Poliisilta painava varoitus Convoy Finland -mielenosoitukseen osallistuville: "Seuraukset voivat olla vakavia"

Suuri rajoituksia vastustava Convoy-mielenosoitus – miten poliisi varautuu? 3:37
Kuuntele videolta, mitä seurauksia liikenteen tukkimisesta voi mielenosoittajille olla.

Poliisi kertoo, että sillä on ollut hyvä keskusteluyhteys perjantaille suunnitellun Convoy Finland -mielenosoituksen järjestäjiin.

Julkisuudessa olleiden tietojen mukaan mielenosoituksen järjestäjien aikomuksena on harjoittaa kansalaistottelemattomuutta tukkimalla Helsingin keskusta ajoneuvoilla. Poliisi on yrittänyt neuvotella tapahtuman luonteen muuttamisesta lailliseksi.

– Nyt näyttäisi, että nimenomaan liikenteen estämisen osalta tähän ei olisi halukkuutta, vaan järjestävä taho linjannut, että laillisilla keinoilla ei ole aiemmissa mielenosoituksissa saavutettu riittävästi, ylikomisario Jarmo Heinonen kertoo MTV Uutisille.

Poliisi aikoo puuttua liikenteen estämiseen

Järjestäjä on kuitenkin ilmoittanut järjestävänsä samanaikaisesti kello 18 alkaen luvallisen mielenosoituksen Kansalaistorilla.

Poliisi toivoo, että mahdollisimman moni mielenilmaukseen osallistuva osallistuisi juuri lailliseen mielenosoitukseen eikä laittomaan kansalaistottelemattomuuteen.

– Sen sijaan liikenteen estäminen tai häiritseminen ovat toimintaa, johon poliisi tulee puuttumaan. Siihen osallistuvat ovat henkilökohtaisesti vastuussa niistä seuraamuksista, joita rikoslain tai tieliikennelain mukaan heille voi asiassa seurata.

Poliisin mukaan henkilöt voivat syyllistyä liikenteen estämisellä monenlaisiin erilaisiin rikoksiin, jotka määräytyvät tarkemmin toiminnan ja sen seurausten johdosta.

– Seuraukset voivat olla vakavia, Heinonen toteaa.

Järjestäjä sitoutunut irti osasta somepuheita

Järjestäjät ovat kertoneet poliisille, että tarkoituksena ei ole rikkoa omaisuutta tai rettelöidä väkivaltaisesti, vaikka tällaisiakin ajatuksia on esitetty järjestäjän keskusteluryhmissä.

Heinonen on toiveikas, ettei suurempia ylilyöntejä ole luvassa.

– Sosiaalisessa mediassa on ollut paljon keskustelua erilaisista asioista: Eduskuntatalon valtaamisesta, aseiden mukaan ottamisesta, poliisia vastaan toimimisesta.

– Järjestäjät ovat meille uskottavasti kertoneet, että heillä ei ole minkäänlaista tavoitetta toimia tällä tavoin, mitä jotkut yksittäiset ihmiset tuolla sosiaalisessa mediassa kertoneet. Olen aika luottavainen siitä, että näin se asia on.

Poliisi varautunut lisäjoukoin

Tässä vaiheessa poliisi ei lähde arvioimaan tulevan mielenilmauksen kokoluokkaa. Vaikka sosiaalisessa mediassa kymmenet tuhannet ovat osoittaneet kiinnostusta tapahtumaan, on poliisin kokemus se, ettei huomio verkossa kerro paljoakaan todellisesta osallistumisesta tapahtumaan.

Poliisin käsityksen mukaan kynnys tulla paikalle on korkea erityisesti, kun tapahtumassa on tarkoituksena lain rikkominen. Poliisi on kuitenkin varautunut lisäjoukoin tapahtumaan.

– Huomenna nähdään, mikä osuus tapahtumasta toteutuu.

Poliisi kehottaa välttämään liikennettä keskustassa mielenilmauksen aikana. Jos siellä on kuljettava, tulee varoa, ettei jää sumppuun mahdollisen protestin vuoksi.

Lue myös:

    Uusimmat