Mainos

MTV Turussa: Puukotuksen uhri kirjoitti viimeisillä voimillaan viestin – "Sain kirjoitettua omalla verelläni maahan, että soittaisi pojalleni"

1:18

Turun joukkopuukotusoikeudenkäynnissä kuullaan tänään puukotuksen uhreja. Kolmea heistä kuultiin jo viime keskiviikkona ja tänään kuullaan viittä lisää. Aamun ensimmäinen todistaja on lastenvaunuja työntänyt nainen, joka sai puukotuksessa hengenvaaralliset vammat.

Yllä oleva video on viime maanantailta, kun oikeudenkäynti alkoi Turun vankilassa.

Syyttäjä vaatii Abderrahman Bouananelle rangaistusta kahdesta terroristisessa tarkoituksessa tehdystä murhasta ja kahdeksasta murhan yrityksestä. Bouananea itseään kuullaan huomenna ja keskiviikkona.

MTV Uutiset seuraa oikeudenkäyntiä hetki hetkeltä.

Kello 14.40 Kaikki todistajat on kuultu tältä päivältä ja oikeudenkäynti päättyy. Huomenna oikeudessa kuullaan Bouananea itseään.

Kello 14.32 Puukotuksen uhriksi joutunut 73-vuotias nainen kertoi oikeudessa kärsineensä tapahtuneen jälkeen unettomuudesta ja levottomuudesta. Puukotuksesta hän on nähnyt unta vain pari kertaa.

Nainen sai puukotuksessa haavoja, joita hoidettiin ensin sairaalassa parin päivän ajan, mutta haavat ovat vaatineet myös jatkohoitoa.

Tapahtuma järkytti naista niin syvästi, että hän on yrittänyt aktiivisesti unohtaa sen. Hän kertoi muuttaneensa kulkureittejään Turun keskustassa puukotuksen takia.

– Normaali reittini kulkee aina Maariankadulta Brahenkadulle, mutta tämän jälkeen siirryin käyttämään muita reittejä. Nyt olen yrittänyt taas palata normaalille reitilleni, mutta ne muistot ovat aina mielessä.

 – En ole koskaan aikaisemmin katsonut takana tulevia, mutta nyt katselen enemmän ja yritän kulkea niin, ettei ihan takanani tulisi ihmisiä. Vältän myös keskustelua tästä aiheesta.

Nainen on yrittänyt vältellä näkemästä ja kuulemasta myös uutisia Turun joukkopuukotuksesta.

– Mies on seurannut uutisia, mutta minä väistelen niitä, koska ne aiheuttavat tunnekuohuja. En halua kokea niitä tunteita uudestaan. Olen yrittänyt aloittaa aktiivista unohtamista jo, mutta asioiden uudelleen esilletulo tuo kaiken uudestaan mieleen, nainen kertoi.

Kello 14.08 Päivän viimeisenä todistajana kuullaan 73-vuotiasta naista, joka sai puukoniskuja selkäänsä, päähänsä ja kasvoihinsa.

Nainen oli matkalla Turun linja-autoasemalle, kun hän näki nuoren miehen juoksemassa Maariankatua pitkin.

– Ajattelin, että häntä ajetaan takaa. Näin katua ylittäessäni, että linja-autoaseman suunnasta tuli poliisiauto. Totesin mielessäni, että siellä on häikkää ja onneksi poliisi menee paikalle. En osannut pelätä tuossa vaiheessa, nainen kertoi.

Nainen jatkoi matkaansa Brahenkatua, kun nuori mies tarttui häntä yllättäen takaapäin hiuksista.

– Ei minua kukaan koskaan ole sillä tavalla tarttunut hiuksista. Leukani nousi pystyyn. Hän laittoi puukon kurkulleni ja minä tietenkin jäykistyin. Hän totesi ”allahu akbar”, tai jotain sen suuntaista. Muistan ottaneeni veitsestä kiinni, koska minulla oli kädessä haavoja ja nirhaumia.

Paikalle tuli samalla hetkellä poliisiauto ja poliisit nousivat autosta.

– Poliisin elekielestä ymmärsi, että kun hän käski miestä heittää veitsen pois, hän oli tosissaan. Tämä puukottaja ei sitä totellut. Jotenkin hämärästi muistan, että siinä on ammuttu, mutta minulla on kaikki hämärän peitossa. Olin varmaan sokissa, nainen kertoi ääni murtuen.

Poliisi ampui tekijää jalkaan, koska tämä ei pudottanut veistään.

– Ilmeisesti poliisin ampumisen jälkeen tämä puukottaja kaappasi minua harteista ja veti minua mukanaan katuun, koska olin vyötäröstä alaspäin ihan mustelmilla.

– Sen muistan, että kun kaaduin, jotain metallista osui päähäni. Luulin, että sain luodista. Kun nousin ylös, kysyin poliisilta kuolenko minä, mutta en muista saaneeni mitään vastausta.

Poliisi käski naista istumaan kadulle, koska hän vuoti verta eikä pysynyt kunnolla pystyssä. Pian paikalle tuli auttajia sitomaan naisen haavoja.

Kello 13.40 Lounastauon jälkeen oikeudessa kuullaan todistajana 43-vuotiasta naista, joka sai puukotuksessa erittäin vakavat ja hengenvaaralliset vammat. Hän sai puukoniskuja takaraivolle ja kaulan alueelle.

– Tulin liikkeestä ulos ja kävelin vain muutamia metrejä, kun tunsin takaraivollani todella voimakkaan iskun. Sitten niitä iskuja alkoi tulla enemmän, rintaan ja kaulaan. Jossain kohtaa osui todella pahasti ja lyyhistyin maahan. Ajattelin, että kuolen siihen, nainen kertoi oikeudessa.

Maassa maatessaan nainen sai kaivettua laukustaan puhelimensa. Hän ojensi sen tutulle ohikulkijalle, joka oli tullut auttamaan.

– Sain kirjoitettua omalla verelläni vielä siihen maahan, että soittaisi minun pojalleni ja äidilleni, nainen sanoi ääni murtuen.

Sairaalaan tuotaessa nainen oli kriittisessä tilassa ja hänen tajuntansa oli hämärtymässä. Naiselle oli tehtävä hätäleikkaus voimakkaan ja massiivisen verenvuodon takia. Hänet kytkettiin hengityskoneeseen.

Nainen kertoi oikeudessa, ettei hän nähnyt puukottajaa selvästi.

– Minulla ei ole mitään selkeää kuvaa puukottajasta, koska hän hyökkäsi takaapäin. En nähnyt hänen kasvojaan. Kun minua tultiin haastattelemaan sairaalaan, niin minulla oli mielikuva, että hän oli arabi.

– Saattaa olla, että olen nähnyt hänet vilahdukselta, kun käännähdin katsomaan taaksepäin. Mutta selkeä kasvokuvaa minulla ei ollut.

Nainen kertoo muistavansa puukotuksesta kolme suurempaa iskua ja kaksi pienempää.

Oikeus kuulee naista suljetuin ovin hänen psyykkisestä voinnistaan. Nainen pyysi itse, että hän saisi puhua henkisestä tilastaan ilman yleisön läsnäoloa.

1:05:42

Kello 11.56 Oikeudessa kuultiin todistajana myös 16-vuotiaan tytön isää, koska hänen tyttärensä on alaikäinen.

Isä kertoi oikeudelle, että perhe joutui muuttamaan puukotuksen jälkeen.

– Minun tytärtäni pelotti olla siellä. Samassa rakennuksessa asui myös puukottajan tuttuja, ja heidän näkemisensä pelotti tyttöä, isä kertoi.

Oikeudessa on nyt lounastauko ja istunto jatkuu kello 13.15.

Kello 11.43 Oikeudenkäynnissä kuultiin kolmantena todistajana 16-vuotiasta tyttöä, joka oli yksi puukotuksen uhreista. Hän oli palaamassa kitaratunnilta, kun puukotus tapahtui.

Tyttö sai puukosta osumia olkanivelen seutuun. Häntä hoidettiin paikallispuudutuksessa ja hän pääsi kotiin sairaalasta vuorokauden seurannan jälkeen.

Tyttö oli oikeudessa itkuinen, kun hän muisteli viime elokuun puukotusta. Hän tunsi tekijän entuudestaan suomen kielen kurssilta, mutta ei ollut kertomansa mukaan varsinaisesti tämän kaveri tai ystävä.

– Opiskelimme samalla luokalla viime kesänä. Olimme jotain 10 päivää yhdessä samalla kurssilla, hän kertoi.

Tyttö kertoi, että oli juuri ottanut kuulokkeet pois päästä ennen kuin mies iski häneen. Mies oli ennen tyttöä iskenyt naisuhria, mutta tytön mukaan hän ei ehtinyt nähdä tilannetta tarkasti.

– Yhtäkkiä hän kääntyi minuun päin ja puukotti minua. Haava tuntui kuumalta ja minua sattui paljon, hän kuvaili.

Tyttö huomasi myöhemmin, että kaikki hänen vaatteensa olivat veressä.

Tyttö sanoi, että hän pelkäsi kuolevansa iskussa. Hän kertoi pelkäävänsä edelleen. Tyttö sanoi myös toivoneensa, että puukottaja ei ehtisi tappaa monta. Hän kuvaili turvallisuudentunteensa järkkyneen iskun jälkeen.

– Tunsin, että minun elämäni loppui. Olen itse tullut Syyriasta Suomeen turvaan ja kaikki ovat sanoneet, että Suomi on turvallinen maa. Sitten käykin näin, tyttö itki.

Tyttö on asunut perheensä kanssa Suomessa yli kaksi vuotta.

Tyttö kuuli, että Bouanane huusi viime kesänä "allahu akbar", eli Jumala on suuri Turun Kauppatorilla.

Kello 11.18​​​​​​​ Puukotuksen uhriksi joutunut 55-vuotias nainen kuvaili puukottajaa iskuhetkellä hyvin ilmeettömäksi.

– Mies tuli nopeasti minua kohti eikä oikeastaan pysähtynyt, vaan iski minua ohimennessään. Hän oli hyvin ilmeetön ja silmät olivat tosi kylmät. Minusta tuntui, että hän ei halunnut tuntea mitään. Hän oli kylmäverisen oloinen nuorehko mies, nainen kuvaili.

Nainen sai pistohaavan vasemmalle puolelle rinnan alueelle. Nainen joutui olemaan sairaalahoidossa vuorokauden ajan. Nainen selvisi pinnallisella kudosvammalla, vaikka hänen tilansa oli potentiaalisesti hengenvaarallinen.

Nainen kuvaili oikeudessa, että hän koki ahdistavia tunteita pitkään tapahtuneen jälkeen.

– Se oli hyvin pelottavaa ja siitä jäi hyvin ahdistavat tunteet pitkäksi aikaa. Se tuntui hyvin kohtuuttomalta.

55-vuotiaalla naisella oli viesti niin puukotuksen uhreille kuin Bouananelle.

– Elokuun 18. päivä muutti meidän kaikkien uhrien ja läheisten elämät lopullisesti. Haluan esittää osanottoni uhrien omaisille ja toivon voimia meille uhreille ja läheisille. 

– Tekijälle haluan esittää seuraavan viestin. Tunnen sinua kohtaan syvää sääliä. Halusit olla suuri sotilas, mutta epäonnistuit tässäkin tehtävässä. Kuten nähdään, todelliset taistelijat istuvat tällä hetkellä salissa, nainen sanoi itkien.

Kello 11.10 Toisena todistajana oikeudessa kuultiin 55-vuotiasta naista, joka sai puukoniskun vasemmalle puolelle rintaansa. Nainen oli Kauppatorilla matkalla kävellen bussille, kun puukottaja iski.

– Kun tulin Kauppatorin kulmalle, näin siellä epämääräistä liikehdintää. Ihmiset olivat pelokkaita ja levottomia, jotain huutoa kuului sieltä ja täältä. Vaistosin, että nyt ei ole normaali perjantain toripäivä, mutta en pystynyt siinä tilanteessa tietämään mistä oli kysymys, nainen kertoi.

Yhtäkkiä ulkomaalaistaustainen nuori mies lähestyi naista nopeasti juosten.

– En nähnyt hänellä puukkoa tai veistä, ajattelin, että hän juoksi pakoon. Ohi mennessään hän oli iskenyt minua vasemmalle puolelle rintaan. Iskuhetkellä en ymmärtänyt, että olin tullut puukotetuksi. Tunsin kyllä kovaa kipua, mutta siitä huolimatta jatkoin matkaa bussipysäkille päin.

– Jatkoin kävelyä joitakin kymmeniä metrejä tietämättä mitä minulle oli tapahtunut. Hetken päästä vasta näin puserossani verta ja ymmärsin, että se kipu saattoi liittyä siihen mitä juuri näin. Olin ilmeisesti sokissa.

Nainen pysähtyi ja jäi odottamaan apua. Pian eräs torimyyjä toi hänelle käsipyyhkeitä, joilla hän pystyi painamaan pistohaavaa.

Kello 10.56 Biancucci sai puukkoiskun jälkeen apua päivittäin Turun kaupungilta. Hänen vanhempansa ja tätinsä tulivat Italiasta Suomeen auttamaan häntä.

– Se ei ollut kovin helppo tilanne. Minun mieheni joutui olemaan kotona melkein joulukuuhun saakka. Olin hyvin väsynyt ja minulla oli kipuja enkä voinut olla äiti kokopäiväisesti. Alussa en pystynyt pitämään tytärtäni sylissäni, en pystynyt vaihtamaan hänelle vaippoja. Pelkäsin kipua, Biancucci kertoi.

– Olin jo surullinen sairaalassa. Pelkäsin, että lapseni oli saanut jotain traumoja tästä tilanteesta ja kun en pystynyt edes imettämään häntä.

Biancucci ja hänen perheensä on saanut iskun jälkeen psykologista apua. Italialaisnaisen kuuleminen päättyi oikeudessa kello 11.

Kello 10.37 Biancuccilla on edelleen kipuja eikä hänen toinen kätensä toimi kunnolla. Hän joutuu syömään jatkuvasti lääkkeitä.

– Minun vartalossani on jälkiä, minulla on ajatuksia teosta, perheessäni on ollut muutoksia tämän takia. Luojan kiitos pieni tyttäreni selvisi hengistä tässä. Olin vain itseni kanssa siinä tilanteessa, hän kuvaili tuntemuksiaan.

Biancucci oli sairaalassa hoidettavana kolme viikkoa, joista teho-osastolla 11 päivää. Häntä pidettiin nukutettuna viikon ajan.

Sairaalassa herättyään hänen suurin huolenaiheensa oli hänen pieni tyttärensä, joka oli tapahtuma-aikaan yhdeksän kuukauden ikäinen.

– Kipu tuli vasta sen jälkeen, kun ymmärsin missä tilanteessa olin ollut. Minulla oli suurin huoli siitä, että olin kaukana tyttärestäni enkä voinut lääkkeiden takia imettää enää häntä, Biancucci kuvaili tunteitaan sairaalassaoloaikana.

– Meillä oli hyvin kiinteä suhde tyttäreni kanssa. Olin hänen kanssaan kotona, mieheni oli töissä päivät.

Biancuccin mukaan hänellä oli valtavat kivut alussa, kun hänet herätettiin nukutuksesta.

– Parin päivän ajan minulla oli hallusinaatioita enkä saanut nukuttua. Kuvittelin jopa, että tämä hyökkääjä oli siellä sairaalassa viereisessä huoneessa.

Kello 10.29 Italialaisnainen ei nähnyt puukotustilanteessa kunnolla tekijää, koska tämä hyökkäsi hänen kimppuunsa takaapäin.

– Minä tunsin sen iskun. Muistan sen, että hänellä oli iso, tavallinen keittiöveitsi. Siinä oli iso terä. Näin veren, mutta en tuntenut siinä tilanteessa mitään kipua.

Nainen menetti tajuntansa nopeasti ja seuraavan kerran hän heräsi sairaalassa.

– Seuraava muistikuva minulla on, kun minut herätettiin koomasta sairaalassa. Siellä oli sairaanhoitaja, joka kysyi tiedänkö mitä on tapahtunut.

Biancucci kertoo muistavansa varsinaisesti vain yhden puukoniskun, joka oli suurin ja osui häntä niskaan.

– Minulle oli yllätys, että niitä iskuja oli lisäksi ollut kolme, eli neljä kaiken kaikkiaan. Toinen aika iso isku osui oikealle puolelle kylkiluuta. Toiset kaksi iskua osuivat ylävartaloon lähelle niskaa, lähelle lapaluuta.

Kello 10.10 Italialainen Lisa Biancucci, 33, käveli Turun kauppatorilla perjantaina 18. päivä elokuuta kotia kohti, kun hän joutui puukotuksen uhriksi. Häntä kuullaan tänään ensimmäisenä todistajana.

Biancuccilla oli Kauppatorilla mukanaan yhdeksän kuukauden ikäinen tytär lastenrattaissa.

Biancucci näki, kun mies juoksi häntä kohti.

– Näin miehen, tai hän näytti ihan poikaselta.

– Näin hyökkääjällä veitsen kädessä, ja jos muistan oikein, veitsessä oli verta. En muista tarkasti miten hän otti minusta kiinni, mutta muistan kun tunsin pistoksen vasemmalla puolella niskassa, italiaa puhuva Biancucci kertoo tulkin välityksellä.

Italialaisnainen menetti nopeasti tajuntansa sen jälkeen, kun häntä oli puukotettu eikä hän muista tapahtumista siitä eteenpäin mitään.

Kello 10.02 Viime keskiviikkona oikeudenkäynnin lopussa Bouanane poistettiin salista. Oikeuden puheenjohtaja kysyi Gummerukselta, onko siitä vielä jotain puhuttavaa, mutta puolustuksen puolesta ei ollut.

Kello 9.53 Oikeudenkäynnin oli määrä alkaa puoli kymmeneltä, mutta istunto pääsi alkamaan lähes 20 minuuttia myöhässä. Oikeudenkäynnin aluksi kävi ilmi, että Bouanane ei tule itse tänään lainkaan paikalle istuntoon. Syy ei ole selvinnyt. Bouananea salissa edustaa hänen avustajansa Kaarle Gummerus.

– Puolustuksen näkökulmasta se ei ole ongelma, että Bouanane itse ei ole paikalla. Käyn päämieheni kanssa sitten muistiinpanot läpi, Gummerus kertoi.

Asianomistajat ja syyttäjät eivät vastustaneet tätä, joten Bouanane saa olla poissa oikeudesta tämän päivän.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.