MTV testaa: Googlen uutuusluuri on kännyköiden Toyota Corolla

Googlen Android -käyttöjärjestelmä on edennyt 4.4 -versioon, jota kutsutaan makeasti KitKatiksi.

MTV Uutisten testipöydällä koreileva tuore Nexus 5 -kännykkä pyörittää uusinta Androidia juuri sellaisena, kuin Google haluaa: perusversiona ilman päälleliimattuja ylimääräisiä käyttöliittymiä.

Googlen Nexus-laitteilla on eri valmistajia. Nexus 5 -kännykkä on korealaisen teknologiajätti LG:n käsialaa. Muita Nexus-mallien valmistajia ovat olleet HTC ja Samsung.

Käytönnöllisen pelkistetty, ei koreileva

Nexus 5 on toteutukseltaan pelkistetyn asiallinen ja käytännöllinen. Siitä puuttuu tietynlainen premium-laitteen bling bling, mutta siitä huolimatta sen olemus huokuu jämäkkyyttä ja luotettavuutta.

4,95-tuumaisella Full HD IPS -näytöllä varustettu laite on saatu muotoiltua pehmeästi käteen sopivaksi ja painoakin on vain 130 grammaa. 

Takakuori on samettimaiselta tuntuvaa mattapintaista muovia. Takakuorta koristaa kookas "Nexus"-kaiverrus.

Näyttöä kiertävät kehykset ovat erittäin kapeat, minkä ansiosta puhelinta pystyy käsittelemään melko vaivattomasti vain yhdelläkin kädellä.

Tehokas 2,26 GHz:n neliydinprosessori pitää huolen siitä, että laitteen toiminta on moitteettoman sujuvaa joka tilanteessa. Emme huomanneet laitteen toiminnassa minkäänlaista takkuilua testimme aikana.

Nexus 5:n näyttö on erittäin tarkka ja hyvälaatuinen. Näytön värisävyt ovat luonnolliset ja jopa alikorostuneet jos niitä verrataan Amoled-näyttöjen usein jopa yliampuvaan väritykitykseen.

Harmillisesti laitteessa ei ole ylimääräistä muistikorttipaikkaa.

Myös uusi Android on olemukseltaan pelkistetty

Uusimpaan Android-versioon on tehty useita päivityksiä, mutta järjestelmän perusilme on ennallaan. Käyttöliittymä on kuitenkin aiempaa pelkistetymmän ja siistitymmän oloinen.

Käyttöjärjestelmä:Android 4.4 (KitKat)
Prosessori:Qualcomm Snapdragon 800 2.26 GHz -neliydinprosessori
Näyttö:4,95-tuumainen Full HD IPS
Kamera:8 MP
Akku:2300 mAh (Puheaika 17 h)
Kapasiteetti:16 Gt, 2Gt RAM
Mitat:137.9 x 69.2 x 8.6 mm, 130g
Hinta:n. 500 e

Käyttöliittymän erikoinen piirre on, että perinteiset tekstiviestit on ympätty kulkemaan Googlen Hangouts-sovelluksen kautta. Ratkaisuna tämä vaikuttaa hieman turhan kärkkäältä tavalta ajaa ihmisiä käyttämään väkisin Googlen palveluita.

Muutenkin tekstiviestien Hangouts-integroinnin toteutus vaikutti alkuun jotenkin hankalalta. Moni varmasti haluaa käsitellä tekstiviestinsä aivan perinteisesti oman erillisen sovelluksensa kautta.

Play-sovelluskaupasta saa kuitenkin hankittua sovelluksia, joiden avulla tekstiviestittely saadaan kulkemaan aivan oman viesti-ohjelman kautta.

Käyttöjärjestelmän pelkistetty olemus on plussaa, se tarjoaa sellaisenaan käyttäjälle miellyttävän käyttökokemuksen ilman ylimääräistä sälää. Ja toki Androidin saa halutessaan kätevästi muokattua lähes minkälaiseksi tahansa.

Kuin Toyota Corolla

Testailun jälkeen Nexus 5:n tarjoamiin ominaisuuksiin voi sanoa olevan kokonaisuudessaan erittäin tyytyväinen.

Nexus 5 esittelee oivallisesti, mitä uusimman Android-version käyttö luontevimmillaan on.

Laite on kädessä miellyttävän tuntuinen ja kosketusnäyttöä pystyy käyttämään mukavasti yhdellä kädellä.

Ominaisuuksiinsa nähden Nexus 5:n 500 euron hintalappu vaikuttaa varsin kohtuulliselta. Tosin ulkomailla laitteen saa huomattavasti halvemmalla, jopa alle 300 eurolla.

Jos Nexus 5 -puhelinta vertaa automaailmaan, niin se on kuin ilmetty Toyota Corolla: Pätevä, asiallinen, luotettava ja siisti. Kaikinpuolin toimiva järkihankinta siis, mutta samalla myös melko neutraali.

Erityisesti laitteen muotoiluun olisi toivonut pientä räväkkyyttä tai premium-tuntumaa. 

Esimerkiksi HTC:n kehuja saaneen One -kännykän pitkälle viimeistelty alumiinidesign näyttää Nexus 5:n rinnalla - jos nyt ei ihan Maseratilta - niin Mersulta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja