Suomen suurlähetystön Kim Kuivalainen Bagdadissa: "Seuraamme pitääkö täältä evakuoitua – uhkana on Isisin voimistuminen ja aktivoituminen"

Suomen Bagdadin-suurlähetystö kommentoi yöllistä iskua – Yhdysvallat kehottaa kansalaisiaan poistumaan Irakista 4:40
Katso Kim Kuivalaisen koko haastattelu videolta.

Yhdysvallat tappoi perjantaiyönä Iranin vallankumouskaartin Quds-joukkojen komentajan Qassem Suleimanin maaiskulla Bagdadin lentokentällä. Iskussa kuoli myös seitsemän muuta ihmistä, joiden joukossa oli Irakin puolisotilaallisen järjestön Hashed al-Shaabin johtaja. 

Suomen Irakin-suurlähetystön asiainhoitaja Kim Kuivalaisen mukaan tunnelma Bagdadissa on odottava ja turvallisuustilannetta seurataan jatkuvasti. 

– Seuraamme muiden maiden edustustojen kanssa yhteistyössä turvallisuustilannetta ja sitä mahdollisuutta, pitääkö täältä evakuoitua ja milloin, mutta emme ole vielä tehneet ratkaisevia päätöksiä sen suhteen. 

Kuivalaisen mukaan isku muuttaa alueellista dynamiikkaa.

– Qassem Suleimani oli hyvinkin merkittävä voimahahmo ja mielipidevaikuttaja, ei pelkästään Iranin vallankumouskaartissa, mutta myös naapurimaiden shiia-yhteisöjen keskuudessa, esimerkiksi Irakissa ja Libanonissa.  Luvassa on varmasti lisää turbulenssia ja jännitteitä tälle alueelle.

Irakin hallitus on Kuivalaisen mukaan tuominnut iskut erityisesti maan suvereniteetin rikkomisena. 

Kansan keskuudessa iskusta ollaan kahta mieltä.

– Ne mielenosoittajat, jotka ovat vaatineet nykyisen Irakin hallituksen eroa, ovat jopa iloinneet iskusta. Sen sijaan shiialaispoliittisille liikkeille ja puolisotilaallisille kansanmobilisointiliikkeelle isku oli kova takaisku, sillä tapettujen joukossa oli myös järjestön kakkosmiehenä tunnettu johtaja.  

"Ääriryhmät voimistuvat"

Seuraavaksi Kuivalaisen mukaan maassa pitää pohtia, kuinka organisaatio järjestetään uudestaan ja kuka valitaan sen johtoon. 

– Lisäksi tietysti keskusteluun tulee se, miten Yhdysvaltain iskuun pitäisi reagoida. 

Yhdysvaltain linja Irakia ja Irania kohtaan on Kuivalaisen mukaan viimeisimmän iskun myötä tiukentunut. 

–  Pidemmällä tähtäimellä uhkana nähdään myös Irakissa toimivien ääriryhmien, erityisesti Isisin voimistuminen ja aktivoituminen. 

Lue myös:

    Uusimmat