MTV Uutiset selvitti: Saako poliisi asentaa kameran vessaan?

MTV Uutiset selvitti, miten poliisi saa hankkia ihmisistä tietoja. Ketä saa esimerkiksi kuvata ja missä? Alla on esimerkkejä erilaisista tilanteista. Tapausten ratkaisut on muokattu sisäasiainministeriöltä saatujen vastausten perusteella.

Poliisi epäilee, että ravintolan vessassa käydään jatkuvaa huumekauppaa. Saako poliisi asentaa vessaan kameran?

Kyllä. Poliisi saa kuvata rikoksesta epäiltyä muualla kuin asuinrakennuksessa. Kuvaamisen voi kohdistaa paikkaan, jossa rikoksesta epäilty todennäköisesti oleskelee tai käy.

Miestä epäillään laajasta huumekaupasta. Saako poliisi asentaa videokameran hänen autoonsa sen selvittämiseksi, keitä hän siellä tapaa?


Poliisin oikeuksia tiedonhankintaan:

- poliisi saa kuvata ja kuunnella teknisellä laitteella henkilöä hänen kotinsa ulkopuolella, jos se auttaa rikoksen torjunnassa

- poliisilla on oikeus siitä ennalta ilmoitettuaan kuvata tai kuunnella ihmisiä julkisella paikalla teknisillä laitteilla esim. järjestyksen ja turvallisuuden ylläpitämiseksi

(Lähde: Poliisilaki)

Lähtökohtaisesti saa, ellei kyseessä ole vakituiseen asumiseen käytettävä tila, kuten esimerkiksi vuoden ympäri asuttava asuntoauto.

Tutkiessaan törkeää huumausainerikosta poliisi tallentaa puhelinkuuntelussa epäillyn tunnustuksen asianajajalleen. Voidaanko tätä käyttää esitutkinta-aineiston osana?

Ei voida.

Juttu on osa laajempaa MTV Uutisten erikoisselvitystä poliisin oikeuksista. 


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja