Koskelan julman teinisurman yksityiskohdat julki: Syyttäjä kuvaili raakaa tekoa, uhri jätettiin tiedottomana puistoon – yksi tekijöistä kävi vielä yöllä paikalla

Helsingin käräjäoikeudessa puidaan tänään niin sanottua Koskelan murhaa, jossa syytteessä on kolme vuonna 2004 syntynyttä poikaa. Näiden syytetään murhanneen ikätoverinsa.

Paljon huomiota herättänyt henkirikos tapahtui Helsingin Koskelassa joulukuun alussa.

Kaikki syytetyt olivat rikosten tapahtuma-aikaan 16-vuotiaita, mutta osa heistä on tähän mennessä täyttänyt 17 vuotta.

MTV Uutiset seurasi kello 9 alkavaa oikeudenkäyntiä tässä artikkelissa. Oikeudenkäynti jatkuu jälleen perjantaina, jolloin on vuorossa myös henkilökuulemiset. MTV uutiset on paikalla myös silloin.

Klo 16.57 Oikeus käy nyt vielä läpi salassa osan kirjallisista todisteista. Seuranta päättyy tältä päivältä.

Yksi syytetty lähetti kylmäävän viestin kaverilleen

Klo 16.47 Uhrin lapsesta asti tuntenut poika oli palannut puistoon Koskelaan vielä yöllä yhdeltä, eli pari tuntia sen jälkeen, kun syytetyt olivat jättäneet uhrin tiedottomana puistoon.

Poika lähetti käyntinsä jälkeen toiselle syytetylle ääniviestin, jossa hän kertoi, että uhri on kuolemassa.

– Me ollaan kusessa, me ollaan kustu tää. (Uhrin nimi) kuolee tonne. Me ollaan tapettu se, poika sanoi viestissään toiselle syytetylle.

Ääniviestissään poika myös toteaa, että heidän perheensä eivät tule enää hyväksymään heitä teon jälkeen. Poika sanoi kuitenkin kaverilleen, että he pitäisivät vielä yhtä.

Nyt syytetty poika kuunteli salissa täysin musertuneena tuota lähettämäänsä viestiä. Poika painautui pöytää vasten ja piilotti kasvonsa kaikilta, kun salissa soitettiin viesti.

Poikien oleskelu puistossa tallentui valvontakameraan

Klo 16.38 Syyttäjä esittelee oikeudelle valvontakameravideotallenteen, jossa näkyy kun syytetyt kolme poikaa ja uhri saapuvat Koskelan sairaalan puistoalueelle 4. joulukuuta iltaseitsemän aikaan.

Vielä kello 22.54 valvontakamerassa näkyy liikettä ja valoa alueella. Valo on syyttäjän mukaan peräisin poikien kännyköistä, kun he kuvasivat uhria ja pahoinpitelyjä.

Syyttäjän mukaan henkirikosta edelsi tunteja jatkunut raaka ja julma väkivalta.

Uhri kuoli vasta muutama tunti sen jälkeen, kun tekijät olivat poistuneet paikalta.

Suunnitelmallisuus käy ilmi viesteistä

Klo 15.33 Oikeudessa käydään nyt läpi kirjallisia todisteita.

Syytetyt pojat olivat lähetelleet toisilleen viestejä snapchatissa ennen perjantain 4. joulukuuta henkirikosta. Viesteistä käy ilmi, että pojat olivat suunnitelleet juottavansa uhrin humalaan.

– Aletaan sit hakkaa (uhrin nimi), kun se on melkein juonu sen viinan, yksi pojista kirjoittaa toisille.

Pojat myös sopivat viesteissä viinan hankkimisesta. Lisäksi oli lähetetty viesti siitä, millä tavalla uhria lyödään.

6. joulukuuta eli kaksi päivää teon jälkeen uhrin lapsuudesta asti tunteneet pojat kirjoittelivat toisilleen snapchatissa siitä, että he olivat tunteneet uhrin päiväkodista saakka.

Lisäksi he pohtivat sitä, että kolmannen syytetyn on pakko joutua vankilaan teon takia. Näissäkin viesteissä kaksikko selvästi syyttää eniten kolmatta poikaa, joka oli tilanteessa väkivaltaisin.

Pojat myös kirjoittavat toisilleen pahasta olosta tapahtuneen vuoksi. He kuvailivat olevansa ahdistuneita ja katuvansa tapahtunutta.

– Pitää pysyä vahvana ja me ollaan tiimi. (Kolmannen pojan nimi) on pakko joutua vankilaan, toinen pojista kirjoitti toiselle.

Tämä kaksikko kirjoitteli myös, että kolmas poika oli niin hullu, että tämä hakkasi uhrin kuolemaan. Kaksikon mielestä oli selvää, että heitä ei voida syyttää samalla tavalla teosta kuin kolmatta poikaa.

– Meistä tulee näkee, että me ollaan kauhuissaan. Mua ahdistaa niin paljon.

"Pojat olivat sekaisin ja järkyttyneitä"

Klo 15.14 Puolustuksen asianajajat perustelivat oikeudelle sitä, miksi syytettyjen poikien mielestä he eivät ole syyllistyneet 16-vuotiaan pojan murhaan.

Jokaisen pojan asianajaja sanoi, että poikien tarkoitus ei ollut tappaa uhria. 

Puolustusten mukaan pojat olivat tekohetkellä huomattavassa humalassa. Kun he selvisivät seuraavana päivänä, sokki ja järkytys oli kova, kun he tajusivat mitä on tapahtunut.

Asianajajat kuvailivat, että jo seuraavana päivänä eli lauantaina 5. joulukuuta poikien ajatukset olivat aivan sekaisin. Syytetyt olivat olleet tuolloin puhelimitse keskenään tekemisissä ja pohtineet, miten he voisivat kertoa tapahtuneesta omille vanhemmilleen ja läheisilleen.

Kukaan heistä ei kuitenkaan viikonlopun aikana puhunut kenellekään mitään teosta. Vasta maanantaiaamuna yksi poika tunnusti teon äidilleen.

Kaksi pojista kävi lauantaina tekopaikalla Koskelassa, mutta puolustusten mukaan uhrin ruumista ei ollut tarkoitus hävittää. Nämä kaksi poikaa olivat tunteneet uhrin pitkään.

Puolustusten puheenvuoroista kävi ilmi, että kahden syytetyn mielestä kolmas poika oli selvästi tilanteessa väkivaltaisin. Tämä kolmas poika ei tuntenut uhria kunnolla. Hän oli myös syytetyistä se, joka oli hyppinyt uhrin päälle puistossa sijaitsevalta lavalta.

"Kaikki yhtä lailla syyllisiä murhaan"

Klo 14.58 Syyttäjän mukaan kaikki kolme syytettyä poikaa ovat yhtä lailla syyllisiä 16-vuotiaan pojan murhaan.

– Kaikki osalliset ovat hyväksyneet tämän teon. Elleivät he ole itse osallistuneet väkivaltaan, he ovat ainakin kuvanneet tekoja. Yksi pojista oli selvästi väkivaltaisin, mutta kaksi muuta poikaa ei yrittänyt estää häntä. Myös kaksi muuta osallistui itse väkivaltaan, aluesyyttäjä Satu Pomoell luonnehti oikeudessa.

Syyttäjän mukaan kaksi syytetyistä on yrittänyt vierittää tekoa erityisesti kolmannen syytetyn niskoille. Tämä kolmas poika tapasi uhrin ensimmäisen kerran vasta viime kesänä ryöstön yhteydessä.

Henkirikostilanteessa tämä kolmas oli poika oli kaikista väkivaltaisin, mutta syyttäjän mukaan kaikki pojat ovat yhtä lailla syyllisiä murhaan.

Syyttäjä huomautti myös, että ensimmäisen pahoinpitelyn tapahtuessa 6. marraskuuta, kolmas syytetty poika ei ollut edes paikalla Koskelassa. Tuolloin pahoinpitelyyn syyllistyivät vain ne kaksi poikaa, jotka olivat tunteneet uhrin jo päiväkodista saakka.

Syyttäjän mukaan teon varsinainen motiivi on jäänyt epäselväksi ja kyse on ollut jonkinlaisesta väkivaltaisesta kiusaamisesta.

Uhrin vanhempien asianajajan mukaan kaikki kolme poikaa ovat syyllisiä henkirikokseen.

– On aivan naurettavaa väittää, että kyse olisi vain törkeästä kuolemantuottamuksesta. Jokaisen heistä olisi täytynyt ymmärtää, mihin tällainen väkivalta voi johtaa, asianajaja Janne Nuutinen sanoi.

Tekijät kiistävät murhan

Klo 14.07 Kaikki kolme syytettyä kiistävät syyllistyneensä murhaan. 

Kaksi pojista myöntää syyllistyneensä törkeään pahoinpitelyyn ja törkeään kuolemantuottamukseen, yksi poika myöntää syyllistyneensä vain uhrin pahoinpitelyyn.

Tämä kolmas syytetty oli osan aikaa tekoiltana pois paikalta Koskelan puistosta, mutta hän palasi sinne, kun väkivalta uhria kohtaan oli jo käynnissä. Tämäkin poika myöntää lyöneensä uhria muutaman kerran.

Kaikki syytetyt sanoivat, että heidän tarkoituksensa ei ollut tappaa uhria. Puolustukset toivat myös esiin sen, että uhri kuoli vasta muutama tunti sen jälkeen, kun syytetyt olivat poistuneet paikalta. Hän ei siis kuollut väkivallan seurauksena heti.

Uhrin vanhemmat vaativat tekijöiltä kärsimyskorvauksia kumpikin 12 000 euroa.

Syyttäjä: Murhassa käytettiin erittäin raakaa väkivaltaa

Klo 13.40 Nyt oikeudessa luetaan kolmikolle syytteet nuorena henkilönä tehdystä murhasta. Teko tapahtui 4. joulukuuta Helsingin Koskelan sairaalan puistoalueella.

Yhdellä syytetyistä oli tuona perjantaina syntymäpäivä, ja neljä 16-vuotiasta poikaa kokoontui syntymäpäivää viettämään Koskelan puistoon.

Syytettyjen tarkoitus oli juottaa uhrille väkevää alkoholia.

Syyttäjän kuvailun perusteella teossa käytettiin vakavaa ja julmaa sekä pitkäkestoista väkivaltaa. 

Kolmikko löi uhria eri puolille vartaloa ja päähän, uhria potkittiin ja lyötiin metallitangolla kylkeen. Hänen päälleen virtsattiin useamman kerran ja häntä heiteltiin oluttölkeillä. Pojalle myös juotettiin väkisin väkevää alkoholia, vaikka hän itkuisena sanoi, ettei halua juoda.

Väkivaltaa oli tehty uhrille eri puolilla puistoa. Jossain vaiheessa läheisellä pysäköintialueella oli ollut nainen, joka huusi pojille, mitä siellä tapahtuu. Pojat siirtyivät kauemmas.

Uhria oli myös kuristettu kaulasta ja hänen kättään oli yritetty murtaa.

Jossakin vaiheessa, kun väkivalta oli jatkunut jo pitkään, uhri ei päässyt enää maasta ylös. Tässä vaiheessa syytetyt kantoivat hänet puistossa olleen lavarakennelman luo. 

Uhrin alavartaloa oli riisuttu.

Lavan luona uhrin sukupuolielimiä oli tallottu ja hänen päälleen hypittiin lavalta. Syytetyt olivat myös laittaneet papatteja uhrin pakaroiden väliin ja ne oli sytytetty.

Uhrille aiheutui kaikesta väkivallasta suuri määrä vammoja eri puolille kehoa.

Syytetyt poistuivat lopulta paikalta ja jättivät uhrin tiedottomana maahan makaamaan. Poika kuoli lukuisiin väkivallasta saamiinsa vammoihin. 

Uhri oli vielä hengissä, kun tekijät poistuivat paikalta, mutta hän kuoli vammoihinsa joidenkin tuntien päästä.

Yhtä syytetyistä pojista syytetään myös toisen syytetyn pahoinpitelystä. Syytteen mukaan poika löi tätä toista poikaa tönimällä ja lyömällä häntä käsin ja metallitangolla.

Syyttäjä vaatii syytetyille mielentilatutkimusta.

Syyttäjä: Löivät ja potkivat uhria sekä virtsasivat tämän päälle

Klo 13.06 Oikeudessa luettiin nyt kahdelle 16-vuotiaalle pojalle syyte pahoinpitelystä. Tämäkin tapahtui Koskelan sairaalan puistoalueella 20. marraskuuta viime vuonna.

Paikalla olivat kaikki kolme syytettyä ja uhri. He olivat nauttineet alkoholia.

Syyttäjän mukaan kaksi syytetyistä löi ja potki uhria, myös päähän. Lisäksi syyttäjän mukaan syytetyt virtsasivat uhrin päälle.

– Tällä kertaa väkivalta alkaa kovenemaan uhria kohtaan ja mukaan tulee nöyryyttäviä piirteitä, aluesyyttäjä Satu Pomoell luonnehtii.

Toinen syytetyistä pojista kiistää pahoinpitelyn ja toinen myöntää sen.

Myös tämän illan tekoja oli kuvattu videolle.

Kumpikaan syytetyistä pojista ei halunnut tulla kuulluksi asiasta oikeudessa.

Oikeudessa katsottiin taas syytettyjen poikien kuvaamaa videota, missä he potkaisevat maassa makaavaa uhria. Lisäksi he löivät tätä.

Salissa kuultiin yhtä poikaa, joka ei ole syytettynä tästä pahoinpitelystä, mutta joka on syytettynä murhasta. Syyttäjä halusi tietää pojalta, millaista väkivaltaa uhriin tuona perjantai-iltana kohdistettiin.

– En muista paljoa tuosta illasta. Muut joivat, minä en. Tuosta videolta voi nähdä, että uhriin on kohdistettu väkivaltaa. Virtsaamista en muista, poika vastasi hiljaisella äänellä.

Esitutkintakuulusteluissa sama poika kertoi poliisille, että kaksi muuta syytettyä virtsasi tuona iltana uhrin päälle.

Syyttäjän mukaan uhri oli pyrkinyt vähättelemään tapahtunutta, eikä hän puhunut tapahtuneesta lastenkodissa, minne hänet oli sijoitettu.

Klo 11.56 Oikeus pitää nyt tunnin lounastauon.

Syytetyt myöntävät pahoinpitelyn

Klo 11.50 Nyt oikeudessa luettiin syyte pojille toisesta pahoinpitelystä, joka kohdistui uhriin 13. marraskuuta samaisen Koskelan sairaalan pihan läheisessä puistossa.

Tästä pahoinpitelystä syytetään kaikkia kolmea poikaa, jotka ovat syytteessä myös murhasta. Syyttäjän mukaan pojat löivät uhria kasvoihin ja tekoa kuvattiin jälleen.

Kaikki kolme syytettyä myöntävät pahoinpitelyn nuorena henkilönä.

Tämäkin pahoinpitelyvideo katsotaan oikeudessa. Vaaleahiuksinen uhri on paikoillaan, kun vuorotellen kaikki kolme syytettyä lyövät häntä nyrkillä tai avokämmenellä poskeen. Lyöntien jälkeen uhri pitelee poskeaan.

Syyttäjä kuvailee poikien suhteita, uhri oli alisteisessa asemassa

Klo 11.30 Syyttäjä käy nyt läpi uhrin ja syytettyjen henkilösuhteita. Aluesyyttäjä Satu Pomoellin mukaan pahoinpitelyt ja henkirikos muodostavat yhden kokonaisuuden, koska väkivalta uhria kohtaan on jatkuvasti voimistunut.

Viimeistään ryöstön aikaan elokuussa 2020 alkoi uhrin kaltoinkohtelu ja hyväksikäyttö.

Kaksi syytetyistä oli tuntenut toisensa ja uhrin päiväkoti-ikäisistä asti. Syytetyt kaksi poikaa olivat hyvin läheisiä ja olivat tekemisissä toistensa kanssa viikoittain henkirikokseen asti.

Uhri oli päiväkodista lähtien tekemisissä erityisesti toisen näistä syytettyjen kanssa.

Kolmas murhasta syytetty tuli kuvioon mukaan vasta kesällä 2019, kun hän tutustui kahteen muuhun syytettyyn. Toiseen heistä hän tutustui rippileirillä ja toiseen myöhemmin koulussa. Uhrin hän tapasi ensimmäisen kerran vasta epäillyn ryöstön aikaan elokuussa 2020.

– Uhri oli hyvin kiltti ja ujo, hän vältteli sosiaalisia kontakteja ja kanssakäymistä. Tekoaikaan hän oli sijoitettuna lastenkotiin, aluesyyttäjä Satu Pomoell kertoi oikeudessa.

– Uhri on viettänyt paljon aikaa omissa oloissaan. Osasyy tähän on ollut se, että hänellä ei ole ollut muita kavereita kuin nämä kaksi syytettyä. Hän on ollut jonkinlaisessa alisteisessa asemassa näihin poikiin nähden. Tästä kertoo myös se, että hän on jatkuvasti palannut näiden kahden pojan luo, vaikka he viimeistään marraskuun alussa 2020 aloittivat pahoinpitelyt häntä kohtaan. Ajan kuluessa tähän on tullut mukaan nöyryyttäviä elementtejä, Pomoell jatkoi.

Syyttäjän mukaan uhria oli ikään kuin rangaistu, muun muassa "kovasta metelistä". Tekoihin tuli pikkuhiljaa mukaan nöyryyttäviä elementtäjä.

– Tässä oli sellaista rangaistusleikkiä, Pomoell kuvaili.

Oikeudessa katsotaan nyt video pahoinpitelystä marraskuussa, jota tekijät olivat kuvanneet. Videolla uhria lyödään avokämmenellä kasvoihin.

Kaksi syytetyistä puhuu videolla, miten he läpsivät uhria kummallekin poskelle. Syytetyt pojat painoivat päänsä ja katseensa alas, kun videota näytettiin. Yksi heistä peitti myös korvansa, jotta hän ei kuulisi videon ääniä.

Syyttäjän mukaan syytetyt polttivat tilanteessa myös kannabista.

– Tästä videolta näkee, että uhri ei vastusta lyömistä eikä pistä hanttiin. Hän on täysin puolustuskyvytön, uhrin vanhempien asianajaja Janne Nuutinen totesi.

Oikeudessa on paikalla vain yhden syytetyn vanhemmat. Uhrin omaisia ei ole salissa.

Uhri pahoinpideltiin marraskuun alussa ensimmäisen kerran

Klo 11.27 Nyt oikeudenkäynnissä käsitellään ensimmäistä pahoinpitelysyytettä, josta syytettynä on kaksi murhastakin syytettyä poikaa. Pahoinpitely tapahtui 6. marraskuuta 2020 Helsingin Koskelan sairaalan viereisessä puistossa, missä myös henkirikos tapahtui.

Syyttäjän mukaan kaksi 16-vuotiasta syytettyä löi tuolloin uhria kumpikin ainakin kaksi kertaa avokämmenellä uhria kasvoihin.

Tekoja oli myös kuvattu.

Kumpikin syytetyistä pojista myöntää syytteen pahoinpitelystä.

Uhrin omaiset vaativat syytetyiltä 500 euroa kivusta, särystä ja tilapäisestä haitasta. Puolustuksen mukaan korvausvaatimus on rauennut, koska uhri on kuollut.

Puolustusten mukaan kyse oli varkaudesta

Klo 10.43 Syyte ryöstöstä on nyt käsitelty. Syyttäjän mukaan teko oli etukäteen tarkasti suunniteltu ja kaikki neljä poikaa olivat osallisina teossa.

Aluesyyttäjä Satu Pomoellin mukaan teon suunnitelleet pojat joutuivat jonkin aikaa houkuttelemaan teon toteuttaneita poikia mukaan.

Puolustukset myöntävät teon vain varkautena.

Syyttäjä vaatii ryöstön toteuttaneelle, neljännelle syytetylle 85 päivää ehdollista vankeutta tai vähintään tuntuvaa sakkorangaistusta. Tämä syytetty ei ole syytettynä muista rikoksista uhria kohtaan.

Muille syytetyille syyttäjä ei kerro vielä rangaistusvaatimuksiaan, koska heitä syytetään ryöstön lisäksi lukuisista muistakin rikoksista.

Syytetyt itse äänessä

Klo 10.35 Myös toinen epäillyn ryöstön toteuttaneista pojista suostui kuultavaksi oikeudessa. Hän kertoi hyvin hiljaisella äänellä, että hänet kutsuttiin paikalle tarkoituksena viedä uhrilta kuulokkeet. Poika ei tuntenut uhria entuudestaan eikä hän ollut edes tavannut tätä aiemmin.

Epäillyn ryöstön toteuttanut poika kertoi, ettei hän saanut teosta itselleen mitään. Teon suunnittelijat pitivät uhrilta saadun omaisuuden.

Klo 10.25 Toinen epäillyn ryöstön suunnittelijoista suostui kuultavaksi oikeudessa epäillystä ryöstöstä. Tätä poikaa syytetään myös 16-vuotiaan uhrin murhasta.

Tämä syytetty tunsi uhrin entuudestaan. Hän oli aiemmin kesällä katsellut kuulokkeita netistä ja hän tiesi, että uhrilla oli hyvät kuulokkeet. Siitä syntyi idea viedä uhrilta kuulokkeet.

– Pyysin kaksi muuta kaveriani mukaan, koska he ovat isompikokoisia kuin minä. He eivät tunteneet uhria. Oli ajatus, että nämä isompikokoiset kaverit menevät siihen paikalle ottamaan ne kuulokkeet. Ei ollut kuitenkaan tarkoitus käyttää väkivaltaa, syytetty kertoi vaimealla äänellä.

Uhri pyydettiin Pasilaan, missä hänet käskettiin tapaamaan kahta muuta poikaa huumeidenmyyntitarkoituksessa.

Teon suunnitelleet kaksi syytettyä eivät nähneet, mitä tilanteessa tapahtui. Suunnittelijat olivat kauempana, kun kaksi muuta syytettyä toteutti epäillyn ryöstön.

– Tapahtuneen jälkeen olimme hetken siinä paikalla ja sitten uhri lähti pois.  Kaverit kertoivat, että olivat vieneet uhrilta kuulokkeet ja 10 euroa rahaa. He kertoivat myös, että olivat ottaneet uhria rinnuksista kiinni, syytetty kertoi.

Syytetyt myivät kuulokkeet eteenpäin.

– Saatiin niistä noin 15-20 euroa. Jaettiin ne rahat toisen kaverin kanssa (joka oli syyttäjän mukaan toinen ryöstön suunnittelijoista).

Pojan mukaan tekoa alettiin suunnitella samana päivänä.

– Oltiin nähty ne kuulokkeet joskus aiemmin ja mietittiin, että niistä voisi saada jonkun verran rahaa, poika kertoi teon motiivista.

Poikien tarkoitus oli saada rahaa ilmeisesti kannabiksen ostamiseen.

Uhri houkuteltiin ryöstettäväksi

Klo 10.00 Syyttäjä kertoo nyt tarkemmin epäillystä ryöstöstä, joka tapahtui viime elokuussa Helsingin Pasilassa Triplan ulkopuolella.

Uhri tunsi entuudestaan kaksi näistä syytetyistä. Pojat houkuttelivat uhrin paikalle Triplaan. Kun poika saapui paikalle tapaamaan syytettyjä, nämä käskivät hänet myymään "huumeita" kahdelle muulle pojalle. Tosiasiassa folion sisällä ei ollut kannabista, vaan sokeria.

Kun uhri yritti myydä "huumetta" kahdelle muulle syytetylle, jotka eivät tunteneet uhria eivätkä olleet tavanneet häntä, nämä ryöstivät uhrin. 

Ryöstötilanteessa yksi syytetty (jota ei syytetä murhasta) otti uhria rinnuksista kiinni ja väkivallan seurauksena toinen tilanteessa ollut poika pystyi tutkimaan uhrin taskut.

Pojat ottivat uhrin repusta kuulokkeet ja taskusta 10 euroa.

– Uhrilta vietiin kaikki omaisuus, mitä otettavissa on ollut, syyttäjä Satu Pomoell kuvaili.

Syyttäjän mukaan uhrin tuntenut kaksikko suunnitteli ryöstön, mutta teon toteuttajiksi valittiin kaksi sellaista poikaa, joita uhri ei tuntenut tai ollut tavannut.

Ryöstötilanteen jälkeen uhri palasi takaisin kahden tuntemansa pojan luo ja kertoi, että hänet on ryöstetty. Uhri ehdotti jopa, että nämä lähtisivät tekijöiden perään. Syytetyt eivät halunneet lähteä tekijöiden perään.

Hetken kuluttua uhri palasi sijoituspaikkaansa, missä hän kertoi tapahtuneesta. Lastenkodissa hän kertoi, mitä omaisuutta häneltä oli viety.

Neljä syytettyä ihastelivat uhrin poistuttua yhdessä kuulokkeita, jotka he olivat saaneet uhrilta.

Syyttäjän mukaan tekoa oli suunniteltu etukäteen ja tekijöitä oli useampia. Lisäksi se kohdistui vasta 15-vuotiaaseen poikaan. Tämän vuoksi syyttäjän mukaan teossa on kyse ryöstöstä.

Uhrin avustajan mukaan poika luotti tekijöihin eikä antanut omaisuuttaan vapaaehtoisesti.

– Tämä poika (uhrin nimi) oli hyvin kiltti ja luottavainen, ja hän piti näitä poikia kavereinaan. He ovat käyttäneet tätä räikeästi hyväkseen. Uhri ei ole luovuttanut omaisuutta vapaaehtoisesti, vaan ryöstöstä tässä on kyse, asianajaja Janne Nuutinen totesi.

Uhrin omaiset toivovat salaista käsittelyä

Klo 9.39 Uhrin asianajaja nosti nyt esiin sen, voidaanko oikeudenkäynti käsitellä julkisena. Uhrin vanhemmat eivät ole itse paikalla oikeudessa, mutta heitä edustava asianajaja Janne Nuutinen vaatii asianomistajien puolesta oikeudenkäynnin salaamista.

Syyttäjä Yrjö Reenilä totesi, että hän ymmärtää asianomistajien vaatimuksen, mutta syyttäjien mukaan asian käsittelylle julkisesti on olemassa painavat ja yleiset perusteet. Syyttäjä on siis julkisen käsittelyn kannalla.

Oikeuden puheenjohtaja totesi, että juttua käsitellään teko kerrallaan ja perusteita koko oikeudenkäynnin salaamiselle ei ole. Osa asioista on salassapidettäviä ja ne käsitellään suljetuin ovin.

Poikia syytetään uhrin ryöstöstä

Klo 9.33 Kolmea 16-vuotiasta poikaa epäillään ikätoverinsa murhasta, pahoinpitelyistä ja ryöstöstä. Ensiksi salissa käsitellään syyte ryöstöstä nuorena henkilönä. 

Teko tapahtui 14. elokuuta viime vuonna. Syytettynä on myös yksi nuori poika, jota ei syytetä murhasta. Hän ei liity muihin tekoihin.

Syytteen mukaan kaksi uhrin entuudestaan tuntemaa syytettyä kutsui uhrin paikalle tavoitteenaan ryöstää tältä omaisuutta käyttäen hyväksi kahta muuta poikaa. Uhri suostuteltiin myymään ”feikkihuumeita” kahdelle muulle pojalle, joiden kanssa oli etukäteen sovittu uhrin ryöstämisestä.

Uhriin kohdistettiin teossa lievää väkivaltaa ja häneltä vietiin kuulokkeet sekä vähäinen määrä rahaa. 

Uhrin omaiset vaativat vahingonkorvauksia 100 euroa omaisuudesta, jota pojalta vietiin.

Kaikki syytetyt kiistävät syyllistyneensä ryöstöön tai yllytyksestä ryöstöön. Syytettyjen mukaan teossa on kyse varkaudesta tai yllytyksestä sellaiseen. Syytettyjen mukaan teossa ei käytetty kuin lievää väkivaltaa, kuten rinnuksista kiinni pitämistä.

Syytetyt katselivat ympärilleen

Klo 9.26 Nyt oikeudenkäynti pääsi alkamaan. Kolme 16-vuotiasta syytettyä istuivat kaikki jo paikoillaan salissa, kun yleisö päästettiin sisään.

Jokainen nuorista pojista on pukeutunut huppariin ja kaikki heistä kääntyivät katsomaan yleisöön, kun salin ovet avattiin. Turvasalissa on paikalla useita poliiseja.

Kaikki syytetyt pojat istuvat rauhallisina paikoillaan. He eivät ole saaneet olla keskenään tekemisissä sen jälkeen, kun heidät otettiin kiinni joulukuun alussa.

Klo 9.11 Oikeudenkäynti ei ole vielä alkanut. Suuri joukko toimittajia odottaa käräjäoikeuden turvasalin ulkopuolella. Lisäksi täällä on paikalla epäiltyjen avustajat.

Lue myös:

    Uusimmat