MTV seuraa Venäjän hyökkäystä: Zelenskyin mukaan osassa alueista tilanne Butshaakin hirveämpi – Pink Floyd julkaisi kappaleen Ukrainan tueksi

Ukrainan sodan tilanne - mitä Venäjä valmistelee? 8:48
Katso yllä oleva video: Mitä Venäjä valmistelee? Maanpuolustuskorkeakoulun erikoistutkija Pentti Forsström kertoo.

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan käänteitä Ukrainassa 7. päivä huhtikuuta.

Lyhyesti Venäjän hyökkäyssodan käänteistä:

  • Venäjä aloitti laajamittaisen hyökkäyksen Ukrainaan 24. helmikuuta
  • Ukrainan puolustusministeriö syyttää Venäjää siviilien teloittamisesta Butshassa
  • Britannia: Venäjä ei ole kyennyt tuhoamaan Ukrainan ilmapuolustusta
  • Taistelut ovat nyt kovimmillaan Itä-Ukrainan alueella
  • Ukrainan rauhanneuvottelija: Venäjä myöntynyt osaan Ukrainan ehdotuksista

23.56: Pink Floyd julkaisi uutta musiikkia Ukrainan puolesta

Brittiläinen rockyhtye Pink Floyd julkaisi uuden kappaleen kerätäkseen rahaa humanitäärisen avun saamiseksi Ukrainaan, kertoo Reuters. Kappaleella esiintyy ukrainalainen laulaja Andriy Khlyvnyuk, joka haavoittui taistellessaan maansa puolesta.

Uusi single Hey Hey, Rise Up on ensimmäinen Pink Floydin uusi kappale lähes kolmeen vuosikymmeneen. 

23.54: Zelenskyi: Tilanne Borodjankassa Butshaakin hirveämpi

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin mukaan tilanne Borodjankassa on merkittävästi kamalampi kuin Butshassa.

23.52: EU-maat sopuun pakotepaketista

Euroopan unionin maat ovat päässeet yhteisymmärrykseen EU:n uudesta pakotepaketista Venäjää vastaan. Asiasta kerrottiin Ranskan EU-puheenjohtajuuden virallisella Twitter-tilillä.

Pakotteita asetetaan muun muassa venäläisiä oligarkkeja, propagandatoimijoita, asevoimien edustajia sekä Ukrainaan hyökkäykseen linkitettyjä teollisuustoimijoita vastaan.

Pakotteisiin kuuluu myös useiden venäläispankkien varojen jäädytykset, kivihiilen tuonnin kielto, asevientikielto, Venäjän lipun alla seilaavien laivojen pääsyn kieltäminen satamiin

Pakotepaketti vahvistetaan vielä kirjallisella käsittelyllä.

23.51: Jenkkivirkamies: Suomen ja Ruotsin mahdollisesta Nato-jäsenyydestä puhutiin ulkoministerikokouksessa

Mahdollisuudesta siihen, että Suomi tai Ruotsi liittyisi Natoon oli osa keskustelua, jota käytiin Naton ulkoministerikokouksessa, kertoo yhdysvaltalainen hallinnollinen virkamies uutistoimisto Reutersille.

Reutersin virkamieslähde kertoo myös, että Suomen ulkoministeri Pekka Haavisto kävi lyhyen keskustelun Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinkenin kanssa.

23.31: Lehti: Nobelin rauhanpalkinnon voittaja töhrittiin maalilla Venäjällä

Venäläislehti Novaja Gazetan mukaan viimevuotisen Nobelin rauhanpalkinnon voittajan, toimittaja Dmitri Muratovin kimppuun hyökättiin junassa torstaina.

Muratovin perustaman ja päätoimittaman riippumaton Novaja Gazetan Telegram-tilin mukaan tuntematon hyökkääjä heitti maalia Muratovin päälle Moskovasta Samaraan matkalla olleessa junassa. Hyökkääjän sanottiin huutaneen, että hän tekee sen "poikiemme puolesta".

Novaja Gazeta ilmoitti viime kuussa lopettavansa julkaisutoiminnan Venäjällä maan tiukentuneen lainsäädännön vuoksi. Torstaina ilmoitettiin lehden aloittavan ulkomaille paenneiden venäläistoimittajien voimin toimivan Novaja Gazeta Europen julkaisemisen.

22.50: Kirjeenvaihtaja: Venäjän uhkauksilla vaikutusta YK-äänestykseen

MTV Uutisten kirjeenvaihtaja Mari Karppinen arvioi, että Venäjän kiristys- ja uhkailukampanjalla on ollut vaikutusta äänestystulokseen. Yhdysvallat varoitti aiemmin, että Venäjä uhkaa jäsenmaita seuraamuksilla, jos ne eivät äänestä Venäjän puolesta äänestyksessä.

MTV:n kirjeenvaihtaja: Näin Venäjän uhkailu vaikutti äänestykseen YK:ssa 2:22
Videolla Karppinen kertoo, miten uhkailut hänestä vaikuttivat YK:n äänestykseen.

22.34: MTV:n kirjeenvaihtaja Ukrainassa: Näin ukrainalaiset pyrkivät takaisin kotiseuduilleen

Venäläisten vetäytyessä suuri määrä ukrainalaisia pyrkii takaisin kotiseuduilleen, nähdäkseen pahimmillaan kotinsa tuhottuna ja jopa tuntemiaan ihmisiä kuolleina. 

MTV Uutiset kirjeenvaihtaja Niko Nurminen haastatteli Kymmenen uutisissa kotiseuduilleen pyrkiviä ja auttajia. Kulku on hidasta, sillä kilometrin eteneminen voi viedä pienellä ruuhkaisella tiellä tunnin.

MTV Ukrainassa: paikalliset palaavat tuhottuihin kyliin 2:19
Videolla ukrainalaiset kertovat, miten yrittävät auttaa maanmiehiään edes vähän, ja mitä kotiin palaavat odottavat näkevänsä.

22.23: Ukraina kertoo, että 4676 evakuoitu humanitäärisiä käytäviä pitkin

Ukraina kertoo, että 4676 henkilöä on evakuoitu humanitäärisiä käytäviä pitkin.

21.34: Kremlin tiedottaja: Suomen ja Ruotsin liittyminen Natoon saisi Venäjän vahvistamaan länsirajaansa

Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov sanoo Sky Newsin haastattelussa, että jos Suomi ja Ruotsi liittyvät Natoon, täytyy Venäjän varmistaa läntistä rajaansa taatakseen turvallisuutensa. Hän kuvailee sitä tasapainottamiseksi.

Venäjä on jo aiemmin kertonut, että Natoon liittymisellä olisi seurauksia. Peskov sanoo kuitenkin, ettei pidä Suomen tai Ruotsin liittymistä Natoon sellaisena uhkana Venäjän olemassaololle, että se käyttäisi ydinaseita.

20.41: Peskov myöntää "merkittävät" miestappiot

Venäjä on kärsinyt "merkittäviä" miehistötappiota Ukrainassa, myönsi presidentti Vladimir Putinin tiedottaja Dmitri Peskov torstaina. Peskov kommentoi asiaa brittiläisen Sky Newsin haastattelussa.

Putinin tiedottaja sanoi, että miehistötappiot Ukrainassa ovat "valtava tragedia" Venäjälle. Hän ei yksilöinyt lukuja tarkemmin.

Venäjä on ollut hyvin vaitonainen kaatuneiden ja haavoittuneiden joukkojensa määrästä. Maaliskuun lopulla Venäjä ilmoitti, että 1  351 sen sotilasta olisi kuollut ja 3 825 haavoittunut.

Ukraina on arvioinut maahan hyökänneen Venäjän kaatuneiden ja haavoittuneiden sotilaiden määrät paljon tuota suuremmiksi.

19.56: Kirjeenvaihtaja: Sovun etsintä EU:n pakotepaketista hankalaa

Esimerkiksi Saksa, Itävalta, Italia, Bulgaria ja Unkari eivät halua tiukkoja Venäjä-pakotteita, jotka kattaisivat öljyn ja maakaasun, kertoo MTV Uutisten kirjeenvaihtaja Heikki Piuhola.

– Energia, energia ja energia. Se on nyt tämä kysymys, joka hiertää, Piuhola toteaa Seitsemän Uutisissa.

Hän kuvailee uutisissa tarkemmin pakoteprosessin haasteita ja tavoitteita.

Kirjeenvaihtaja: Sovun etsintä EU:n pakotepaketista hankalaa 2:24

19.45: Haaviston mukaan Suomi tekee lähitulevaisuudessa päätökset venäläisdiplomaattien karkotuksesta

Ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) mukaan Suomessa tehdään lähitulevaisuudessa päätökset venäläisdiplomaattien karkotuksista.

EU-maat ovat ilmoittaneet tällä viikolla jo noin 200 venäläisdiplomaatin karkotuksista. Karkotukset alkoivat viikonvaihteen aikoihin, kun kansainvälinen yhteisö tuomitsi Ukrainan Butshassa tapahtuneet siviileihin kohdistuneet veriteot.

Haaviston mukaan Suomi on käynyt Pohjoismaiden kesken koordinoivaa keskustelua karkotusasiasta. Hän ei ottanut vielä päätöksiin sen tarkempaa kantaa, koska hän ei halunnut mennä asioiden edelle. Asia on Haaviston mukaan selvityksessä ulkoministeriössä. (STT)

19:22: Nokia ei aio jatkaa tuotekehitystä Venäjällä

Toimitusjohtaja Pekka Lundmarkin mukaan Nokia ei aio jatkaa tuotekehitystä Venäjällä. Prosessi toimintojen siirtämiseksi on aloitettu, mutta tämä ei tapahdu hetkessä. Työntekijöiden turvallisuus ja hyvinvointi on tärkein prioriteetti, Lundmark sanoo. (STT)

19.06: Ukrainan ulkoministeri kiittää päätöstä erottaa Venäjä ihmisoikeusneuvostosta

Ukrainan ulkoministeri sanoo, että hän on kiitollinen YK:n jäsenmaiden päätöksestä erottaa Venäjä väliaikaisesti YK:n ihmisoikeusneuvostosta.

18.51: Venäjän erotettiin väliaikaisesti YK:n ihmisoikeusneuvostosta

YK:n yleiskokous päätti erottaa Venäjän väliaikaisesti YK:n ihmisoikeusneuvostosta.

Erottamista kannatti 93 maata, sitä vastusti 24 maata ja 58 maata ei äänestänyt lainkaan.

93 puolesta ja 24 vastaan – Venäjä erotettiin YK:n ihmisoikeusneuvostosta 0:59
93 puolesta ja 24 vastaan – Venäjä erotettiin YK:n ihmisoikeusneuvostosta

18.24: Ukrainalaiset ohjaavat miinoilla venäläispanssareita ansaan

Yhdysvaltain mukaan Ukraina on kyennyt käyttämään tehokkaasta maamiinoja venäläisjoukkoja vastaan. Yhdysvaltain tietojen perusteella ukrainalaiset pystyvät miinoitteilla ohjaamaan Venäjän panssaroituja joukkoja sellaisiin paikkoihin, joissa Ukrainan joukot ovat pystyneet tehokkaasti tuhoamaan venäläisten ajoneuvoja lännestä saaduilla ohjuksilla.

Yhdysvaltain asevoimien komentaja kenraali Mark Milley sanoo useiden tuhoutuneiden venäläisajoneuvojen letkojen toimivan esimerkkinä miinojen tehosta. (Reuters)

18.15: Viro lopettaa maakaasun maahantuonnin Venäjältä vuoden loppuun mennessä

Viro lopettaa maakaasun maahantuonnin Venäjältä vuoden 2022 loppuun mennessä. Viron hallitus teki asiasta periaatepäätöksen torstaina, uutisoi Viron yleisradio. (STT)

17.38: Raportin mukaan Venäjä voi suunnitella sotarikoksia tehneiden tapattamista

Venäjä saattaa suunnitella Kiovan lähistöllä Butshassa sotarikoksia tehneiden joukkojen lähettämistä rintamalle kuolemaan.

Asia ilmenee yhdysvaltalaisen ajatushautomon ISW:n (Institute for the Study of War) tuoreesta raportista. Tieto perustuu vahvistamattomiin ukrainalaisiin tiedustelutietoihin.

17.34: Venäjä ilmoittaa tutkivansa venäläissotavankien kohtelua

Venäjä ilmoittaa aloittavansa tutkinnan venäläisten sotavankien epäillystä epäinhimillisestä kohtelusta sodassa Ukrainassa, venäläiset uutistoimistot kertovat.

Venäjää itseään on syytetty lukuisista sotarikoksista, jotka maa on kieltänyt.

16.24: Ukrainan ulkoministeri: Butshan tapahtumat vain jäävuoden huippu

Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba sanoi tänään tiedotustilaisuudessaan, että "Butshan verilöyly" on vain jäävuoren huippu. Hän myös ennakoi, että taistelu Donbassista tulee muistuttamaan toisesta maailmansodasta ja sen mittavista taisteluista. Hän vetosi länsimaihin:  sanoen, että maa tarvitsee apua päivissä, tai on jo liian myöhäistä. Hän painottikin maan kiirettä saada lisää aseita taisteluun Venäjän joukkoja vastaan. 

Kuleba myös kommentoi Venäjään kohdistuvia pakotteita toteamalla, että se kyllä vahingoittavat Venäjää, mutta eivät tarpeeksi sodan lopettamiseksi.

16.13: Sveitsi jäädyttänyt miljardeilla venäläisomaisuutta

Sveitsi on jäädyttänyt noin noin 7,36 miljardin euron arvosta venäläisvaroja rangaistuksena maan hyökkäyssodasta Ukrainassa, maan edustaja kertoi tänään tiedotustilaisuudessa.

16.10 Itävalta karkoittaa neljä venäläisdiplomaattia

Itävalta ilmoitti torstaina karkottavansa maasta neljä venäläistä diplomaattia. Venäläisdiplomaateille annettiin ensi tiistaihin asti aikaa maasta poistumiseen.

Itävallan ulkoministeriön mukaan ei-toivotuiksi henkilöiksi julistetut venäläiset olivat toimineet tavalla, joka ei sovi yhteen diplomaattisen aseman kanssa. Yleensä tällaisella muotoilulla viitataan vakoiluun.

EU-maat ovat ilmoittaneet tällä viikolla jo noin 200 venäläisdiplomaatin karkotuksista. Karkotukset alkoivat viikonvaihteen aikoihin, kun kansainvälinen yhteisö tuomitsi Ukrainan Butshassa tapahtuneet siviileihin kohdistuneet veriteot.

15.25: Amnesty vahvistaa Venäjän teloittaneen siviilejä Ukrainassa

Amnesty Internationalin mukaan Venäjän sotilasjoukot ovat teloittaneet siviilejä Kiovan ympäristössä Ukrainassa. Ihmisoikeusjärjestö pohjaa tuoreen raporttinsa omien tutkijoidensa paikan päällä tekemiin silminnäkijähaastatteluihin. Lue tästä lisää.

14.03: Suomen Moskovan lähettiläs joutuu puhutteluun

Venäjä on kutsunut Suomen Venäjän suurlähettilään puhutteluun Suomen tullin takavarikoimien taideaarteiden vuoksi. Venäjän mukaan Suomen nappaamat teokset kuuluvat venäläisille museoille. (Reuters)

13.33: Saksaan on kirjattu saapuneeksi jo yli 316 000 Ukrainasta paennutta

Saksaan on kirjattu saapuneeksi jo yli 316 000 Ukrainasta paennutta ihmistä, kertovat maan viranomaiset. Todellinen Saksaan saapuneiden ukrainalaisten määrä voi olla huomattavasti suurempi, sillä Saksan ja Puolan välillä voi liikkua vapaasti ilman rajatarkastuksia. Saksan sisäministeriön mukaan valtaosa Saksaan saapuvista pakolaisista on lapsia, naisia ja ikääntyneitä. (CNN)

13.20: Ukrainan viranomaiset kehottavat siviilejä lähtemään maan itäosasta

Ukrainassa maan itäosan paikallisviranomaiset ovat uudistaneet kehotuksen, jonka mukaan siviilien tulisi paeta alueelta ennen kuin Venäjän suurhyökkäys alkaa.

Luhanskin aluejohdon mukaan tulevat päivät voivat olla viimeinen mahdollisuus lähteä, koska venäläisjoukot yrittävät katkaista kaikki mahdolliset evakuointireitit.

Venäjä on keskittämässä koko ajan lisää joukkoja Donbassin alueelle Ukrainan itäosassa. (CNN)

12.53 Mariupolista olisi evakuoitava yli 100 000 ihmistä

Mariupolin satamakaupungin pormestari Vadym Boitšenkon mukaan yli 100 000 ihmistä Mariupolissa on vielä kiireellisen evakuoinnin tarpeessa.

12.48 Maljar: Venäjä haluaa laajentaa separatistialueita

Ukrainan varapuolustusministeri Hanna Maljar uskoo, että Venäjän lyhytaikaisena tavoitteena on laajentaa venäjämielisten separatistien hallussa olevien alueiden rajoja Itä-Ukrainassa. Koko tavoite on viime kädessä valloittaa koko Ukrainan alue.

Hänen mukaansa Venäjän yrittää parhaillaan järjestää joukkojaan uudelleen hyökätäkseen tehokkaammin.

12.38 Brittitiedustelu: Venäjän huomio yhä Itä-Ukrainassa, hyökkäysvalmisteluissa vaikeuksia

Britannian sotilastiedustelu arvioi, että Venäjän tavoitteena Ukrainassa on edelleen ryhtyminen hyökkäystoimiin Donbassissa. Ilmaiskut ja tykistötuli ovatkin jatkuneet rintamalinjalla Itä-Ukrainassa.

Brittitiedustelun mukaan Venäjä iskee tärkeään infrastruktuuriin, minkä tarkoituksena on vaikeuttaa ukrainalaisten huoltoa ja lisätä painetta Ukrainan hallitusta kohtaan.

Vaikka Venäjä on keskittänyt joukkoja ja logistiikkaa Donbassin alueelle, Britannian tiedustelu arvioi, että venäläisten ongelmat sekä joukkojen taistelumoraalin että tarvikkeiden riittävyyden kanssa jatkuvat.

11.51: Ukraina syyttää Unkaria Putinin avustamisesta

Ukrainan mukaan Unkari avustaa Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia tämän sodassa Ukrainaa vastaan. Ukrainan ulkoministeriön julkistamassa lausunnossa myös syytettiin Unkaria EU:n yhtenäisyyden tuhoamisesta.

Unkarissa vaalit voittanut pääministeri Viktor Orban puhui eilen puhelimessa Putinin kanssa. Orbanin mukaan Putin sekä Ukrainan, Ranskan ja Saksan johtajat voisivat tavata halutessaan Budapestissa.

Orban sanoi Unkarin olevan valmis maksamaan Venäjän toiveiden mukaisesti maakaasusta ruplissa.

11.45: Sotilasasiantuntija: "Sodan kauheuksia tulee vielä esille"

Venäjän sotilaiden ukrainalaisille siviileille tekemiä raakuuksia tullaan vielä näkemään sodan edetessä, arvioi Maanpuolustuskorkeakoulun (MPKK) erikoistutkija Pentti Forsström.

Ukraina on syyttänyt Venäjää sotarikoksista sen jälkeen, kun maan pohjoisosassa olevilta alueilta löytyi satoja siviilejä kuolleina joukkohaudoista.

– Täytyy muistaa, että sotatilassa on koko Ukrainan itäinen ja eteläinen alue, ja siellä varmasti sodan kauheuksia tulee vielä esille, kunhan sota toivottavasti joskus vielä päättyy, Forsström toteaa.

Katso MPKK:n erikoistutkija Forsströmin haastattelu tästä jutusta!

11.35 Ukraina: Kovimmat taistelut meneillään Luhanskissa

Ukrainan mukaan kovimpia taisteluita käydään tällä hetkellä Ukrainan itäosassa Luhanskin lounaisella puolella.

Venäjä on parhaillaan hyökkäämässä Izymin kaupungin eteläpuolelta.

11.30: Zelenskyi ja von der Leyen tapaavat huomenna

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi aikoo keskustella huomenna Kiovassa EU:n komission puheenjohtajan Ursula von der Leyenin kanssa. Tapaamisen sisällöstä ei kerrota vielä tarkemmin turvallisyyssyistä.

Myös EU:n ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja Josep Borrel on matkustamassa Kiovaan.

11.26: Venäjä nappasi Googlen hampaisiinsa

Venäjän mukaan Youtubesta on nyt tullut pääasiallinen alusta disinformaation levittämiseen sodasta, kertoo Reuters. Venäjä syyttelee tästä Youtubea ylläpitävää Googlea ja uhkailee yhtiötä omilla sanktioillaan.

Todellisuudessa Venäjän kansalaiset ovat olleet sodan suhteen uutispimennossa ja Venäjän harjoittaman propagandan alla.

10.19: Ukraina syyttää länsimaita tekopyhyydestä

Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba syyttää länsimaita tekopyhyydestä.

Kuleban mukaan Ukrainan kannalta ei ole järkeä luokitella Ukrainalle annettavia aseita "puolustusaseiksi" ja "hyökkäysaseiksi".

– Sellaiset maat, jotka sanovat voivansa toimittaa puolustusaseita, mutta eivät hyökkäysaseita, ovat tekopyhiä, Kuleba totesi ennen tapaamistaan Nato-maiden ulkoministerien kanssa.

Lue lisää tästä!

9.47: Ukraina julkaisi videomateriaalia Tshernobylin kriittisimmältä alueelta

Ukrainan viranomaiset ovat julkaisseet drone-videon, jossa on nähtävissä hylättyjä venäläisiä sotilasasemia aivan Tshernobylin ydinvoimalaonnettomuusalueen läheisyydessä.

Videolla näkyy hylättyjä tukikohtia sekä juoksuhautoja.

Nämä sijaitsevat Punaiseksi metsäksi kutsutulla alueella, johon osui ydinvoimalaonnettomuuden kriittisin laskeuma.

Lue lisää tästä jutusta!

9.36: NYT: Ukrainan joukkoihin kuuluvien epäillään teloittaneen vangittuja venäläissotilaita

Ukrainalaisjoukkojen epäillään teloittaneen vangiksi saamiaan vihollisen sotilaita, kertoo New York Times.

Lehti perustaa tietonsa videoon, jonka aitouden se on vahvistanut.

Videolla ilmeisesti georgialaisista vapaaehtoisista koostuva joukko teloittaa haavoittuneen venäläissotilaan.

Videolla näkyy myös kolme muuta kuollutta sotilasta, joita on verijälkien perusteella ammuttu päähän.

Lue lisää tästä.

9.12 Kaasutoimitukset Ukrainan kautta jatkuvat yhä

Venäjän valtio-omisteinen kaasuyhtiö Gazprom jatkaa yhä maakaasun toimittamista Ukrainan kautta muualle Eurooppaan.

Eurooppa on pyrkinyt omavaraisuuteen energiantuotannossa sodan alettua. Myös Ukraina on vaatinut venäläisen kaasun ja öljyn asettamista täydelliseen kauppasaartoon.

9.08: Humanitaarisia käytäviä yritetään saada auki

Ukrainan varapääministeri Iryna Vereshchuk ilmoittaa Ukrainan yrittävän kymmenen humanitaarisen käytävän avaamista tänään.

9.02: Sotilasasiantuntija: Venäjä pyrkii lähipäivinä koventamaan hyökkäystään

Venäjä pyrkii lähipäivinä koventamaan hyökkäystään erityisesti itäisessä Ukrainassa, arvioi Maanpuolutuskorkeakoulun erikoistutkija Pentti Forsström.

Samalla Venäjä jatkaa eteläisen Mariupolin satamakaupungin piiritystä ja yrittää saada maayhteyden aiemmin miehittämälleen Krimille.

Millaisia lähipäivät tulevat olemaan sodassa? Lue sotilasasiantuntijan arvio tästä!

8.43 Kuleba: Ukraina tarvitsee lisää aseita

Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba vaatii täydellistä kauppasaartoa venäläisiin kaasu- ja öljytoimituksiin.

Kuleba huomauttaa myös, että Ukraina tarvitsee lisää sotalentokoneita, ilmatorjuntavälineistöä ja ohjuksia Naton liittolaisilta.

Kuleba on pitänyt puheen tänään Brysselissä.

8.17 FBI onnistui häiritsemään venäläishakkereiden toimintaa merkittävällä tavalla

Yhdysvaltain liittovaltion tutkintavirasto FBI on onnistunut saamaan hallintaansa tuhansia reitittimiä ja palomuureja Venäjän armeijan hakkereilta, kertoo uutistoimisto Reuters, jota siteeraa myös esimerkiksi ukrainalaismedia The Kyiv Independet.

Toimenpiteellä estetään venäläishakkereita muuttamasta kaappaamiaan laitteita niin sanotuiksi "boteiksi", jotka puolestaan kykenisivät jatkamaan esimerkiksi palvelunestohyökkäyksiä eteenpäin.

7.33: Arvio: Venäjän tiedustelutoiminta heikkenee

Venäläisten tiedustelu-upseerien massakarkotukset lännessä heikentävät väistämättä Venäjän tiedustelutoimintaa, arvioi sotatieteiden tohtori Vladimir Panschin.

Panschinin julkisen työpaperin laskelma perustui siihen, että aiemmin Ruotsissa noin kolmannes Venäjän suurlähetystön diplomaattiväestä oli arvioitu tiedustelu-upseereiksi.

7.28: Suomalaisasiantuntija arvioi Suomen Nato-mahdollisuuksia

Helsingin yliopiston valtiotieteiden tohtori Iro Särkän mukaan Suomen tilanne mahdollisen Nato-jäsenyyden suhteen on "erinomainen".

Särkkä katsoo, että Suomen jäsenhakemus Natoon saatettaisiin käsitellä jo kesäkuun huippukokouksessa.

Lue lisää tästä!

7.10: Zelenskyi: Rauhanneuvottelut on käytävä, mutta jatkaminen vaikeaa

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin mukaan rauhanneuvottelujen jatkaminen Venäjän kanssa on vaikeaa, mutta ne on käytävä.

Zelenskyi kommentoi asiaa turkkilaiskanavan haastattelussa.

–  Uskon, että tätä sotaa on vaikea saada loppumaan ilman niitä.

Hän sanoi kuitenkin, että neuvotteluiden jatkaminen on hänelle itselleen vaikeaa.

–  Me ymmärrämme, kenen kanssa olemme tekemisissä, hän perusteli.

6.58: YK:n yleiskokous äänestää tänään, erotetaanko Venäjä väliaikaisesti YK:n ihmisoikeusneuvostosta

YK:n yleiskokouksessa äänestetään tänään siitä, erotetaanko Venäjä väliaikaisesti YK:n ihmisoikeusneuvostosta.

Yleiskokouksen puheenjohtajan edustajan mukaan äänestys on määrä järjestää loppuiltapäivästä Suomen aikaa.

Muun muassa Yhdysvaltain YK-suurlähettiläs vaati Venäjän erottamista neuvostosta sen jälkeen, kun venäläisjoukkojen syytettiin surmanneen siviilejä muun muassa Ukrainan Butshassa.

Lue lisää tästä!

6.33: Pormestari: Mariupolissa kuollut arviolta ainakin 5 000 ihmistä

Mariupolin pormestari Vadym Boitshenkon mukaan kaupungin asukkaista olisi alustavien arvioiden mukaan saanut surmansa ainakin 5 000 Venäjän pommitusten alkamisen jälkeen.

Pormestarin mukaan kuolonuhrien joukossa olisi noin 210 lasta.

Pormestari esitti arvioita kokouksessa pitämässään puheessa, josta julkaistiin otteita Mariupolin kaupunginvaltuuston Telegram-kanavalla julkaistussa viestissä, josta kertoivat englanniksi Washington Post ja CNN.

Venäläisjoukkojen väitetyistä kauheuksista Mariupolissa Boitshenko listasi esimerkkinä muun muassa lastensairaalan pommituksen sekä Venäjän maaliskuisen iskun teatteriin, jonka suojaan oli hakeutunut satoja ihmisiä.

Pormestarin mukaan Venäjä on tuhonnut satamakaupungin infrastruktuurista yli 90 prosenttia, mistä ainakin 40 prosenttia on vahingoittunut niin pahasti, ettei korjaaminen ole enää mahdollista.

6.09: EU:n uudesta Venäjän-vastaisesta pakotepaketista odotetaan päätöstä tänään

Brysselissä odotetaan päätöstä Euroopan unionin uudesta pakotepaketista Venäjää vastaan.

EU-komissio antoi tällä viikolla ehdotuksensa uusista pakotteista, joihin sisältyisi muun muassa venäläisen kivihiilen tuontikielto.

EU-maiden suurlähettiläät keskustelivat pakotteista eilen, ja STT:n diplomaattilähteistä saamien tietojen mukaan päätös uusista pakotteista pyrittäneen tekemään tänään.

Jäsenmailla on halua saada pakotteet hyväksyttyä mahdollisimman pian.

5.54: Naton ulkoministerikokous jatkuu Brysselissä

Brysselissä jatkuu tänään sotilasliitto Naton ulkoministerikokous.

Suomi on kutsuttu mukaan sotilasliitto Naton kumppanimaana. Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) osallistuu tänään kokouksen osioon, jossa on paikalla myös Naton muita kumppanimaita, kuten Ruotsi.

Haavisto ja Ruotsin ulkoministeri Ann Linde keskustelivat eilen Naton pääsihteerin Jens Stoltenbergin kanssa kolmen kesken turvallisuustilanteesta.

Haavisto tviittasi, että Suomi, Ruotsi ja Nato jakavat vakavan huolen Ukrainan Butshassa paljastuneista ihmisoikeusloukkauksista.

5.26: Venäjä vaatii Suomen takavarikoimien taide-esineiden palauttamista

Venäjä odottaa Suomen palauttavan pikaisesti taide-esinekuljetukset, jotka Tulli pysäytti ja takavarikoi viikonloppuna, kertoi Venäjän ulkoministeriön tiedottaja Marija Zaharova keskiviikkona.

Tiedottajan kommenteista kertoi muun muassa venäläinen uutistoimisto Tass.

Zaharova kuvailee taide-esineiden takavarikkoa "täysin laittomaksi".

Lue lisää tästä!

5.11: Ukrainassa evakuoitiin eilen lähes 4 900 ihmistä

Ukrainassa evakuoitiin eilen humanitaarisia käytäviä pitkin lähes 4 900 ihmistä, kertoo maan varapääministeri Iryna Vereshtshuk viestipalvelu Telegramissa. Englanniksi varapääministerin lausunnosta kertoo ukrainalainen Ukrinform.

Mariupolista ja Berdjanskista matkasi Zaporizhzhjaan busseissa ja yksityisajoneuvoissa kaikkiaan noin 3 700 ihmistä.

Heistä vajaan 1  200 kerrotaan tulleen Mariupolista.

Saarretussa Mariupolissa uskotaan olevan vielä pitkälti yli 100 000 siviiliä, joita ei ole saatu evakuoitua.

Heillä on kerrottu olevan pulaa kaikesta, ja ukrainalaisten mukaan siviilejä on kuollut nälän ja janon runtelemina.

Eiliselle oli sovittu yhteensä 11 humanitaarisen käytävän avaamisesta.

5.01: Zelenskyi: Venäjä estää humanitaarisen avun pääsyn Mariupoliin

Venäjä estää Ukrainassa humanitaarisen avun pääsyn saarrettuun Mariupolin satamakaupunkiin, koska se haluaa piilottaa todisteet kaupungissa surmatuista, sanoo Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi.

Hän arvioi, että Mariupolissa olisi kuollut tuhansia ihmisiä, minkä lisäksi tuhannet olisivat haavoittuneet.

Turkkilaiselle televisiokanavalle Mariupolin tilannetta kommentoinut Zelenskyi alleviivasi Venäjän jo yrittäneen aiemmin piilottaa esimerkiksi venäläisjoukkojen Butshassa tekemiä kauheuksia.

Voit lukea edellisen päivän tapahtumista keskiviikon 6.4. seurannasta!

Lue myös:

    Uusimmat