Yksi Koskelan teinimurhasta epäillyistä oli selvästi väkivaltaisin – Poliisi: "Eräs pojista ihmetteli itsekin, miksi uhri aina palasi heidän luokseen"

8:28
Koskelan teinisurman esitutkinta valmistui – tutkinnanjohtaja kertoo, mitä 16-vuotiaiden tekemästä murhasta tiedetään.

Helsingin Koskelassa joulukuussa tapahtuneen alaikäisen pojan murhasta epäillyt pojat ovat kaikki yhä vangittuina. Tapauksen esitutkinta on nyt valmistunut ja juttu siirtyy syyteharkintaan.

Kolmea 16-vuotiasta poikaa epäillään ikätoverinsa murhasta, pahoinpitelyistä ja ryöstöstä. Pojat ovat kertoneet kuulusteluissa poliisille teoistaan.

– He ovat kertoneet omia näkemyksiään. Osittain he ovat myöntäneet tapahtumia ja tekoja, mutta on heillä ollut myös muistamattomuutta, tapauksen tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Marko Forss kertoo MTV Uutisille.

Kaikki yhtä lailla epäiltyjä

Poliisi epäilee kaikkia kolmea poikaa yhtä lailla murhasta ja muista väkivallan teoista.

– Epäiltyjen väkivallan käytössä on selvästi eroja, mutta heidän katsotaan toimineen yksissä tuumin. Yksi epäillyistä on käyttänyt lievempää väkivaltaa ja yhdellä pojista väkivallan käyttö on ollut vakavampaa, joten siinä on selvästi eroja heidän välillään.

– Kaikkia kuitenkin epäillään murhasta ja eritasoisesta väkivallasta, Forss kertoo.

Epäillyt pojat eivät ole entuudestaan poliisille mistään tuttuja.

Poliisin mukaan väkivaltaa ja nöyryyttäviä tekoja on kuvattu ja lähetelty epäiltyjen kesken Snapchatissa. Poliisilla ei ole tiedossa, että materiaalia olisi levitetty muille henkilöille.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Uhri kertoi tekijöiden tuntomerkit

Esitutkinnan aikana poliisi sai selville, että rikoksen uhria pidettiin kaverina, mutta samaan aikaan alisteisessa asemassa. Teinipoikaa on poliisin mukaan kiusattu väkivaltaisesti.

Poliisi on selvittänyt, että 14. elokuuta 2020 neljä samanikäistä poikaa ryösti uhrin. Epäillyistä kolme on epäiltynä myös murhatutkinnassa ja neljäs epäilty ei liity muihin tekoihin.

Uhri kertoi tuolloin muille henkilöille joutuneensa rikoksen kohteeksi ja asiasta tehtiin rikosilmoitus.  

– Jututimme uhria tuon teon jälkeen puhelimitse. Hän kertoi poliisille tuntomerkit tekijöistä ja ne täsmäävät näihin meidän epäiltyihin, Forss sanoo.

Poliisin mukaan kaksi poikaa suunnitteli ryöstön. He ovat olleet nuoresta asti tuttuja keskenään. Uhri piti heitä kavereinaan.

– Eräs pojista hmetteli itsekin kuulusteluissa, miksi uhri palasi aina heidän luokseen, vaikka kohtelu oli huonoa, Forss kertoo.

Uhria nöyryytettiin

Poliisi epäilee, että uhria myös pahoinpideltiin kolmena perjantaina viime marraskuussa samassa paikassa Koskelan sairaalan piha-alueella, missä henkirikos tapahtui 4. joulukuuta.

Tekoihin on liittynyt nöyryyttäviä piirteitä. Poliisin mukaan tekojen motiivina on ollut rangaistus uhrin toiminnasta tai väitetystä toiminnasta.

– Tämä motiivi on kompleksinen asia. Ryöstön kohdalla uhria epäillään käytetyn taloudellisesti hyväkseen, ja pahoinpitelyissä on keksitty asioita, mistä uhria voi rankaista. 4. joulukuuta tapahtumien kohdalla puhutaan sadistisesta hauskanpidosta uhrin kustannuksella.

– Ei näille teoille ole mitään järkevää motiivia. Kaikki tämä käytös menee kiusaamistermin alle. Kiusaamista tehdään ilman motiivia, Forss luonnehtii.

Yksi kertoi äidilleen

Uhri menetti henkensä perjantaina 4. joulukuuta viime vuonna Koskelan sairaala-alueen ympäristössä Helsingissä. Epäillyt jättivät riisutun uhrin surmapaikalle ja poistuivat itse paikalta.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Kaksi epäillyistä oli käynyt uhrin luona lauantaina 5. joulukuuta. Poika oli kuollut, mutta vielä tuolloinkaan epäillyt eivät ilmoittaneet asiasta kenellekään.

Epäillyt myös keskustelivat tapahtuneesta keskenään viikonlopun aikana.

Teko paljastui poliisille vasta maanantaina 7. joulukuuta, kun Koskelan sairaalan viereiselle rakennustyömaalle meni työntekijä, joka näki ruumiin. Hän hälytti paikalle poliisit.

Juuri samana aamuna yksi epäillyistä oli kertonut teosta äidilleen. Epäilty ei vielä tuolloin tiennyt, että ruumis oli löydetty samana aamuna. Pojan äiti oli yhteydessä viranomaisiin.

Poliisi on kuullut tutkinnan aikana myös uhriksi joutuneen 16-vuotiaan pojan läheisiä.

– Uhrin läheiset ovat ymmärrettävästi todella järkyttyneitä tapahtuneesta, Forss luonnehtii.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja