MTV Uutiset Latviassa: Paikalliset tyrmäävät suomalaisarvion hajun lähteestä – "pieruteoria" vahvoilla

MTV Latviassa mystisen hajun väitetyllä alkulähteellä 2:08
MTV Uutiset kävi Latviassa mystisen hajun väitetyllä alkulähteellä

MTV Uutisten tietojen mukaan muun muassa Helsinkiä piinanneen oudon hajun lähde on jossain muualla kuin latvialaisessa kansallispuistossa. Ilmatieteen laitos on arvioinut pahojen tuoksahduksen saapuneen Suomeen sieltä.

Ilmatieteen laitos perusti arvionsa Latviasta hajun lähteenä eilen sunnuntaina muun muassa tuulen suuntaan.

Sen mukaan matalapaine voimisti tuulia, jotka työnsivät rikinkatkua kohti Helsinkiä.

Ilmatieteen laitos arvioi STT:n mukaan eilen myös, että suossa koko talven lumen alla muhineita yhdisteitä on vapautunut Kemerin kansallispuiston soilla tänä keväänä tavallista runsaammin.

Helsinkiin matkaa 400 kilometriä

Ķemerin kansallispuisto on vuonna 1997 perustettu suojelualue Itämeren rannalla Vidzemen alueella.

Alueelta on noin 50 kilometriä Latvian pääkaupunkiin Riiaan.

Helsinkiin alueelta on linnuntietä matkaa noin 400 kilometriä.

Suolla tuoksuja aiheuttavat erityisesti rikkipitoiset lähteet, joita Kemerissä on Jurmalan matkailusivuston mukaan parikymmentä.

– Siitä tämä paikka on kuuluisa, ja niiden takia tänne on perustettu terveyskylpylätoimintaa, MTV Uutisten avustaja Markus Kuokkanen kertoo.

Kuokkanen etsiytyi tänään yhden suolähteen, historiallisessa lomakeskuspuistossa sijaitsevan Kirsatsinan äärelle. Kirsatsina on suomeksi pikkulisko.

Kuokkasen mukaan hajua ei pysty aistimaan muutoin kuin nenä ihan kiinni lähteessä.

– Tässä lähteen äärelläkään ei hirveästi tuoksu; ilmassa on vain semmoinen vieno tuoksu. Pitää laittaa nenä tosi lähelle vettä, että tulee paha haju nenään.

–Täällä siis ei haise, Kuokkanen tiivistää.  

Latviassa vahvoilla "pieruteoria"

Kuokkasen mukaan suomalaisuutinen latvialaissuosta hajun lähteenä on kantautunut myös Latviaan. Paikallisia se on hänen mukaansa ihmetyttänyt kovasti.

Latviassa muun muassa luonnonsuojelusta vastaava viranomainen on tyrmännyt teorian. Sen mukaansa ei ole mahdollista, että Kemerin tuoksut vaikuttaisivat Helsingissä asti.

– Verkkokeskustelussa esitetyistä kommenteista ehdoton enemmistö on pieruvitsejä. Se kiusaus näyttää olevan aika vastustamaton tämän uutisen yhteydessä.

"Äärimmäisen epäuskottavaa"

Aiemmin tänään myös Suomen ympäristökeskuksen (Syken) erikoistutkija Seppo Knuuttila sanoi olevan "äärimmäisen epäuskottavaa", että latvialaisella suoalueella olisi syntynyt niin paljon haisevia rikkiyhdisteitä, että ne olisivat kulkeutuneet 400 kilometrin päähän Helsinkiin.

–  Lisäksi rikkivety, jota voi syntyä rikkipitoisissa lähteissä, on ilmaa raskaampaa. Siksi on hyvin epätodennäköistä, että se kulkeutuisi niin korkealle, että se voisi virtausten mukana kulkeutua Suomeen asti, Knuuttila sanoi STT:lle.

Knuuttila vetoaa lisäksi siihen, että Helsingin Sanomien haastatteleman kansallispuiston keskuksen johtaja ei ollut havainnut hajua lainkaan. Johtajan mukaan kansallispuistossa on rikkipitoisia lähteitä, mutta niiden hajun voi haistaa vain niiden lähellä.

Knuuttila ole myöskään löytänyt tietoa siitä, että samankaltaista hajua olisi havaittu Virossa, joka olisi matkan varrella Latviasta.

Lue myös: