Convoy-mielenosoitus päättynyt tältä päivää – sujui rauhallisesti ja ilman liikennehaittaa

Minuutin videon näyttää mielenosoituksen eskaloitumisen: Lumipalloja ratsupoliiseja kohti 1:01
Minuutin video näyttää mielenosoituksen eskaloitumisen lauantaina: Lumipalloja ratsupoliiseja kohti

Koronarajoituksia vastustava Convoy-mielenilmaus jatkui sunnunta jo kolmatta päivää. 

MTV Uutiset Live kertoo ja näyttää kun tapahtuu. Se on toimitus, joka elää uutispäivää kanssasi.

Seuraa jatkuvaa lähetysvirtaa yhden ruudun kautta osoitteessa mtvuutiset.fi ja MTV Katsomossa.

Sunnuntaina mielenosoitus sujui rauhallisesti ilman liikennehaittaa Helsingin Kansalaistorilla oli muutamia kymmeniä ihmisiä päivän mittaan. 

Kahtena edellisenä iltana mielenosoittajat katkaisivat liikenteen Helsingin keskustassa. 

Poliisi otti eilen kiinni 15 mielenosoittajaa. Kahta kiinni otetuista epäillään virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta. Perjantaina poliisi otti kiinni 55 henkilöä.  

Convoy Finland 2022 -mielenilmauksessa vaaditaan poistamaan kaikki koronarajoitukset, polttoaineverotuksen laskemista puoleen ja Suomen hallituksen eroamista.

Mielenilmauksen järjestäjät ovat kertoneet mielenilmauksen jatkuvan alustavasti keskiviikkoon saakka.

Tältä Helsingin keskustassa näytti lauantaina, kun poliisin ja mielenosoittajien välit kiristyivät lauantai-iltana:

Tältä näytti Helsingin keskustassa, kun poliisin ja mielenosoittajien välit kiristyivät - MTV paikalla 27:21

MTV seuraa mielenosoitusta:

Sunnuntai 6.2.

22.44: Seuranta päättyy tähän. 

22.43: Poliisi kertoo Twitterissä, että mielenosoitus on päättynyt tältä päivää. Meno oli tänään rauhallista eikä aiheuttanut liikennehaittaa. 

20.53: Noin viisitoista Convoyhyn kuuluvaa ajoneuvoa on ajanut kulkueena Ruskeasuolta Kansalaistorille tehden pienen lenkin keskustassa, tiedottaa poliisi. Kansalaistorilla on poliisin mukaan edelleen muutamia kymmeniä ihmisiä.

18.22: Sunnuntaina alkuillasta mielenosoituspaikalla Kansalaistorilla on hyvin rauhallista. Paikalla on muutaman kymmentä ihmistä, ja aukiolle on pystytetty telttoja, joista jaetaan muun muassa hernekeittoa.

Katso videolta, miltä mielenosoituksessa näyttää sunnuntaina:

MTV katsastaa mitä tapahtuu Convoy-mielenosoituksessa nyt 1:53

12.50: Helsingissä jatkuva Convoy-mielenosoitus on alkanut tänään hyvin rauhallisesti, kertoo komisario Katja Nissinen Helsingin poliisista STT:lle.

Poliisille on ilmoitettu, että mielenosoitus jatkuu sunnuntaina kello kymmenestä alkaen ja sen on määrä kestää iltakymmeneen asti.

– Tällä hetkellä meillä ei ole siellä vielä poliisipartioita. Kaupunkikameroista kun katson, niin siellä on pientä liikehdintää. Kaupunki on kaikin puolin rauhallinen, ja Mannerheimintiellä näkyy yksi auto tällä hetkellä. Tänään arvioimme tilannetta uudestaan päivän mittaan, Nissinen kertoi kello 10.30:n maissa eli noin puoli tuntia järjestäjien ilmoittaman mielenosoituksen alkamisajan jälkeen.

Helsingin poliisin partiot jalkautuvat paikalle ja poliisi arvioi tilannetta uudestaan päivän mittaan. Poliisilla ei ollut mitään ennakkotietoja siitä, miten mielenosoitus näkyy ja vaikuttaa tänään Helsingin keskustassa liikkumiseen. Poliisi otti eilen kiinni 15 mielenosoittajaa. Osa heistä on Nissisen tietojen mukaan jo vapautettu.

– Osa on kiinni ja vapautetaan, kun kiinnioton tarve lakkaa. Varmasti ihmisiä on jo päässyt poiskin. 

Lauantai 5.2. 

23.59: Päätämme seurannan tältä päivältä.

23.49: Poliisi tiedottaa, että tie Mannerheimintiellä on avautunut kello 23 jälkeen ja liikenne kulkee normaalisti.

Poliisi on ottanut illan aikana kiinni yhteensä 15 henkilöä. 

– Poliisi on tyytyväinen liikennehäiriön päättymiseen. Häiriökäyttäytymisen takia poliisi otti illan aikana kiinni yhteensä 15 henkilöä, kertoo ylikomisario Jarmo Heinonen tiedotteessa. 

22.56: Poliisi tiedottaa Twitterissä, että mielenosoittajille on annettu jälleen hajaantumiskäsky. Mielenosoittajat eivät totelleet vaan vastasivat takaisin muun muassa lumipalloilla ja ilotulitteilla. 

 – Poliisi on antanut jäljelle jääneille henkilöille hajaantumiskäskyn. Väkijoukosta on heitetty soihtuja sekä lumipalloja ja ammuttu ilotulitteita poliisia kohti.

22.39: Osa mielenosoittajista on suuntaamassa eduskuntatalolle päin. 

22.38: Kuva näyttää poliisien ja mielenosoittajien rivit.

22.34: Poliiseja on kerääntynyt paikalle lisää. Tavoitteena saada ajorata tyhjäksi. 

22.30: Mielenosoittajat heittävät ratsupoliiseja lumipalloilla. Poliisi ottaa kiinni henkilön ja nujakointia on ilmassa. 

22.27: Ratsupoliisit ohjeistavat ihmisiä siirtymään jalkakäytävän puolelle.

– Poliisi yrittää häätää ihmiset kadulta hevosten avulla. Se ei miellytä ihmisiä, MTV:n paikalla olevan toimittaja kertoo.

– Hevosia ja poliisia ärsytetään. Autoliikenne yrittää päästä jatkamaan ja sitä varten poliisit yrittävät tyhjentää katua.   

22.25: Katso video: Näin Convoyn autoletka nytkähti liikkelle suorassa lähetyksessä. 

Poliisi on määrännyt convoy-mielenosoituksen päättymään ja väkijoukon hajaantumaan 2:22

22.22: Poliisi ei tällä hetkellä aio ryhtyä suurempiin toimiin. 

– Pitkä pinna on suomalaisen poliisin vahvuus, sanoo ylikomasario Heinonen.

Poliisi on kuitenkin ottanut ainakin kymmenen ihmistä kiinni. 

– Poliisin linja on ollut se, että ihmiset, jotka ovat käyttäytyneet aggressiivisesti, heitä on otettu kiinni samalla tavalla kuin normaalina aikana, Heinonen sanoo. 

22.05: Autot ovat lähdössä tukkimasta Mannerheimintietä Postitalon edustalla.

– Juuri tällä hetkellä, kun autot liikkuvat ja saadaan katu auki niin tämähän näyttää poliisista oikein hyvältä. Liikennehäiriö, joka on ollut, on meidän silmiimme valitettavaa, mutta liikenteenohjauksen keinoin haitta on pystytty minimoimaan, sanoi ylikomisario Jarmo Heinonen Kymmenen uutisissa.

Poliisi on tähän saakka pysytellyt rauhallisena ja seurannut tilannetta. 

– Olen tyytyväinen siihen, jos tämä tästä purkautuu ja tämän suurempia häiriöitä ei ole sattunut.

21.33: Poliisi on MTV:n haastattelussa Kymmenen uutisissa ja kertoo tilanteesta. 

21.17: Iltalehti kertoo keskeyttäneensä lähetyksensä, sillä lehden toimittaja oli kohdannut aggressiivista fyysistä häirintää. 

21.14: Paikan päällä soi musiikki, myös sauna on tuotu paikalle. Liikenne sujuu raitiovaunujen osalta Postitalon kohdalla. Poliisi on sulkenut liikenteen eduskuntatalon edustalta. 

Kannustushuudoissa vaaditaan vapautta. 

21.09: Tilannepäivitys:

Convoy 2022 -mielenosoittajat pysäyttivät liikenteen jalan eduskuntatalon edustalla noin kello 17.50. Silloin poliisi eristi alueen liikenteeltä. 

Tämän jälkeen mielenosoittajat liikkuivat, kiersivät Helsingin Sokoksen ympäri ja asettuivat pikku hiljaa postitalon edustalle. 

Poliisi on antanut mielenosoittajille poistumiskäskyn ja kertonut olevansa valmis voimakeinoihin. Mielenosoittajat eivät ole totelleet poistumiskäskyä.  

Tähän mennessä poliisi on ottanut kiinni ainakin 10 ihmistä.  

21.03: MTV:n toimittaja kertoo, että tilanne ei tällä hetkellä näytä uhkaavalta. Mielenosoitus on tällä hetkellä lauantai-illan viettoa kaduilla, "markkinameininkiä". 

20.44: Raitiovaunut pääsevät kulkemaan Mannerheimintiellä. 

MTV:n toimittaja arvioi, että paikalla on satoja ihmisiä. 

– Tällä hetkellä on rauhallinen tunnelma. Ihmiset huutelevat kannustushuutoja ja täällä on leppoisaa yhdessäolon meininkiä. 

20.39: MTV:n toimittaja kertoo paikanpäältä, että eduskuntatalon edusta on autoista tyhjä. Postitalon edustalla on mielenosoittajien autoja.

– Ihmiset ovat jakaantuneet pieniin porukoihin, joissa on musikointia ja sirkusmeininkiä, toimittaja Päivi Mäki-Petäjä kertoo. 

Tunnelma on rauhallinen. 

20.34: Mielenosoituksessa miekkaillaan valomiekoilla. 

20.21: Liikenne on edelleen poikki. 

20.19: Iltalehti kertoo, että lehden toimittajia kohtaan on käyttäydytty epäasiallisesta. Iltalehden mikkiä on yritetty varastaa tänäänkin, kuten eilen. 

Myös MTV Uutisten mikki on uhattu viedä. 

20.14: Poliisi on ottanut tähän mennessä kiinni yhteensä 10 henkilöä.

20.11: Mielenosoitusjumissa on mukana myös peräkärryssä oleva sauna.

20.05: Toistaiseksi ei ole tiedossa, miten poliisi aikoo toimia mielenosoituksen suhteen. Eilen poliisi hinasi kymmeniä autoja eduskuntatalon edustalta ja otti kiinni 55 ihmistä. 

Liikenne palautui normaaliksi kello 4 aamuyöllä. 

Tänään mielenosoittajien ajoneuvoja ei ole liikenteen tukkeena samaan tapaan, sillä mielenosoittajat katkaisivat liikenteen jalan ja poliisi katkaisi silloin heti liikenteen.

– Tavoitteemme on, että kadut ovat ajoneuvoja varten, liikenne sujuisi rauhallisesti ja mitään ylilyöntejä ei tapahtuisi väkijoukkojen keskellä, ylikomisario Jarmo Heinonen sanoi Seitsemän uutisissa.,

Tänään on mielenosoitukseen liittyen otettu kiinni yksittäisiä henkilöitä.  

20.01: Mielenosoitus on ilmoitettu päättyväksi kello 22. Eilen mielenosoitus jatkui myöhään yöhön, vaikka piti loppua samaan kellonaikaan. 

19.59: Mielenosoituksessa ilotulitteet paukkuvat aika ajoin. 

19.56: MTV:n toimittaja kertoo, että tunnelma paikan päällä on odottava. Väenpaljoutta on vaikea arvioida. Paikalla on myös kiinnostuneita kansalaisia. 

19.55: Katso videolta, miten poliisi kommentoi tilannetta Seitsemän uutisissa. 

Convoy-mielenosoitus käynnissä, poliisi varautunut voimakeinojen käyttöön 8:01

19.45: Osa mielenosoittajista huutaa: "Älkää pelätkö poliisia".

19.43: Mielenosoituksella on vaikutuksia HSL:n liikenteeseen:

Helsingin keskustan joukkoliikenteessä on poikkeusreittejä lauantai-iltana 5.2. mielenilmauksen vuoksi. Elielinaukion bussit ajavat Mäntymäen kentälle. Raitiolinjat 4 ja 10 ajetaan Töölön kautta.

Kamppiin liikennöitävät busilinjat ajetaan Topeliuksenkadun ja Runeberginkadun kautta.

Normaalisti Elielinaukiolle liikennöitävät bussit ajetaan Mäntymäen kentälle, ja bussit myös lähtevät Mäntymäen kentältä.   

Raitiolinjat linjat 4 ja 10 ajetaan Runeberginkadun kautta. Linjaa 4S ei liikennöidä. 

Linjat 63, 346, 455A, 456A, 457, 457A ja 465B ajetaan välillä Töölöntulli-Kamppi poikkeusreittiä molemmissa suunnissa reittiä Topeliuksenkatu - Runeberginkatu - Arkadiankatu - Fredrinkinkatu – Eteläinen- / Pohjoinen Rautatiekatu.

Linja 848 ajetaan välillä Reijolankatu - Kamppi molemmissa suunnissa reittiä:
Nordensköldinkatu - Topeliuksenkatu - Runeberginkatu - Arkadiankatu - Fredrinkinkatu – Eteläinen- / Pohjoinen Rautatienkatu.

Kyseisillä linjoilla jää ajamatta Mannerheimintie välillä Meilahti - Töölöntulli - Reijolankatu - Pohjoinen- Eteläinen Rautatiekatu.

Poikkeusreitit jatkuvat toistaiseksi. 

Myös muut viivästykset ja häiriöt ovat mahdollisia keskustan joukkoliikenteessä mielenilmauksen aikana.
 

19.28: Poliisilla on tiesulku Kiasman kohdalla. Mielenosoittajat huutavat kerääntymään samaan paikkaan, jotta mielenosoitusta olisi vaikeampi hajoittaa. 

19.24: MTV Uutisten paikalla oleva toimittaja kertoo, että paikalla on valtavasti poliiseja ja poliisit tekivät hetki sitten jonkinlaisen peliliikkeen. 

Osa mielenosoittajista lähtee eduskuntatalolta syvemmälle Helsingin keskustaan päin. 

19.13: Poliisi kuuluttaa paikalla hajaantumiskäskyä eduskuntatalon liepeillä, jossa mielenosoittajat tällä hetkellä ovat. 

– Poliisi on varautunut voimakeinojen käyttöön. Poliisi määrää mielenosoituksen päättymään. 

19.07: Ylikomisario Jarmo Heinonen kommentoi tilannetta Seitsemän uutisissa.

– Liikenne on estynyt. Turha väittää, että tilanne olisi täysin poliisilla kontrollissa. Toisaalta varsin hyvin suoriudumme liikenteen aiheutuvan haitan kontrolloinnista. Katsotaan, miten mieltään osoittava joukko käyttäytyy, Heinonen sanoi eduskuntatalon edustalla.

Hän ei paljastanut, miten poliisi nyt aikoo toimia.

– Tavoitteemme on, että kadut ovat ajoneuvoja varten, liikenne sujuisi rauhallisesti ja mitään ylilyöntejä ei tapahtuisi väkijoukkojen keskellä.

Poliisi on Heinosen mukaan tehnyt yksittäisiä kiinniottoja.

18.55: Kulkue vaikuttaa pysähtyneen Kiasman nurkille. 

18.50: Kulkueessa on asuntoautoja ja henkilöautoja. Raskasta liikennettä ei paikalla näy. 

18.43: Nyt letka kääntyy takaisin eduskuntatalolle päin. Nyt mukana on myös autoilla liikkuva letka. Autot tööttäilevät. 

18.41: Ihmisjoukko kääntyy Stockmannille päin ja kulkevat jälleen Mannerheimintietä pitkin, osittain liikenteen seassa.

18.39: Kyseessä näyttää tällä hetkellä olevan enemmänkin kulkue eikä vain tukos. 

18.36: Ihmisiä on kokoontunut Mannerheimintiellä myös Sokoksen tuntumaan ja he liikkuvat Rautatieasemalle päin. 

18.32: Poliisi Twitterissä: 

"Järjestäjä ei ole saattanut mielenosoitusta lainmukaiseen tilaan eikä ole pyynnöstä siirtänyt mielenosoitusta Kansalaistorille. Poliisi on määrännyt mielenosoituksen päättymään ja väkijoukon hajaantumaan Mannerheimintieltä."

18.30: "Poistukaa välittömästi", poliisi kuuluttaa megafonilla. Asiasta kertoo MTV:n paikalla oleva toimittaja. 

18.30: Poliisi ohjaa ihmisiä pois kadulta. 

18.25: Poliisi ottaa ainakin yhden tiellä olleen mielenosoittajan kiinni. Poliisi antaa poistumiskäskyn. 

18.16: MTV:n toimittaja Sanna Voltti arvioi silmämääräisesti mielenosoittajia olevan noin 300. Lähes kaikki mielenosoittajat Kansalaistorilta ovat siirtyneet Eduskuntatalon edustalle.

17.52: Mielenosoittajia on siirtynyt jalkaisin Mannerheimintielle tukkien liikenteen kulun.

17.34: Poliisi kertoo varautuneensa liikennehäiriöihin lauantai-iltana. Lisäksi droonien lennättämistä Eduskuntatalon läheisyydessä rajoitetaan.

17.25: Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo kommentoi Convoy-mielenilmausta mediatilaisuudessa lauantaina.

– Minusta tuntuu, että liikkeellä on paljon ihmisiä, jotka ovat eri asioista suivaantuneet ja ovat kerääntyneet osoittamaan pahaa mieltään. En ole seurannut niin tarkasti, ollaanko menty viranomaisten ohjeiden mukaan, ilmeisesti ei täysin, Orpo sanoi.

– Suomessa saa osoittaa mieltään, saa kertoa mielipiteensä. Se on kansalaisoikeus, siihen ei pidä puuttua. Mutta pitää toimia yhteiskunnan pelisääntöjen mukaan, noudattaa viranomaisten antamia ohjeita ja määräyksiä ja lainsäädäntöä, hän lisäsi.

Myös perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra kommentoi asiaa puhelimitse MTV:lle. Hän ei ottanut kantaa muihin mielenosoittajien vaatimuksiin, mutta jakoi huolen polttoaineen hinnasta.

– On aivan selvää, että tämä polttoaineen hinta teemana kansalaisia hyvin paljon puhuttaa. Itselläni tai puolueella ei ole tähän mielenosoitukseen sen enempää kommentoitavaa, mutta ymmärrän hyvin, että tämä asia saa ihmisiä liikkeelle. 

15.54: Poliisin mukaan Helsingin keskustassa on käynnissä tällä hetkellä kolme erillistä mielenilmausta. 

Haastattelussa hoitoalan rokotepakkoa vastustavan Save Sote -mielenilmauksen järjestäjä:

Eduskuntatalolla osoitetaan mieltä hoitajien pakkorokotuksia vastaan:"Perustuslakivaliokunta on tehnyt väärän päätöksen viedessään hoitajilta elinkeinovapauden" 5:34

14.53: Hoitoalan rokotuspakkoa vastustava mielenosoitus on alkanut Eduskuntatalolla. Kyse on Convoy-tapahtumasta erillinen mielenosoitus, mutta väki on osittain sekoittunut keskenään. 

Ihmisiä on paikalla arviolta muutamia satoja. 

Mielenosoittaja kertoo, miksi on tullut paikalle mielenilmaukseen:

MTV mielenoituksessa eduskuntatalolla – Paikallaolijat vastustavat hoitajien rokotuksia 4:31

14.18: Eduskuntatalolle on alkanut kerääntyä ihmisiä erilliseen mielenosoitukseen, jossa vastustetaan hoitajien rokotevaatimusta. Convoy Finland on tästä erillinen tapahtuma, mutta järjestäjät kertovat MTV:lle heidän tukevan mielenosoitusta Eduskuntatalolla. Osa Convoyn osallistujista on liittynyt tähän toiseen mielenosoitukseen.

MTV:n toimittaja Lala Ylitalo arvioi, että yhteensä mielenosoittajia on tällä hetkellä Eduskuntatalolla ja Kansalaistorilla parisen sataa.

13.40: Poliisin mukaan perjantain tapahtumassa kiinniotettuja on alettu päästämään vapaaksi. 

– Pääosaa kiinniotetuista epäillään niskoittelusta poliisia vastaan. Ensimmäiset kiinniotetut on päästetty pois kahdeksan aikaan aamulla ja sitä mukaa heitä päästetään pois, kun kuulustelut on hoidettu, kertoo ylikomisario Jarmo Heinonen.

Tältä Convoy-mielenilmauksessa näytti lauantaina iltapäivällä: 

Convoy Finland -mielenosoitus jatkuu toista päivää – MTV paikalla Kansalaistorilla 3:19

Poliisin mukaan keskusta-alueella liikkuvien kannattaa tänäänkin varautua liikennehäiriöihin. Poliisi on varautunut mielenilmauksen jatkumiseen.

– Poliisi on varautunut myös tapahtuman tiimoilta mahdollisesti aiheutuvan liikennehaitan jatkumiseen. Poliisi muistuttaa, että liikenteen häiritseminen ei nauti kokoontumislain suojaa ja kukin osallistuja vastaa henkilökohtaisesti mahdollisista rikosseuraamuksista, kertoo Heinonen.

12.28: Kansalaistorilla paikalla oleva MTV:n toimittaja Lala Ylitalo kuvailee puolen päivän tienoilla tunnelmaa Kansalaistorilla rauhalliseksi.

Paikalla on muutamia kymmeniä ihmisiä, jotka keskustelevat ja lounastavat torille pystytetyillä kojuilla.

11.23: Convoy 2022 -mielenosoitus jatkuu tänään Helsingissä.

STTN:n mukaan poliisille on ilmoitettu, että mielenosoitusta jatketaan Kansalaistorilla aamukymmenestä alkaen iltakymmeneen asti, kerrotaan Helsingin poliisista.

Itse paikalla aamukymmeneltä käyneen STT:n valokuvaajan mukaan mielenosoittajia oli alkanut jo kerääntyä Kansalaistorille. Kuvaajan arvion mukaan paikalla oli kolmisenkymmentä ihmistä. Paikalla oli myös poliisi, joka keskusteli joidenkin mielenosoittajien kanssa. Liikenne kulki kuvaajan mukaan alueella normaalisti.

Perjantai 4.2.

00:30: Tilanne mielenosoituspaikalla on rauhallinen, suurin osa mielenosoittajista on poistunut paikalta. MTV Uutiset päättää seurannan perjantai-illan osalta.

00.15: Poliisi ilmoittaa määränneensä mielenosoittajia haajantumaan ja on tarvittaessa varautunut voimakeinoihin.

23.46: Poliisin mukaan mielenosoittajat yrittävät estää ajoneuvojen hinauksen painostamalla poliisia. Yhden hinausauton rengas on puhkaistu teräaseella. Poliisin mukaan 12 henkilöä on otettu illan aikana kiinni.

23.22: Mielenosoittajat suljetun tiealueen pohjoispäässä ovat asettautuneet estämään hinausautojen pääsyn pysäköityjen ajoneuvojen luokse. 

22.50: Poliisi kertoo aloittaneensa ajoneuvojen siirtämisen hinaamalla.

22.45: Mannerheimintielle pysähtynyt ajoneuvoletka estää yhä auto- ja raitiovaunuliikenteen kulun. Ylikomisario Jarmo Heinonen kertoo STT:lle, ettei hälytysajoneuvoille ole esteetöntä kulkuväylää.

Heinonen sanoo poliisin tähtäävän siihen, että liikenne saadaan taas kulkemaan. Toistaiseksi poliisi on toiminut Heinosen mukaan hyvin harkiten eikä vielä ole tehty päätöksiä järeämmästä toiminnasta kadun avaamiseksi.

22.25: HSL ilmoittaa julkisen liikenteen kulkevan osittain poikkeusreiteillä Helsingin keskustassa ainakin lauantaiaamuun saakka. Mannerheimintiellä on yhä lukuisia ajoneuvoja pysäköitynä osana mielenosoitusta.

22.08: Poliisi ei tällä hetkellä aio puuttua mielenosoitukseen, mutta seuraa tilannetta. MTV:n toimittaja Saara Rantanen kuvailee tunnelmaa paikan päällä hajanaiseksi:

Convoy Finland -niminen protestiliike vaatii muun muassa korona- rajoitusten purkamista ja polttoaineveron puolittamista 2:20

21.28: Paikalla oleva MTV:n toimittaja Saara Rantanen kertoo poliisin tällä hetkellä pohtivan, voidaanko tapahtumia Eduskuntatalon edustalla yhä pitää laillisena mielenilmauksena. Poliisille on ilmoitettu mielenilmauksesta Kansalaistorilla, mutta mielenosoittajat ovat jo useamman tunnin tukkineet Mannerheimintietä. 

Tilanne paikalla on yhä pääosin rauhallinen, mutta osa mielenosoittajista on silminnähden päihtyneitä. Poliisi ei päästä ihmisiä Eduskuntatalon portaille.

Iltalehti kertoo, että toimittajalta varastettiin mikrofoni kesken lähetyksen.

Tältä mielenosoittajien joukko näytti yhdeksän jälkeen illalla:

Poliisi turvaa Eduskuntatalon sisäänkäynnin – tältä paikan päällä näyttää juuri nyt 5:18

21.05: Poliisin mukaan ajoneuvojen jono ulottuu tällä hetkellä Eduskuntatalolta Finlandia-talolla saakka.

20.50: Mielenosoittajat ovat edelleen tukkineet Mannerheimintien Eduskuntatalon edustalta. Mielenosoittajat ovat ampuneet ilotulitteita. Poliisi ei ole kertonut uusista kiinniotoista.

19.42: Poliisi teki alkuillasta yksittäisiä kiinniottoja, kertoo ylikomisario Jarmo Heinonen STT:lle. Convoy-mielenosoituksen järjestäjät ovat ilmoittaneet, että mielenilmaus saattaisi jatkua jopa ensi keskiviikkoon asti. Perjantain osalta mielenilmauksen on ilmoitettu päättyvän kello 22.

19.25: Poliisi arvioi MTV:lle, että mielenosoittajia on tällä hetkellä noin 700. Suurin osa on liikkeellä jalan, ja Eduskuntatalon edustalle on myös pysäköity useampi kymmentä henkilöautoa.

Näin henkilöautoja alkoi saapua mielenosoittajien joukkoon:

Convoy Finland-mielenilmaus käynnissä Helsingissä – ajoneuvot saapuivat paikalle 5:47

19.14: Helsingin poliisin ylikomisario Jarmo Heinonen kertoo MTV:lle, että häiriöitä pystytään rajaamaan liikenteen ohjaamisella pois Mannerheimintiellä. Poliisin käsityksen mukaan kuorma-autoja ei paikalle ollut juurikaan tulossa, ja ne olisi ohjattu pois keskustasta raskaan liikenteen rajoitusalueen vuoksi. 

Tältä mielenosoituksessa näytti hieman kello 19 jälkeen: 

Convoy Finland -niminen protestiliike tukkii parhaillaan liikennettä Helsingin ydinkeskustassa 2:32

19.00: Mielenosoittajia on kerääntynyt poliisin sulkeman tieosuuden Musiikkitalon puoleiseen päätyyn. Joukossa huudetaan ainakin "tie auki". Ihmisjoukon keskeltä ammuttiin myös ilotulite.

18.45: Mielenosoituksen tilanne näyttää rauhalliselta. Paikalle on saapunut jonkin verran lisää ihmisiä. Liikenne on katkaistu Mannerheimintiellä Eduskuntatalon edustalla.

Paikalla on lukuisia poliisin yksiköitä, mukaan lukien ratsupoliiseja. Lisäksi poliiseja on asettunut Eduskuntatalon edustalle. 

18.29: Poliisi on alkanut ohjaamaan liikennettä pois Mannerheimintieltä mielenosoittajien vuoksi. Tielle on jalankulkijoiden lisäksi pysähtyneenä myös muutamia ajoneuvoja.

18.22: Mielenosoittajat ovat jalkaisin siirtyneet Mannerheimintielle tukkien liikenteen kulun.

Näin mielenosoittajat ryntäsivät ajoradalle tukkimaan liikennettä:

Convoy Finland-mielenosoittajat tukkivat Mannerheimintien 2:20

18.15: Mielenosoittajia on kerääntynyt Mannerheimintielle ja Kansalaistorille. Paikalla oleva MTV Uutisten toimittaja Jonna Hellgren arvioi, että tällä hetkellä paikalla on joitain satoja ihmisiä.

Mannerheimintiellä ei ole nähtävissä tällä hetkellä liikenteen tukkimista.  

17.15: Hieman kello viiden jälkeen liikenne Mannerheimintiellä vaikuttaa tavanomaiselta työmatkaliikenteeltä, vaikkakin lumisade huonontaa ajo-olosuhteita.

Maakunnista on lähtenyt kymmeniä autoja kohti Helsinkiä, kertoo Helsingin poliisin ylikomisario Jarmo Heinonen MTV:lle. Mutta vasta lähempänä mielenilmauksen alkamisajankohtaa kello 18 nähdään paremmin, kuinka paljon väkeä on saapumassa paikalle.

Heinosen mukaan poliisi on valmistautunut turvaamaan tilanteen keskustassa niin liikennehäiriöiden kuin järjestyshäiriöidenkin osalta.

Tältä tilanne Helsingin keskustan tuntumassa näytti viiden jälkeen iltapäivällä – näin poliisi on varautunut iltaan:

Convoy Finland -mielenosoitus alkamassa Helsingissä – näin poliisi varautuu 4:45

16.24: Helsingin poliisi kehottaa välttämään keskustassa liikkumista liikennehaitan vuoksi, kunnes tapahtuma on ohi. Poliisi kertoo olevansa valmiudessa tapahtuman alkamiseen. 

Video: Näin poliisi kommentoi varautumistaan Convoy-mielenilmaukseen torstaina: 

Suuri rajoituksia vastustava Convoy-mielenosoitus – miten poliisi varautuu? 3:37

16.00: Helsingin poliisi kertoo neuvotelleensa mielenosoituksen järjestäjien kanssa. Poliisista kerrotaan MTV:lle, että liikennehäiriöihin tullaan puuttumaan, jos ne uhkaavat esimerkiksi hätäajoneuvojen kulkua.

Lisäksi poliisi muistuttaa Helsingin keskustan alueen raskaan liikenteen rajoitusalueesta. Yli 12 metriä pitkät ajoneuvot tarvitsevat erityisluvan ajaakseen Helsingin kantakaupungin rajoitusalueella. Poliisi ei tule päästämään raskasta liikennettä keskustaan.

Video: Onko Convoy-mielenosoitus uusi yleistyytymättömien rintama vai pelkkä somekupla? Liikettä seurannut tutkija vastaa

Onko Convoy-mielenosoitus uusi yleistyytymättömien rintama vai pelkkä somekupla? Liikettä seurannut tutkija vastaa 3:50

Lue myös:

    Uusimmat