MTV seuraa: Näin Uusimaa eristettiin muusta Suomesta – sisäministeri Ohisalo seurasi tilannetta yöllä tarkastuspisteellä

MTV Uutiset Live Logo LIVE
Katso miten Uudenmaan eristys vaikuttaa monen ihmisen työmatkoihin.

Uudenmaan eristäminen koronaviruksen leviämisen hidastamiseksi alkoi lauantaina kello 00.00. Liikkumisrajoitukset ovat voimassa 19. huhtikuuta saakka. Sinä aikana poliisi valvoo rajoitusten noudattamista 30 kiinteällä tarkastuspisteellä maakunnan raja-alueella.

MTV Uutiset seurasi liikkumisrajoitusten voimaantuloa ja valvontaa tässä artikkelissa.

Lauantai 28.3.

05.31: Poliisi julkaisi yöllä 30 Uudenmaan rajalla sijaitsevan tarkastuspisteen sijainnit. Voit katsoa ne toisesta artikkelistamme. Seuranta tässä artikkelissa on päättynyt.

05.29: Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) ja poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen vierailivat yöllä poliisin tarkastuspisteellä valtatiellä Hyvinkään Sahamäen liittymän kohdalla.

00.30: Uudenmaan eristäminen koronaviruksen leviämisen hidastamiseksi alkoi. Valtioneuvosto kertoo, että maakuntaa koskevat liikkumisrajoitukset tulivat voimaan, kun vuorokausi vaihtui lauantaiksi. Liikkumisrajoitukset ovat voimassa 19. huhtikuuta saakka.

Rajoitusten tultua voimaan Uudenmaan asukkaiden on pysyttävä maakunnan alueella. Muiden maakuntien asukkaat eivät voi käydä Uudellamaalla. Jokaisella on kuitenkin oikeus palata koti- tai asuinpaikkakunnalleen. Vapaa-ajan matkustus ei ole sallittua.

Perjantai 27.3.

22.59: Eduskunta on päättänyt, että valtioneuvoston antama valmiuslain käyttöönottoasetus Uudenmaan eristämisestä saa jäädä voimaan perustuslakivaliokunnan mietinnön mukaisesti. Valtioneuvoston on tarkoitus vielä tänään antaa käyttöönottoasetuksen soveltamisasetukset.

Ylimääräinen valtioneuvoston istunto alkaa kello 23.30. Kun soveltamisasetukset on annettu, Uusimaa voidaan eristää.

20:50: Perustuslakivaliokunta puoltaa mietinnössään valtioneuvoston tänään antamaa valmiuslain käyttöönottoasetusta liittyen Uudenmaan eristämiseen. 

Perustuslakivaliokunta ehdottaa eduskunnalle, että valtioneuvoston asetus saa jäädä voimaan.

20.44: Uudenmaan eristämiseen tuli tänään lakiteknisiä mutkia matkaan. Valtioneuvosto joutui antamaan Uudenmaan eristämisestä alkuillasta uuden käyttöönottoasetuksen, mutta tavoitteena oli edelleen saada eristäminen sinetöityä vielä perjantaina

Valtioneuvoston keskiviikkona antama valmiuslain 118. pykälän käyttöönottoasetus ei mennyt sellaisenaan läpi perustuslakivaliokunnassa, joten valtioneuvosto antoi tänään alkuillasta uuden valmiuslain käyttöönottoasetuksen.

Käyttöönottoasetuksesta alkoi hieman ennen kello kuutta lähetekeskustelu eduskunnan täysistunnossa.

Tämän jälkeen perustuslakivaliokunta aloitti asian puinnin uudestaan, ja hieman ennen kello kahdeksaa perustuslakivaliokunta sai kokouksensa päätökseen.

Eduskunta päättää asiasta perustuslakivaliokunnan mietinnön pohjalta. Valtioneuvoston asetuksessa on linjattu, että käyttöönottoasetus tulisi voimaan huomenna.

14:56: Kolmostien varteen, Hyvinkään pohjoispuolelle oli tuotu jo tulevasta eristämisestä kertovia aitoja.

13:37: Tieliikenne Uudeltamaalta poispäin vilkastui torstaina suhteessa alkuviikon päiviin.

10:54: STT:n tietojen mukaan Uudenmaan eristys alkaa vuorokauden vaihtuessa lauantaiksi. Eduskunnan on määrä päättää asiasta tänään.

Lue myös:

    Uusimmat