MTV seurasi Venäjän hyökkäystä Ukrainassa 6.4: Venäjä vaatii Suomelta takaisin takavarikoituja taideteoksia

MTV Butshassa: Joukkohaudat näyttävät kaupungin kokeman raakuuden – videoraportti voi järkyttää 1:18
MTV Uutisten raportti Ukrainan Butshasta: Joukkohaudat näyttävät kaupungin kokeman raakuuden. Video voi järkyttää.

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan käänteitä Ukrainassa keskiviikkona 6.4.

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 


Tuoreemmat tiedot voit lukea torstain 7.4. seuranta-artikkelista.

Lyhyesti Venäjän hyökkäyssodan käänteistä:

  • Venäjä aloitti laajamittaisen hyökkäyksen Ukrainaan 24. helmikuuta
  • Ukrainan puolustusministeriö syyttää Venäjää siviilien teloittamisesta Butshassa
  • YK:n pääsihteeri vaati riippumatonta tutkimusta Butshan siviilikuolemista

  • Britannia: Venäjä ei ole kyennyt tuhoamaan Ukrainan ilmapuolustusta
  • Venäjä iski ohjuksin Etelä-Ukrainan satamakaupunkiin Odessaan
  • Ukraina: Venäläiset sotilaat ovat pakottaneet lapsia panssarivaunujen ihmiskilviksi
  • Ukraina ilmoittaa saaneensa takaisin hallintaansa koko Kiovan alueen
  • Ukrainan rauhanneuvottelija: Venäjä myöntynyt osaan Ukrainan ehdotuksista

23.14: Venäjä vaatii Suomen takavarikoimia taideteoksia takaisin

Venäjä odottaa Suomen palauttavan pikaisesti taide-esinekuljetukset, jotka Tulli pysäytti ja takavarikoi viikonloppuna, kertoi Venäjän ulkoministeriön tiedottaja Marija Zaharova keskiviikkona. Tiedottajan kommenteista kertoi muun muassa venäläinen uutistoimisto Tass.

Zaharova kuvailee taide-esineiden takavarikkoa "täysin laittomaksi".

Myös Venäjän duuman puhemies Vjatsheslav Volodin on vaatinut takavarikoitujen teosten palauttamista takaisin Venäjälle ja vaatii Suomea maksamaan korvauksia takavarikosta.

– He, jotka tekivät tämän Suomessa, eivät muista historiaansa hyvin, puhemies sanoi duuman tiedotteessa.

Puhemiehen kommenteista kertoi muun muassa yhdysvaltalaismedia Bloomberg. Suomessa asiasta kertoi ensin Ilta-Sanomat.

Tulli pysäytti viikonloppuna Vaalimaan rajanylityspaikalla kuljetuksia, jotka sisälsivät kymmenien miljoonien edestä taide-esineitä. Ulkoministeriön mukaan kyseiset taide-esineet luokitellaan sellaisiksi ylellisyysesineiksi, jotka kuuluvat EU:n Venäjälle asettamien pakotteiden piiriin.

Asiaa tutkitaan törkeänä säännöstelyrikoksena. Epäiltynä on tällä hetkellä noin kymmenen henkilöä siksi, että he olivat osallisina kuljetuksiin.

Tulli kertoi esineiden pysyvän sen hallussa niin kauan kuin niitä on tarpeen pitää epäillyn rikoksen selvittämisen kannalta.

22.58: Yhdysvaltain puolutusministeriö vakuuttaa uskovansa ukrainalaisten mahdollisuuksiin

Yhdysvaltain puolustusministeriö Pentagon ilmoitti medialle tänään, että se uskoo Ukrainan voivan voittaa Venäjän aloittaman hyökkäyssodan.

– Tottakai he voivat voittaa tämän, Pentagonin tiedottaja John Kirby totesi.

– Todisteena on kirjaimellisesti tulokset, joita näette tänään… Todellakin he voivat voittaa.

22.34: Ukraina: Tuhansia evakuoitu tänään humanitäärisiä käytäviä pitkin

Ukraina kertoo, että tänään yhteensä 4892 henkilöä saatiin evakuoitua ukrainalaiskaupungeista humanitääristen käytävien kautta.

22.20: Yhdysvallat sanoo uskovansa Butshan veritekijöiden tunnistamiseen

Yhdysvallat uskoo voivansa yksilöidä venäläisjoukot, jotka toteuttivat Butshassa tapahtuneet siviileihin kohdistuvat veriteot, kertoi uutiskanava CNN keskiviikkona.

CNN:n haastattelema nimetön viranomaislähde kertoi, että Yhdysvallat on kerännyt ja analysoinut tietoja Butshan julmuuksista niiden tultua ilmi. Viranomaislähteen mukaan tutkinnan tuloksista ei välttämättä kerrota julkisesti, vaan päätös julkistamisesta saatetaan jättää Ukrainalle.

Myös Yhdysvaltain oikeusministeri Merrick Garland on kertonut oikeusministeriön auttavan teoista vastanneiden tunnistamisessa ja saattamisessa vastuuseen.

Butshasta löydettiin venäläisjoukkojen lähdön jälkeen siviilien ruumiita. Venäjä on kiistänyt joukkojensa surmanneen siviilejä Butshassa, mutta satelliittikuvat ovat vahvistaneet ruumiiden olleen kaduilla jo kaupungin ollessa Venäjän hallinnassa.

22.05: Italia ei taistelisi kaasupakotteita vastaan, Yhdysvallat varoittaa venäläisöljyn täyskiellon seurauksista

Italian pääministeri Mario Draghi sanoo, että EU:n tasolla ei tällä hetkellä harkita tuontikieltoa venäläiselle maakaasulle. Hän kuitenkin sanoo, että jos asiaan saadaan konsensus, tulee Italia mielellään noudattamaan sitä. Hän kuitenkin kyseenalaistaa, jos maakaasun tuontikieltoa koskaan tulee.

Italia on vahvasti riippuvainen venäläisestä kaasusta. Jos kaasuhanat sulkeutuvat, arvioi Draghi maalla olevan kaasua lokakuuhun asti.

Yhdysvalloissa taas maan valtiovarainministeri Janet Yellen kertoo, että venäläisen öljyn täyskielto johtaisi luultavasti öljyn maailmanhintojen hurjaan nousuun, joka vahingoittaisi Yhdysvaltoja ja sen liittolaisia. Hän kuitenkin toivoo, että öljy-yhtiöt Yhdysvalloissa ja maailmalla lisäisivät tuotantoaan, jotta venäläiseen öljyyn voitaisiin kohdistaa kovempia pakotteita.

21.31: Harkovan kuvernööri: Tilanne vaikea Izjumin kaupungissa

Ukrainan viranomaiset eivät pysty auttamaan ihmisiä evakuoitumaan Izjumin kaupungista Harkovan alueella, kertoo Harkovan alueen kuvernööri Oleg Sinegubov. Syynä on se, että alue on täysin Venäjän hallinnassa. Myöskään humanitäärisen avun lähettäminen ei ole mahdollista.

21.06 Britannia lopettaa energiantuonnin Venäjältä vuoden loppuun mennessä 

Britannia ilmoitti keskiviikkona uusista Venäjä-pakotteista.

Maan ulkoministeri Liz Trussin mukaan uusien pakotteiden tarkoituksena on "tuhota Venäjän sotakone" lopettamalla energiantuonti Venäjältä ja kohdistamalla pakotteita yhä useampaan ihmiseen ja yritykseen.

–  Yhdessä liittolaistemme kanssa näytämme Venäjän eliitille, etteivät he voi pestä käsiään (presidentti Vladimir) Putinin määräyksellä tehdyistä hirmuteoista, Truss kertoi ulkoministeriön tiedotteessa.

Britannia luopuu muun muassa kaikesta kivihiilen ja öljyn tuonnista Venäjältä tämän vuoden loppuun mennessä. Venäläisestä maakaasusta Britannia kertoo pyrkivänsä irti heti tämän jälkeen.

Lisäksi kaikki uudet investoinnit Venäjälle kielletään ja Venäjän suurimman pankin Sberbankin varat jäädytetään.

21.00 EU-komissaari ehdottaa "uutta Marshall-apua"

Ukraina tulee sodan jälkeen tarvitseman samanlaisen jälleenrakentamissuunnitelman kuin Yhdysvallat tarjosi Euroopalle toisen maailmansodan jälkeen, budjetista vastaava komissaario Johannes Hahn ehdottaa.

Mashall-apuna tunnetussa operaatiossa Yhdysvallat auttoi Eurooppaa taloudellisesti ja teknisesti jälleenrakennuksessa.

Hahnin mukaan tarve olisi ”päivitetylle versiolle Marshall avusta”. Sen avulla Ukraina palautuisi tuhosta nopeasti. Hahn ei antanut arvioita siitä, miten paljon uuteen Marshall-apuun tarvittaisiin. Hänen mukaansa vastuu jälleenrakennuksesta ei kuitenkaan saisi jäädä vain Euroopan harteille, vaan myös esimerkiksi G20-maat voisivat osallistua työhön.

20.22: Naton pääsihteeri: Ei merkkejä siitä, että Venäjä olisi luopunut aikeistaan vallata koko Ukrainaa

Sota Ukrainassa saattaa kestää kuukausia tai jopa vuosia, arvioi sotilasliitto Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg keskiviikkona ennen Naton ulkoministerien kaksipäiväisen tapaamisen alkamista Brysselissä. Suomi osallistuu yhteen kokouksen osioista Naton kumppanimaana.

Vaikka Venäjä on vetänyt joukkojaan pois Pohjois-Ukrainasta ja siirtää sotatoimiensa painopistettä Itä-Ukrainaan, Stoltenbergin mukaan ei ole havaittavissa merkkejä, että Venäjä olisi luopunut aikeistaan vallata koko Ukrainaa.

Pääsihteerin mukaan on varauduttava pitkällä aikavälillä Ukrainan tukemiseen, pakotteiden ylläpitämiseen ja Naton puolustuksen vahvistamiseen. Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken kertoi, että tapaamisessa jatketaan keskustelua Stoltenbergin mainitsemien kohtien toteuttamisesta ja laajentamisesta. (STT)

18.34: Uusista pakotteista saataneen sopu EU:ssa torstaina

Euroopan unioni valmistautuu asettamaan tuontikiellon venäläiselle kivihiilelle ja estämään venäläisalusten pääsyn EU-satamiin. Toimet ovat osa viidettä pakotepakettia, josta EU-maiden suurlähettiläät keskustelivat Brysselissä keskiviikkona.

STT:n diplomaattilähteistä saamien tietojen mukaan päätös uusista pakotteista pyrittäneen tekemään torstaina. Jäsenmailla on halua saada pakotteet hyväksyttyä mahdollisimman pian. 

EU ei ole vielä aiemmin puuttunut pakotteissaan venäläiseen tuontienergiaan. Kivihiilen lisäksi Venäjä myy Eurooppaan myös maakaasua ja öljyä. Kivihiileen puuttuminen on arvioitu EU:lle helpommaksi kuin esimerkiksi kaasuostojen lopettaminen.

Ajatushautomo Bruegelin mukaan EU-maat pystyvät korvaamaan Venäjältä ostetun kivihiilen hankinnoilla muilta toimittajilta, sillä maailmanlaajuiset kivihiilimarkkinat ovat varsin joustavat.

Venäläisestä fossiilienergiasta irtautuminen on ollut vaikea kysymys, sillä osa EU-maista on varsin riippuvaisia energiaostoista Venäjältä.

18.06: Reutersin lähteet: EU:n kivihiilikiellosta ei saatu sopua

Uutistoimisto Reutersin lähteiden mukaan EU-diplomaatit eivät löytäneet yhteistä kantaa hyväksyäkseen Venäjän kivihiilen tuontikieltoa. Taustalla olivat lähteiden mukaan "tekniset ongelmat". Teknisillä ongelmilla viitataan esimerkiksi siihen, kattaako kielto myös jo tehdyt hiilisopimukset.

Uusi kokous pakotepaketista on määrä pitää torstaina.

16.29: Sadat ukrainalaiset käyvät koulua Suomessa

Ukrainasta Suomeen paenneista yli 800 eri-ikäistä käy nyt Suomessa koulua, kertoo Opetushallitus. Tilanne selviää kyselystä, jonka Opetushallitus teki maalis-huhtikuun vaihteessa koulutuksen järjestäjille. Kyselyyn vastasi yhteensä 398 koulutuksen järjestäjää.

Valtaosa, yli 600 Ukrainasta paennutta, opiskelee tällä hetkellä perusopetukseen valmistavassa opetuksessa. Loput ovat varhaiskasvatuksessa tai opiskelevat toisella asteella.

Valmistavaan opetukseen ilmoittautuneita on yli tuhat oppilasta, ja uusia ryhmiä on jo perustettu lähes sata. Varhaiskasvatuksessa tilanne vaihtelee suuresti eri puolella Suomea.

16.05: Unkari valmis maksamaan Venäjän kaasusta ruplina

Unkari kertoo, että että se on valmistautunut maksamaan venäläisestä kaasusta ruplina Venäjän vaatimuksen mukaisesti. Maa on ensimmäinen Euroopan unionin maa, joka ilmoittaa suostuvansa Venäjän vaatimukseen. Maan pääministeri Viktor Orbán kertoi maan halukkuudesta maksaa ruplin pyydettässä lehdistötilaisuudessa tänään.

15.40: VR pysäyttää idän tavaraliikenteen

VR:n hallitus on tehnyt päätöksen idän tavaraliikenteen pysäyttämisestä. VR tavoittelee liikenteen mahdollisimman nopeaa alasajoa, mutta arvio on, että prosessiin kuluu useita kuukausia.

Lue lisää: VR luopuu Venäjän tavaraliikenteestä – alasajo kestää kuitenkin kuukausia: "Pitkä ja vaikea prosessi"

14.23: Britannia lähettää Ukrainalle tuhansia ohjuksia lisää

Britannia aikoo lähettää Ukrainalle noin 6 000 ohjusta lisää, jotta se voi taistella venäläisjoukkoja vastaan, kertoo yleisradioyhtiö BBC. Pääministeri Boris Johnsonin on määrä kertoa asiasta virallisesti vielä tänään.

Britannia on jo aikaisemmin toimittanut Ukrainalle liki 4 000 ohjusta.

Lisäksi Britannia antaa 25 miljoonaa puntaa (vajaat 30 miljoonaa euroa) ukrainalaissotilaiden ja -lentäjien palkkoihin sekä käyttää yli neljä miljoonaa puntaa (vajaa 4,8 miljoonaa euroa) BBC:n ukrainan- ja venäjänkielisten lähetysten vahvistamiseen.

13.16: Ukraina tutkii yli 4 600 mahdollista sotarikosta 

Ukrainan syyttäjänviraston julkistamien tietojen mukaan maassa oli tiistaihin mennessä otettu tutkintaan 4 684 mahdollista sotarikosta. Asiasta kertoi muun muassa brittilehti Guardian.

Tutkittavien mahdollisten sotarikosten kerrotaan kasvaneen sadoilla joka päivä sen jälkeen, kun Butsha ja muita Kiovan läheisiä asuinalueita vallattiin takaisin venäläismiehittäjiltä.

Ukrainan yleinen syyttäjä Iryna Venediktova kuvasi Butshassa pidetyssä lehdistötilaisuudessa miehittäjältä vapautettuja kyliä "kidutetuksi alueeksi suoraan helvetistä", ja vannoi, että vastuussa olevia rangaistaan. Sotarikoksista epäillään 353:a Venäjän sotilasjohdon ja poliittisen johdon jäsentä.

– Keräämme todistusaineistoa kansallisiin tuomioistuimiin ja kansainväliseen rikostuomioistuimeen Haagissa. Todisteita on paitsi sotarikoksista, myös rikoksista ihmisyyttä vastaan. Todistamme jokaisen faktan rangaistaksemme niitä, jotka kiduttivat, pilkkasivat ja tuhosivat ukrainalaisia, Venediktova sanoi.

Syyttäjänviraston mukaan 167 lasta on kuollut ja 279 haavoittunut sotarikosten seurauksena.

12.38: Kreikka karkottaa 12 venäläisdiplomaattia 

Kreikka ilmoittaa karkottavansa 12 venäläisdiplomaattia ei-toivottuina henkilöinä. Maa liittyy kasvavaan joukkoon EU-maita, jotka ovat viime päivinä ilmoittaneet karkotuksista Ukrainan tapahtumien johdosta. 

Eilen Italia kertoi antavansa lähtöpassit 30:lle, Espanja noin 25:lle, Tanska 15:lle ja Ruotsi kolmelle venäläiselle diplomaatille. 

Suomessa karkotuksista pitää myös keskustella, kertoi pääministeri Sanna Marin (sd.) eilen.

12.34: Unkari kutsui Ukrainan suurlähettilään puhutteluun 

Unkari kutsui keskiviikkona Ukrainan suurlähettilään puhutteluun, koska Ukraina on toistuvasti loukannut maan johtoa, kertoi Unkarin ulkoministeriö.

– Ukrainan johdon on aika lopettaa Unkarin loukkaaminen ja tunnustaa Unkarin kansan tahto, evästi Unkarin ulkoministeri Peter Szijjarto Facebookissa.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi ja muu Ukrainan johto ovat toistuvasti kritisoineet Unkaria ja sen viikonloppuna neljännelle kaudelle valittua pääministeriä Viktor Orbania. Unkari ei ole suostunut lähettämään aseita Ukrainaan tai tukemaan pakotteita Venäjän energiantuontia vastaan.

– Hallitus ei suostu vaarantamaan Unkarin kansan rauhaa ja turvallisuutta, joten emme toimita aseita tai tue energiapakotteita, Szijjarto perusteli.

Ulkoministeri muistutti, että Unkari on päästänyt maahan satoja tuhansia ukrainalaispakolaisia ja antanut Ukrainalle mittavia määriä humanitaarista apua.

Zelenskyi on jo aikaisemmin sanonut, että Orban on "kadottanut kunniansa", koska hänellä on ollut hyvin läheiset välit Venäjän presidenttiin Vladimir Putiniin.

11.50 Hollanti on takavarikoinut useita venäläisiä huvijahteja

Hollannin viranomaiset ovat takavarikoineet yhteensä 14 huvijahtia osana Venäjän vastaisten pakotteiden tutkintaa, kertoi maan ulkoministeri keskiviikkona.

Jahdeista 12 on vasta valmistumassa, ja kaksi on tuotu Hollantiin telakalle huoltoon. Aluksia rakennetaan tai huolletaan yhteensä viidellä eri telakalla Hollannissa.

Hollannin viranomaiset jatkavat huvijahtien omistussuhteiden selvittämistä edelleen. Alusten omistajiksi merkityt henkilöt eivät ole Euroopan pakotelistalla.

11.45: Venäjä haluaa säilyttää diplomaattiset suhteensa läntisiin maihin diplomaattien karkotuksista huolimatta

Venäjä haluaa säilyttää diplomaattiset suhteensa läntisiin maihin siitä huolimatta, että man diplomaatteja on karkoitettu useista maista, kertoo Interfax-uutistoimisto Reutersin mukaan. 

Interfaxin mukaan Venäjän varaulkoministeri Alexander Grushko sanoi Euroopan maiden yritys häiritä venäläisten diplomaattien työtä koituu Euroopalle itselleen haitaksi. 

11.33: The Kyiv Independent: Venäjän ilmaiskut tuhonneet öljyvaraston ja sytyttivät tehtaan tuleen

Venäjän ilmaiskut ovat tuhonneet öljyvaraston ja tehdas on syttynyt tuleen Dnipropetrovskin alueella, keskisessä Ukrainassa, kertoo uutissivusto The Kyiv Independent. 

Dnipropetrovsk Oblastin kuvernööri Valentyn Reznichenko sanoi Telegram-viestissään, että voimakasta tulipaloa yritetään yhä sammuttaa tehtaalla.

11.00: Putinin tyttäret joutumassa Yhdysvaltain pakotelistalle 

Yhdysvallat suunnittelee Venäjän presidentin Vladimir Putinin tyttärien lisäämistä pakotelistalle, kertoo Wall Street Journal.

Putinilla on kaksi tytärtä vuonna 2013 päättyneestä avioliitostaan. Hänellä saattaa olla muitakin lapsia, mutta tästä ei ole varmistettua tietoa.

Venäjän valtaapitävien lähipiiriin on jo aikaisemminkin ulotettu pakotteita. Muun muassa ulkoministeri Sergei Lavrovin vävy on pakotelistalla.

Wall Street Journalin mukaan myös Venäjän suurin pankki, Sberbank, on joutumassa Yhdysvaltain pakotelistalle.

10.00 Sairaaloita pommitettu Mykolajivissa, kertoo Lääkärit ilman rajoja

Kolmea sairaalaa on pommitettu kahden viime päivän sisään Mykolajivin satamakaupungissa Etelä-Ukrainassa, kertoo Lääkärit ilman rajoja -järjestön Ukraina-tehtävän johtaja Michel-Olivier Lacharité BBC:lle.

Lacharitén mukaan sairaalat sijaitsevat asutusalueilla. Hän uskoo, että pommeina käytettiin rypälepommeja. 

– Pommitukset saivat aikaan kaasuvuotoja ja -hajua. Tiimimme yrittäessä paeta alueelta he näkivät ruumiita ja loukkaantuneita ihmisiä teillä,  hän selittää.

08.50: Britannian sotilastiedustelu: Raskaat taistelut ja Venäjän ilmaiskut jatkuvat Mariupolissa

Raskaat sotataistelut ja Venäjän ilmaiskut ovat jatkuneet piiritetyssä satamakaupungissa Mariupolissa, kertoo Britannian sotilastiedustelu Reutersin mukaan. 

Venäläiset ovat jo aikaisemmin onnistuneet etenemään kaupungin keskustaan, mutta ukrainalaisten hallussa on edelleen osia kaupungista. 

– Kaupungin humanitäärinen tilanne vaikeutuu, puolustusministeriö sanoo.

Sen mukaan suurimalla osalla 160 000:sta kaupungissa yhä oleskelevasta asukkaasta ei ole sähköä, lääkkeitä, lämmitystä tai vettä. 

– Venäjän joukot ovat estäneet humanitäärisen avun viemisen kaupunkiin. Tämän tarkoituksena on todennäköisesti painostaa puolustautuvia antautumaan. 

08.27: Emeritusprofessori pitää oikeudenkäyntiä Putinia vastaan epätodennäköisenä

Ukrainasta viime päivinä levinneet kuvat ja tiedot ovat kiihdyttäneet vaatimuksia Venäjän presidentin Vladimir Putinin saattamisesta vastuuseen sotarikoksista. Kansainvälisen oikeuden emeritusprofessori Martti Koskenniemi pitää oikeudenkäyntiä Venäjän presidenttiä vastaan erittäin epätodennäköisenä. 

Hän siirtäisikin fokusta pois Putinista.

– Jos ajattelemme sitä, voidaanko tekoihin paikan päällä syyllistyneitä sotilaita ja komentajia saada kiinni, sanoisin, että mahdollisuudet ovat aivan hyvät, hän arvelee.

06.44: Valkoinen talo: Yhdysvallat kertoo uusista Venäjä-pakotteistaan tänään

Yhdysvallat ilmoittaa tänään uusista Venäjän vastaisista pakotteista. Valkoisen talon lehdistöpäällikkö Jen Psaki vahvisti asian sen jälkeen, kun pakotteista oli jo kerrottu yhdysvaltalaislehdissä.

Psakin mukaan pakotteet kohdistuvat laajalti venäläisiin valtion virkamiehiin ja heidän perheenjäseniinsä sekä venäläisomisteisiin rahoituslaitoksiin, joiden joukossa on myös valtion omistamia yrityksiä.

Washington Postin mukaan kattavat pakotteet tulevat kieltämään muun muassa kaikki uudet investoinnit Venäjälle.

06.25: Ukraina tutkii 5 000 venäläistä sotarikosta

Noin 5000 venäläistä sotarikosta tutkitaan uutissivusto The Kyiv Independentin mukaan parhaillaan Ukrainassa. Asian ilmoitti Ukrainan valtakunnansyyttäjä Iryna Venediktova Butshassa pidetyssä tiedotustilaisuudessa tiistaina 5. huhtikuuta.

– Jopa näin julman tilanteen keskellä sotarikokset käsitellään ensin, sitten tulevat rikokset ihmisyyttä vastaan ja kansanmurha, hän sanoi. 

05.40: Navalnyin mukaan vihaa kylvänyt venäläismedia tulisi saattaa vastuuseen

Vihaa kylvänyt Venäjän valtionmedia on yhtä lailla vastuussa niistä kauheuksista, joihin venäläisjoukkojen syytetään Ukrainassa syyllistyneen, kirjoittaa vangittu venäläinen oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyi Twitter-tilillään.

Navalnyin mukaan venäläismediasta on muotoutunut sodanlietsoja, ja sodanlietsojia pitäisi hänen mukaansa käsitellä sotarikollisina.

05.18: Zelenskyi kyseenalaistaa YK:n turvallisuusneuvoston kyvyn tarjota turvaa maailmalle

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kyseenalaistaa tuoreessa puheessaan YK:n turvallisuusneuvoston kyvyn tarjota turvaa maailmalle.

Presidentin mukaan YK ei kykene toteuttamaan tehtävää, jota varten se on luotu, kun Venäjä on sen jäsenmaa. 

Zelenskyi sanoo Venäjän yrittävän estää YK:ssa ja muissa kansainvälisissä insituutioissa kaiken rakentavan ja käyttää kansainvälistä yhteisöä "valheidensa levittämiseen ja pahuutensa oikeuttamiseen".

05.14: EU-maat keskustelevat tänään uusista pakotteista Venäjää vastaan

EU-maiden suurlähettiläät keskustelevat tänään Brysselissä uusista pakotteista Venäjää vastaan. EU-komissio esitteli eilen ehdotuksensa uudeksi pakotepaketiksi, johon sisältyisi muun muassa kivihiilen tuontikielto.

Kyseessä on EU:n viides pakotepaketti. Aiempien pakotteiden kohteina ovat olleet muun muassa venäläiset oligarkit, venäläispankit sekä erilaiset vientituotteet.

05.10: Tässä artikkelissa käsitellään Ukrainan sodan tapahtumia keskiviikkona 6. huhtikuuta.

Edellisen päivän seurantaa pääset lukemaan tästä

Lue myös:

    Uusimmat