Kuka oli amerikkalaisten surmaama iranilainen kenraali Qassem Suleimani? Jopa maan presidenttiä tärkeämpi hahmo – oli vahva ehdokas seuraavaksi johtajaksi

Presidenttiäkin arvokkaampi mies – tällainen oli Yhdysvaltojen tappama kenraali Qassem Suleimani 4:56
Presidenttiäkin arvokkaampi mies: Tällainen oli tapettu kenraali Suleimani.

Iranin vallankumouskaartin Quds-joukkojen komentajan Qassem Suleimanin kuolema Yhdysvaltain ilmaiskussa voi johtaa entistä suurempiin levottomuuksiin jo muutenkin epävakaassa Lähi-idässä. Mutta miksi juuri hänen kohtalonsa on niin merkittävä?

Brittilehti Guardian muistuttaa, että Suleimani oli vaikutusvaltainen hahmo Iranin lisäksi myös Libanonissa, Irakissa ja Syyriassa.

Tutkija Dina Esfandiary Century Foundation -ajatushautomosta arvioi Guardianille, että Suleimani oli jopa maan presidenttiäkin tärkeämpi. Häntä onkin pidetty vahvana ehdokkaana maan seuraavaksi johtajaksi.

– Suleimani vetosi useisiin eri ryhmittymiin, vastasi aluepolitiikasta ja hänellä oli suora yhteys hengelliseen johtajaan Ali Khameneihin. Sen tärkeämmäksi ja vaikutusvaltaisemmaksi ei voi tulla, Esfandiary sanoo.

Yhdysvaltojen ilmaisku toteutettiin perjantain vastaisena yönä Bagdadin kansainvälisellä lentokentällä.

Iskussa kuoli myös seitsemän muuta ihmistä, mukaan lukien Irakin puolisotilaallisen Hashed al-Shaab -järjestön varajohtaja Abu Mahdi al-Muhandis.

Sotilaaksi islamilaisen vallankumouksen myötä

Suleimani syntyi vuonna 1957 köyhään maanviljelijäperheeseen. Elämäkerrassaan hän kertoi, miten hän joutui 13-vuotiaana työskentelemään maksaakseen isänsä velkoja shaanin hallinnolle.

Iranin islamilaisen vallankumouksen aikaan vuonna 1979 hän liittyi vallankumouskaartiin.

Vallankumous nosti valtaan ajatollah Ruhollah Khomeinin. Pian tämän jälkeen Iran ja Irak ajautuivat vuosia kestävään sotaan, jonka aikana Suleimani hankki kannuksensa taistelukentällä.

Suleimanin johtamat joukot onnistuivat lisäämään vaikutusvaltaansa vuonna 2003 alkaneen Irakin sodan jälkimainingeissa. Irakin shiiakapinallisten lisäksi hänellä on ollut näppinsä pelissä muun muassa Syyrian sodassa, Jemenin huthi-kapinallisten tukemisessa Saudi-Arabiaa vastaan sekä Hizbollahin tukemisessa Libanonissa.

Lue myös:

    Uusimmat