Koskelan henkirikoksen esitutkinta valmistui, motiivi selvillä – samalla paljastui läjä muitakin uhriin kohdistuneita rikoksia: "Tekoja voidaan pitää sadistisina"

8:28
Koskelan teinisurman esitutkinta valmistui – tutkinnanjohtaja kertoo, mitä 16-vuotiaiden tekemästä murhasta tiedetään.

Helsingin Koskelassa tapahtuneen alaikäisen pojan murhan esitutkinta on valmistunut, kertoo poliisi.

Henkirikoksen osalta rikosnimikkeenä epäillään murhaa. Tämän lisäksi esitutkinnan aikana paljastui sarja muitakin rikoksia, jotka kohdistuivat Koskelassa sairaala-alueella surmattuun teinipoikaan.

– Poliisin suorittaman tutkinnan perusteella on syytä epäillä, että epäiltyjen tarkoituksena oli juottaa uhri humalaan perjantaina 4. joulukuuta ja kohdistaa häneen väkivaltaa illan aikana. Esitutkinnan perusteella on saatu viitteitä siitä, että epäillyt juottivat uhrille alkoholia myös väkisin, poliisin tiedotteessa kuvaillaan.

Poliisin mukaan väkivalta alkoi melko nopeasti sen jälkeen, kun epäillyt ja uhri saapuivat Koskelan sairaala-alueelle. Väkivalta kesti kaikkiaan kolmesta neljään tuntia eri muodoissa.

– Kaikkien epäillään kohdistaneen väkivaltaa uhriin, minkä lisäksi väkivaltaa ja nöyryyttäviä tekoja on kuvattu sekä lähetelty epäiltyjen kesken Snapchatissa. Poliisilla ei ole tiedossa, että materiaalia olisi levitetty muille henkilöille, tapauksen tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Marko Forss sanoo.

Esitutkinnan aikana selvitettiin, oliko kolmas epäilty pahoinpidellyt muita epäiltyjä. Poliisi kuitenkin uskoo, että murha tehtiin yhteisymmärryksestä. 

Muitakin rikosepäilyjä

Esitutkinnan aikana poliisi on saanut selville, että rikoksen uhria on pidetty kaverina, mutta samaan aikaan alisteisessa asemassa. Teinipoikaa on poliisin mukaan kiusattu väkivaltaisesti.

Murhan lisäksi tapauksessa epäillään muidenkin rikosten sarjaa. 

Poliisi on selvittänyt, että 14. elokuuta neljä samanikäistä poikaa ryösti uhrin. Epäillyistä kolme on epäiltynä myös murhatutkinnassa ja neljäs epäilty ei liity muihin tekoihin. Uhri kertoi tuolloin muille henkilöille joutuneensa rikoksen kohteeksi ja asiasta tehtiin rikosilmoitus.  

– Poliisin tietojen mukaan kaksi uhrin entuudestaan tuntemaa epäiltyä kutsui uhrin paikalle tavoitteenaan ryöstää tältä omaisuutta käyttäen hyväksi kahta muuta poikaa. Uhri suostuteltiin myymään ”feikkihuumeita” kahdelle muulle pojalle, joiden kanssa oli etukäteen sovittu uhrin ryöstämisestä. Uhriin kohdistettiin teossa lievää väkivaltaa ja häneltä vietiin omaisuutta sekä vähäinen määrä rahaa. 

Perjantaina 6. marraskuuta kaksi rikoksesta epäiltyä poikaa sekä rikoksen uhri tapasivat Koskelan sairaala-alueella. Tuolloin heidän epäillään myös käyttäneen huumausaineita. 

Tämän lisäksi uhria pahoinpideltiin Koskelan sairaala-alueella vielä 13. ja 20. marraskuuta. Kaikkia kolmea murhasta epäiltyä poikaa epäillään näistä rikoksista. 

Poliisin mukaan pahoinpitelyiden motiivina on ollut rangaistus uhrin toiminnasta tai väitetystä toiminnasta. 

– Tekoja voidaan pitää sadistisina, ja ne on tehty puolustuskyvyttömän uhrin kustannuksella. Tapahtumiin liittyy useita nöyryyttäviä elementtejä, tutkinnanjohtaja Forss kirjoittaa tiedottessa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja