MTV Uutiset Hongkongissa: Kiina herää rotan vuoden painajaiseen – koronavirusepidemia voi syöstä miljoonia kurjuuteen

2:14
Hongkongissa julistettiin jo viikko sitten hätätila koronaviruksen vuoksi.

Rotan vuosi on alkanut Kiinassa pahempana kuin painajaisissa. Juuri kun kauppasota Yhdysvaltojen kanssa alkoi näyttää hellittämisen merkkejä, iski Wuhanin koronavirus.

Ensimmäisenä kiinalaisen uuden vuoden jälkeisenä pörssipäivänä kurssit laskivat Shanghain pörssissä 7,7 prosenttia, kun noin 3000 listattua yritystä romahti.

Rotan vuosi lupaa menestystä, kuten lähes kaikki muutkin kiinalaiset horoskoopit. Se lupaa jopa palkankorotuksia, jotka nyt voidaan unohtaa. Tällä kertaa horoskooppi ei voisi mennä enempää pieleen.

Jo ennestään Kiina on kärsinyt nyt hitaimmasta kasvusta kolmeen vuosikymmeneen. Hongkongin Oxford Economics -tutkimuslaitos ennustaa kasvuksi enää 5,4 %, kun sen vielä ennen Wuhanista lähtenyttä virusepidemiaa laskettiin olevan 6 %.

Miljoonat työpaikat katoavat

Prosentin kymmenykset voivat tuntua pieniltä, mutta suuressa maassa ne merkitsevät esimerkisi 2,2 miljoonan työpaikan katoamista. Kärsijöitä ovat lähes kaikki teollisuuden alat vaatteista lääkkeisiin ja autoihin.

Kiina on myös yksi maailman suurimmista riisin, vihannesten ja hedelmien viejistä. Maailman luottamus niihin on menetetty pitkäksi aikaa. Monet autotehtaat ovat nyt sulkeneet ovensa.

Wuhanissa toimii seitsemän kansainvälistä autonvalmistajaa ja satoja varaosatehtaita. Myös sellaiset kansainväliset brändit kuten Apple, Starbucks ovat sulkeneet ovensa.

Rotan vuosi merkitsee myös luovuutta ja nokkeluutta, ja sitä Kiina nyt todella tarvitsee selviytyäkseen tästä vuodesta kansalaistensa terveyden ja talouden turvaajana. 

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja