamenei jatkoi.

Iskussa kuoli myös seitsemän muuta ihmistä, mukaan lukien Irakin puolisotilaallisen Hashed al-Shaab -järjestön varajohtaja Abu Mahdi al-Muhandis.

Ilmaisku ei ole saanut varauksetonta tukea Yhdysvalloissa. Demokraattien presidenttiehdokkuutta tavoitteleva entinen varapresidentti Joe Biden kirjoitti omassa lausunnossaan, että isku oli kuin dynamiittipötkön heittäminen ruutitynnyriin. 

Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo on puolestaan jakanut Twitterissä videon, jonka hän sanoo esittävän irakilaisten juhlintaa kadulla Suleimanin kuoleman johdosta.

 

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja