Romu lensi dramaattisessa voittotaistelussa, Red Bullin putki katkesi – näin Singaporen GP eteni

Carlos Sainz päätti Red Bullin valtakauden – katso tästä Tulosruudun raportti Singaporen F1-kisasta.

F1-sarjassa ajettiin tänään kauden 15. osakilpailu, kun vuorossa oli Singaporen GP. MTV Urheilu seurasi kisaa hetki hetkeltä. 

Carlos Sainz ajoi Singaporen GP:n voittoon jännittävän loppuhuipennuksen jälkeen.

Lando Norris oli kisan toinen ja Lewis Hamilton täydensi kärkikolmikon ollen kolmas.

Sainz johti kisaa alusta loppuun, mutta kisan voitto ratkesi jännittävällä tavalla. Virtuaalisen turva-auton myötä renkaansa vaihtaneet George Russell ja Lewis Hamilton loivat taktiikkavalinnallaan jännittävän lopun kilpailuun, kun he loivat painetta Sainzille ja Norrisille.

Päätöskierroksella nähtiin suurta draamaa, kun kolmantena ajanut Russell ajoi seinään ja joutui keskeyttämään.

Valtteri Bottaksen kisa päättyi keskeytykseen.

Sainzin voiton myötä Red Bullin ylivalta F1-kaudella päättyi, sillä kyseessä oli kauden ensimmäinen kisa, jota Red Bullin kuljettaja ei voittanut.

Singaporen GP:

Lopputulokset:

1) Carlos Sainz, Ferrari
2) Lando Norris, McLaren (+0,812) 
3) Lewis Hamilton, Mercedes (+1,269)
4) Charles Leclerc, Ferrari (+21,177)
5) Max Verstappen, Red Bull (+21,441)
6) Pierre Gasly, Alpine (+38,441)
7) Oscar Piastri, McLaren (+41,479)
8) Sergio Perez, Red Bull (+54,534)
9) Liam Lawson, AlphaTauri (+1.05,918)
10) Kevin Magnussen, Haas (+1.12,116)
----------
DNF: Valtteri Bottas, Alfa Romeo

Kello 16.52: Olipahan dramaattinen loppu Singaporen kisalle! Mercedes toi taktiikkavalinnallaan jännitystä voittotaisteluun, mutta George Russell rysäytti päätöskierroksella autonsa seinään.

Kierros 62/62: George Russell ajaa viimeisellä kierroksella seinään! Brittikuljettaja mokaa pahemman kerran ja pilaa kisansa täysin! Carlos Sainz voittaa! Lando Norris on toinen ja kolmanneksi ajaa Lewis Hamilton!

Kierros 61/62: Tiukkaa on taistelu, mutta ohitusyrityksiä ei olla nyt nähty! Kohta lähdetään viimeiselle kierrokselle.

Kierros 60/62: Hamilton kärkkyy aivan Russellin kontissa kiinni. Norriskin on kuronut Sainzin jälleen kiinni! Koko nelikko on aivan kasassa!

Kierros 59/62: George Russell haastaa Norrisin, mutta McLaren-kuski puolustaa sijaansa hienosti! Sainz saa taistelun myötä pienen hajuraon taakse.

Kierros 58/62: Russell ja Hamilton ovat ajaneet Norrisin ja Sainzin kiinni! Kärkinelikko on nyt 1,5 sekunnin päässä toisistaan! Tästä saadaan vielä jännittävä loppu!

Kierros 58/62: Verstappen nousee kilpailussa jo kuudenneksi, kun Pierre Gasly joutuu taipumaan.

Kierros 56/62: Kisan voittotaistelu on vielä täysin auki! Norris on sekunnin päässä Sainzista ja Mercedes-kaksikko ottaa roppakaupalla kärkikaksikkoa kiinni! Enää kaksi sekuntia Russellin ja Norrisin välillä!

Kierros 55/62: Verstappen nousee seitsemänneksi ohittamalla Oscar Piastrin.

Kierros 54/62: Hamiltonkin onnistuu ohittamaan helpohkosti Leclercin. Mercedes-kaksikko jahtaa nyt kuumeisesti Norrisia ja Sainzia!

Samalla suomalaisittain ikäviä uutisia: Valtteri Bottas keskeyttää kilpailun.

Kierros 53/62: Nyt Russell on noussut jo Leclercin kantaan. Britti hakee ohitusta ja onnistuu nousemaan kolmanneksi! Hamilton heti perässä kärkkymässä ohitusta.

Kierros 52/62: Russell on ajanut jo kahden sekunnin päähän Leclercista! Mercedes-kuski on pian hyökkäysetäisyydellä!

Kierros 51/62: Verstappen jatkaa nousuaan. Tällä kertaa Lawson joutuu toteamaan hollantilaismestarin paremmakseen ja luopumaan kahdeksannesta sijastaan.

Kierros 49/62: Verstappen on noussut pisteille ohittamalla Zhoun ja Hülkenbergin. Hollantilainen on nyt yhdeksäntenä.

Kierros 48/62: Russell ja Hamilton ajavat tällä hetkellä lähes kaksi sekuntia kovempia kierrosaikoja kuin muut. On vain ajan kysymys, milloin kaksikko on ajanut kolmantena ajavan Leclercin kiinni!

Kierros 47/62: Alonso tekee ison ajovirheen ja putoaa kisan hännille.

Kierros 45/62: Virtuaalinen turva-auto päättyy! Tässä tämänhetkinen järjestys:

1. Sainz
2. Norris
3. Leclerc
4. Russell
5. Hamilton
6. Gasly
7. Piastri
8. Lawson
9. Hülkenberg
10. Zhou

Kierros 44/62: Mercedes tekee peliliikkeen! Hamilton ja Russell tulevat molemmat sisään virtuaalisen turva-auton aikana, mutta kaikki muut jatkavat radalla! 

Myös Alonso tulee sisään ja kärsii samalla aikarangaistuksensa. Alonson pysähdys menee täysin pieleen ja aikaa kuluu 25,8 sekuntia.

Kierros 43/62: Hienoa kisaa ajavan Oconin auto hyytyy radan varteen! Ranskalaiskuski huutaa turhautuneena tiimiradioon. Virtuaalinen turva-auto radalle!

Kierros 43/62: Russell saa tiimiradiossa käskyn lyödä painetta kisaa johtavalle Sainzille! Nähdäänkö nyt peliliikkeitä?

Kierros 40/62: Verstappenin vuoro tulla sisään. Hollantilainen putoaa kauas ja palaa radalle sijalle 15. Myös Bottas tulee ensimmäistä kertaa varikolle ja putoaa kisan hännille.

Kierros 39/62: Esteban Ocon tekee hienon ohituksen ja nousee Perezin edelle seitsemänneksi. Hienoa työtä ranskalaiselta! Tovia myöhemmin myös Alonso ja Gasly kuittaavat suurissa vaikeuksissa olevan Perezin, joka tulee kierroksen jälkeen tekemään kisan ensimmäisen varikkopysähdyksensä.

Kierros 37/62: Fernando Alonso pääsee hetkellisesti Perezin ohi, mutta ajautuu hieman ulos ajolinjalta ja Perez kuittaa itsensä takaisin Alonson edelle. Ocon näkee mahdollisuutensa tulleen ja kuittaa niin ikään Alonson tiukan ja useamman mutkan kestäneen taiston päätteeksi.

Kierros 36/62: Tällä hetkellä kisa on aikamoista perässä ajelua, eikä missään päin rataa tapahdu juurikaan mitään. Kärkiviisikko on neljän sekunnin sisällä toisistaan, mutta ohitusyrityksiä ei olla nähty.

Kierros 30/62: Sainz hallinnoi kisaa nyt selvästi ja on hidastanut vauhtiaan. Norris ja Hamilton ovat saaneet Sainzin ja Russellin kiinni ja kisan kärkinelikko on nyt 2,3 sekunnin päässä toisistaan.

Viidentenä ajava Leclerc on kahden sekunnin päässä Hamiltonista.

Kierros 28/62: Leclercin vuoro ohittaa Verstappen. Tässä kärjen järjestys tällä hetkellä:

1. Sainz
2. Russell
3. Norris
4. Hamilton
5. Leclerc
6. Verstappen
7. Perez
8. Alonso
9. Ocon
10. Magnussen
----------
17. Bottas

Kierros 27/62: Russell hiillostaa nyt vahvasti kisaa johtavaa Sainzia. Kaksikon välinen ero on vain 0,7 sekuntia, eikä Norris pysty vastaamaan heidän vauhtiinsa.

Hamilton nousee samalla neljänneksi, kun hän ohittaa tyylipuhtaasti Max Verstappenin.

Kierros 24/62: Hamilton ohittaa Perezin ja nousee kuudenneksi. Red Bull -kaksikko on vanhoilla kovilla renkailla nyt pahasti helisemässä, sillä edellä Norris ohittaa samalla Verstappenin.

Kierros 23/62: Fernando Alonso saa viiden sekunnin aikarangaistuksen, sillä hän ylitti viivan tullessaan varikolle.

Samaan aikaan Russell ohittaa Verstappenin ja Norris syöksyy Perezin ohi. Bottas on pudonnut jo 15:nneksi.

Kierros 23/62: Sainz hoitaa uusintalähdön erinomaisesti, eikä Verstappen pysty edes haastamaan Ferrari-kuskia. Kaiken kaikkiaan uusintalähtö sujuu puhtaasti.

Taaempana Leclerc tekee ajovirheen ja Hamilton nousee kuudenneksi monacolaisen ohi.

Kierros 22/62: Turva-auto tulee sisään tältä kierrokselta, vaikka hiilikuidun palasia on vieläkin radalla.

Kierros 21/62: Lähes kaikki muut kuljettajat tulevat varikolle Verstappenia ja Perezia sekä Bottasta lukuun ottamatta. Verstappen nousee varikkorulianssin myötä toiseksi.

1. Sainz
2. Verstappen
3. Russell
4. Perez
5. Norris
6. Leclerc
7. Hamilton
8. Alonso
9. Ocon
10. Bottas

Kierros 20/62: Ja turva-auto radalle Sargeantin ajovirheen seurauksena!

Kierros 19/62: Logan Sargeant tekee ajovirheen ja osuu seinään. Etusiipi on riekaileina ja kisaa jatkavan jenkin autosta irtoilee hiilikuidun palasia radalle.

Valtteri Bottas nousee tämän myötä 16:nneksi.

Kierros 18/62: Oscar Piastrille kerrotaan, että seuraavien kierrosten aikana saatetaan nähdä lyhyt sadekuuro! Tämähän menee jännittäväksi, jos säätiedot pitävät paikkaansa.

Kierros 17/62: Ferrari-kuskit Sainz ja Leclerc kiristävät nyt hieman vauhtiaan ja ovat kasvattaneet eroa hieman takana tuleviinsa.

Kierros 14/62: Valtteri Bottas on tällä hetkellä radan hitain kuljettaja. Suomalainen ajaa jatkuvasti 1.41 alkavia kierroksia, kun muut pääsevät säännöllisesti sen alle.

Kierros 13/62: Kisassa on käynnissä nyt seesteinen vaihe, eikä kaksintaisteluita nähdä. Kuljettajat ajavat noin 1-3 sekunnun päässä toisistaan, mutta eivät pääse tarpeeksi lähelle toisiaan ohitusyrityksiä varten.

Kierros 9/62: Erot kärjessä ovat tällä hetkellä todella pieniä ja kärkiviisikko mahtuu 5,5 sekunnin sisään.

1. Sainz
2. Leclerc
3. Russell
4. Norris
5. Hamilton
6. Alonso
7. Ocon
8. Verstappen
9. Magnussen
10. Hülkenberg

Kierros 7/62: Valtteri Bottaksen kisa on alkanut tahmeasti. Hän on pudonnut yhden sijan 17:nneksi ja ero edellä ajavaan Sargeantiin on liki kaksi sekuntia.

Kierros 6/62: Max Verstappen on aivan Kevin Magnussenin takasiivessä kiinni, mutta tanskalainen tekee ohittamisen todella vaikeaksi. Verstappen onnistuu kuin onnistuukin kuitenkin syöksymään Magnussenin ohi kahdeksanneksi.

Kierros 5/62: Nyt Hamilton on päästänyt myös Norrisin edelleen ja tuomaristo toteaa tapauksen kuitatuksi. Tilanne ei siis aiheuta enää jatkotoimenpiteitä

Kierros 2/62: Taustalla Max Verstappen on jo aloittanut nousunsa ja kohentanut asemaansa yhdeksänneksi.

Nyt Hamilton on antanut sijoituksensa takaisin Russellille. Myös Norris pohtii ansaitsevansa paikan Hamilton edestä tämän oikaisun vuoksi. FIA:n tuomaristo tutkii tapausta.

Kierros 1/62: Yuki Tsunodan kilpailu päättyy jo avauskierroksella keskeytykseen.

Lähtö: Charles Leclerc saa erinomaisen lähdön ja ottaa kakkospaikan George Russellilta. Hamiltonkin syöksyy röyhkeästi tiimikaverinsa ohi kolmanneksi, mutta ratarajojen ulkopuolelta oikaisten.

Russell kyselee talliltaan, että eikö Hamiltonin pidä antaa paikka takaisin, mutta toistaiseksi Hamilton pysyy edellä.

Kello 15.00: Kuljettajat lähtevät lämmittelykierrokselle! Rengasvalinnoissa on heti mielenkiintoisia eroja. Leclerc lähtee ainoana kärkikuljettajana pehmeillä renkailla, kun muut alottavat mediumeilla.

Bottas ja Red Bullit lähtevät puolestaan kovilla renkailla kisaan.

Kello 14.50: Valtteri Bottas lähtee kisaan 16. ruudusta, joten tie pisteille on kovan työn takana. Alfa Romeon vauhti on ollut tahmeahkoa läpi viikonlopun.

Kello 14.44: Päivän kisa on Sergio Perezille juhlakisa, sillä meksikolaistähti starttaa tänään uransa 250. F1-kisaan.

Kello 14.25: Viime vuonna Singaporen kisan voittoa juhli Sergio Perez, mutta tänään meksikolaisella on edessään todella valtava työ, mikäli hän haluaa toistaa viimevuotisen voittonsa.

Kello 14.13: Aika-ajoissa nähtiin myös yksi ikävämpi tilanne, kun Aston Martinin Lance Stroll ajoi rajusti seinään ensimmäisessä osiossa. Stroll ei koe olevansa ajokunnossa tärskyn jäljiltä, joten kanadalaista ei nähdä tänään radalla.

Kello 14.08: Lauantaina nähtiin todella mielenkiintoiset ja yllätykselliset aika-ajot, kun Red Bullit jäivät kokonaan päätösosion ulkopuolelle. Paalupaikan nappasi jo toista kertaa perätysten Ferrarin Carlos Sainz.

Alla lähtöjärjestys päivän kisaan:

 
  1. Carlos Sainz, Ferrari
2. George Russell, Mercedes 
 3. Charles Leclerc, Ferrari
4. Lando Norris, McLaren 
 5. Lewis Hamilton, Mercedes
6. Kevin Magnussen, Haas 
 7. Fernando Alonso, Aston Martin
8. Esteban Ocon, Alpine 
 9. Nico Hülkenberg, Haas
10. Liam Lawson, AlphaTauri 
 11. Max Verstappen, Red Bull
12. Pierre Gasly 
 13. Sergio Perez, Red Bull
14. Alexander Albon, Williams 
 15. Yuki Tsunoda, AlphaTauri
16. Valtteri Bottas, Alfa Romeo 
 17. Oscar Piastri, McLaren
18. Logan Sargeant 
 Guanyu Zhou, Alfa Romeo*

* Zhou lähtee kisaan varikkosuoralta.

Kello 14.00: Oikein mukavaa sunnuntaita ja tervetuloa F1-liveseurannan pariin. Tänään luvassa Singaporen GP! Lähtövalot sammuvat tasan tunnin kuluttua.

Lue myös:

    Uusimmat