Valtteri Bottaksen kisalle karmiva käänne, Lewis Hamilton rikkinäisen renkaan kanssa voittoon – näin Britannian GP eteni

F1-kauden neljäs kisa ajettiin tänään sunnuntaina Englannin Silverstonessa. MTV Urheilu seurasi Britannian GP:n tapahtumia hetki hetkeltä.

Seuranta, Britannian GP:

Lopputulokset:

1. Hamilton
2. Verstappen +5,8
3. Leclerc +18,4
4. Ricciardo +19,6
5. Norris +22,2
---------------------
11. Bottas +42,1
17. Räikkönen +1L

Maali: Hamilton ruutulipulle puhjenneen renkaan kanssa. Verstappen ei ehdi ohittamaan. Red Bull -kuski olisi voittanut kisan ilman varikkopysähdystä. Bottas ei pysty puolestaan ohittamaan Vetteliä ja jää vasta sijalle 11. Pirellin renkaat hajosivat pahasti lopussa. 

Kierros 52/52: Hamiltonin rengas puhki! Sainzilla sama juttu.

Kierros 51/52: Bottas varikolta sijalle 12. Ohhoh, voi pojat mikä mahalasku. Samalla Verstappen varikolle.

Kierros 50/52: Voi voi voi voi voi voi. Bottaksen eturengas rikki. Rengas puhkesi mutkassa kolme. Suomalaisen kisa pilalla.

Kierros 48/52: Räikkösellä etusiipi rikki. Alfa Romeon etusiipi pettää nopeissa Becketts-mutkissa. Räikkönen varikolle.

Kierros 47/52: Strollille mustavalkoinen lippu estelystä. Grosjeanin tilanteesta ei ole kuulunut mitään.

Kierros 46/52: Ocon ohittaa Strollin ja nousee kahdeksanneksi. Bottas puolestaan jää koko ajan Hamiltonista, ero jo lähes viisi sekuntia.

Kierros 46/52: Taaempana Grosjean ohittanut Räikkösen. Suomalainen koko joukon viimeisenä.

Kierros 45/52: Bottas jää koko ajan Hamiltonista. Suomalaisen voittohaaveet vaativat käytännössä turva-autoa.

Kierros 44/52: Verstappen tekee eroa Leclerciin. Red Bull kyttää varikkopysähdystä, jotta hollantilaiselle voidaan lyödä softit alle. Ja tätä kautta kisan nopein kierros. Kaksikon välinen ero lähes 27 sekuntia.

Kierros 42/52: Grosjean enää 2,5 sekunnin päässä Räikkösestä. Vaikea kisa suomalaiselle.

Kierros 42/52: Bottas valittelee tärinästä renkaiden kanssa. Ero Hamiltoniin kasvanut lähes kolmeen sekuntiin.

Kierros 40/52: Räikkösen auto luistaa pahemman kerran. Varikolla käynyt Albon ohittaa helposti suomalaisen. Räikkönen nyt 16:s.

Kierros 38/52: Gasly ohittaa Vettelin ja nousee sijalle 11. Vettel ongelmissa renkaidensa kanssa. Grosjeania uhkaa puolestaan musta lippu, sillä Ricciardo-peittoliike päätyi tutkintaan.

Kierros 36/52: Grosjean tekee taas vaarallisen peittoliikkeen Grosjeanin kanssa. Ihme, jos ei mene myös tuo tilanne tutkintaan. Ja perään myös Racing Pointin Stroll pääsee ranskalaisesta ohi. Grosjean sisään. Tippuu koko joukon hännille.

Kierros 36/52: Giovinazzille viiden sekunnin aikarangaistus turva-auton takana tehdystä rikkeestä.

Kierros 35/52: "Muista juoda, muista juoda", Verstappen heittää talliradiossa sarkastiseen sävyyn. Hollantilaisella kunnon sunnuntaiajelu käynnissä. Ero edellä oleviin Mersuihin jo kohta kymmenen sekuntia. Takana Leclerc jäänyt lähes 20 sekunnin päähän.

Kierros 34/52: Räikkönen jäänyt jo 51 sekuntia kärjestä. Vaikeaa on. Albon ajaa yli kahta sekuntia nopeampia kierroksia medium-renkailla takana.

Kierros 33/52: Räikkönen helisemässä nyt jopa Williamsin Latifia vastaan. Ja Latifi ohi. Räikkönen ongelmissa renkaiden kanssa. Kärjessä Hamiltonilla ja Bottaksella kissa ja hiiri -leikki nopeimpien kierrosten kanssa.

Kierros 31/52: Albon sisään. Samalla Gasly ohittaa Giovinazzin. Albon kärsii aikarangaistuksen ja mediumit eli keskikovan seoksen renkaat alle. Albon taas joukon hännillä.

Kierros 30/52: Räikkönen tippunut takana sijalle 16. Russell ohittanut suomalaisen.

Kierros 29/52: Bottakselta hyvä kierros, 1.29,764. Puolta sekuntia parempi kuin Hamiltonilla.

Kierros 27/52: "Mitä v***a takarenkaille oikein tapahtui", Räikkönen ihmettelee talliradiossa. Talli kertoo, että muutkin valittevat samasta. Tuuli yltyy.

Kierros 26/52: Grosjeanille mustavalkoinen lippu, eli varoitus epäasiallisesta käytöksestä.

Kierros 25/52: Kärjessä Hamilton tehnyt kahden sekunnin eron Bottakseen. Verstappen jäänyt suomalaisesta viisi sekuntia. Leclerc puolestaan jo kahdeksan sekunnin päässä Verstappenista.

Kierros 24/52: Vettel tipahtanut sijan, kun Ocon ohoittanut hänet. Norris ohittaa puolestaan Grosjeanin. Norris nyt kuudes ja Grosjean seitsemäs. Grosjean samalla tutkinnassa Sainz-peiton takia.

Kierros 23/52: Bottakselle nyt nopein kierros, 1.30,058. Mersujen välillä sekunnin ero koko ajan.

Kierros 22/52: Grosjeanilta tyly peittoliike. Juuri ennen jarrutusta liike eteen. Ja vielä uudestaan toisen ohitusyrityksen yhteydessä. Sainz pääsee kuitenkin edelle ja on nyt viides.

Kierros 20/52: Hamiltonille nopein kierros, 1.30,371. Bottas ei paljoa jää, 1.30,392. Mercedesten välillä sekunnin ero. Verstappen on jäänyt Bottaksesta jo kolme sekuntia.

Kierros 19/52: Albonille viiden sekunnin aikarangaistus Magnussen-osumasta. Albon tällä hetkellä Räikkösen edellä sijalla 14. Kimi on noussut yhden sijan, ohitettuaan Russellin.

Kierros 19/52: Ricciardo yrittää ohittaa Sainzin, mutta joutuu pussiin. Norris kuittaa australialaisen tämän jälkeen. Norris nyt seitsemäs ja Ricciardo kahdeksas.

Kierros 18/52: Turva-auto tältä kierrokselta sisään.

Kierros 17/52: McLarenin Norris valittelee, että Renault Ricciardo jättää ison raon hänen edessä ajavaan Sainziin. 

Videoita:

Kvjatin raju ulosajo

Albonin ja Magnussenin kolari

Kierros 16/52: Räikkönen tipahti varikkopysähdysten yhteydessä Albonin ja Russellin taakse. Albon kävi varikolla jo aiemmin, kun taas Russell pystyi kuittamaan suomalaisen "tuplapysähdyksen" yhteydessä. Räikkösen tallikaveri Giovinazzi nyt sijalla 12. Turva-auto yhä radalla.

Kierros 15/52: Kvjatin auton oikea takarengas petti täysin ja tästä seurasi ulosajo. Venäläinen kolmea sataa seinään.

Kierros 14/52: Grosjeania lukuun ottamatta kaikilla kovan seoksen renkaat alla. Grosjeanilla mediumit.

Kierros 14/52: Grosjean nousee turva-autohärdellin keskellä viidenneksi. Ranskalainen ei ole käynyt ollenkaan varikolla. Räikkönen tippui puolestaan varikkokäyntien yhteydessä sijalle 16.

Kierros 13/52: Erikoisessa paikassa lähti Kvjatin auto kirjoittamaan. Kvjatin toinen takarengas räjähti. Nyt Mercedekset varikolle.

Kierros 12/52: Kvjat hurjalla vauhdilla seinään. AlphaTaurin auto aivan muusina. Turva-auto radalle. Oconista lähtien kaikki kuskit varikolle.

Kierros 12/52: Bottakselle kilpailun nopein kierros: 1.30,518. Verstappen jäänyt jo yli neljän sekunnin päähän suomalaisesta.

Video: Britannian GP:n lähtö

Kierros 9/52: Mercedekset menevät menojaan. Välissä Verstappen ja sitten Leclerc, joka pitää koko keskikastin takanaan. Ferrarin kisavauhti vaikuttaa varsin nihkeältä.

Kierros 8/52: Hamilton vetänyt puolentoista sekunnin eron Bottakseen. Verstappen kahden ja puolen sekunnin päässä suomalaisesta.

Kierros 6/52: Strollilta hurja puolustusliike Oconia vastaan. Albon varikolle. Hardit alle. Ilmeisesti jotain vaurioita on tullut Magnussen-osuman yhteydessä. Thaimaalainen nyt koko joukon hännillä sijalla 18.

Kierros 6/52: Bottas nukkuu uusintalähdön. Sainz haastaa pehmeän seoksen renkailla Leclercin, joka ajaa mediumeilla. Ei sijoitusmuutoksia uusintalähdössä.

Kierros 5/52: Turva-auto sisään tältä kierrokselta.

Kierros 4/52: Turva-auto yhä radalla. Magnussenin auton siirrossa kestää. Lähdön suuri onnistuja: AlphaTaurin Kvjat. Venäläinen lähti kisaan ruudusta 19 ja on nyt 14:s.

Kierros 3/52: "En tiedä, että mihin hän luuli minun menevän", Albon sanoi tilanteesta.

Kierros 2/52: Magnussen teki pienen virheen ja Albon yritti hakea ohitusta. Albonin eturengas osui Magnussenin takarenkaaseen ja tanskalainen pyörähti tämän jälkeen. Kukaan ei mennyt varikolle turva-auton tulon jälkeen. Räikkönen sijalla 16.

Kierros 1/52: Haasin Magnussen ja Red Bullin Albon osuvat yhteen. Magnussen ratavalleihin ja rengas irti. Turva-auto.

Lähtö: Bottas saa paremman lähdön kuin Hamilton, mutta britti onnistuu pitämään suomalaisen takanaan. Leclerc käy jo kolmannella paikalla, mutta Verstappen nappaa paikan itselleen. Sainzilta kova nousu, espanjalainen jo viidentenä. Norris tippuu, on nyt seitsemäs.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kello 16.09: Sitten lämmittelykierroksen pariin. Kohta mennään.

Kello 16.07: Kärkinelikko lähtee kisaan medium-seoksen renkailla. McLarenin Norris ja Sainz, Renaultin Ricciardo ja Ocon sekä Ferrarin Vettel lähtevät kisaan pehmeän seoksen kumeilla. Tämän jälkeen muilla mediumit alla.

Kello 16.04: Vahvistus: Hülkenberg ei pysty osallistumaan tämän päivän kisaan.

Kello 16.01: Kolmen kisan jälkeen Hamilton johtaa MM-sarjaa viiden pisteen erolla ennen Bottasta.

Viiden kärki:

1. Hamilton 63
2. Bottas 58
3. Verstappen 33
4. Norris 26
5. Albon 22

Valmistajat:

1. Mercedes 121
2. Red Bull 55
3. McLaren 41
4. Racing Point 40
5. Ferrari 27

Kello 15.59: Racing Point on työntänyt Hülkenbergin auton sivuun. Tällä hetkellä näyttää siltä, että saksalainen ei pysty lähtemään kisaan.

Kello 15.58: "Kisassa olemme olleet yleensä vähän parempia. Saa nähdä miten käy", Räikkönen sanoi startin alla.

Kello 15.56: Hülkenberg lähtee siis kisaan varikolta. Racing Point tekee yhä töitä saksalaisen auton parissa.

Kello 15.53: F1:ltä näyttävä rasismin vastaisen taistelun ele videomuodossa. Kaikilla kuljettajilla End rasicm -paidat yllä. Useat polvistuivat lähtöruudukossa.

Kello 15.50: 20 minuuttia lähtöön. Tuosta vielä faktat tämän hetken säästä Silverstonen radalla:

Kello 15.49: Oikarinen uskoo, että suurin osa kuskeista ajaa kisan läpi yhdellä pysähdyksellä. Keskikovalla seoksella kisaan lähtevät kuskit vetävät pidemmän vedon ja pehmeän seoksen kaverit lyhyemmän.

Kello 15.46: C Moren F1-asiantuntijan Ossi Oikarisen mukaan Hülkenbergin auton hydraliikkavuoto on todennäköisesti vaihdelaatikon alueella. Se, että ehtiikö saksalainen kisaan mukaan, on nyt iso arvoitus.

Kello 15.44: Kuten C Moren F1-selostaja Niki Juusela mainitsi, Silverstone on ollut erittäin turva-autoherkkä kisa. Vuodesta 2012 lähtien jokaisessa Silverstonen kisassa on nähty joko turva-auto tai virtuaalinen turva-auto.

Tämän päivän kisassa ajetaan 52 kierrosta. Ilman lämpötila tällä hetkellä +20, radan +41.

Kello 15.41: Hülkenberg lähtee kisaan varikolta. Racing Pointin henkilöstö on jo poistunut Hülkenbergin ruudusta.

Kello 15.40: Draamaa lähdön alla. Hülkenbergin auto yhä varikolla. Racing Pointin autossa jonkinlainen hydraliikkaongelma.

Kello 15.38: Autot siirtymässä lähtöruudukkoon. Lähtöön alle puoli tuntia.

Kello 15.35: Tämän päivän lähtöruudukossa nähdään uusvanha nimi: Nico Hülkenberg. Saksalaiskuski korvasi Racing Pointin Sergio Perezin sen jälkeen, kun Perez antoi positiivisen koronanäytteen.

"Minut ikään kuin lykättiin kylmään veteen", Hülkenberg totesi nopeavauhtisesta F1-paluustaan lauantaina.

32-vuotias saksalaiskuski ajoi vielä viime kaudella Renaultilla. Täksi vuodeksi hänelle ei enää irronnut paikkaa, kun Renault päätti ottaa Esteban Oconin Hülkenbergin tilalle.

Tämän hetken tiedon mukaan Hülkenbergin pitäisi ajaa molemmat Englannissa ajettavat kisat. Hülkenberg lähtee sunnuntain kisaan ruudusta 13.

Kello 15.30: Sitten varikkosuoran pariin. Lähetys käynnissä C More Maxilla ja cmore.fi-suoratoistopalvelussa.

Kello 15.25: Ferrarin Charles Leclerc oli lauantain aika-ajojen iso yllättäjä. Ferrarin piti olla ongelmissa Silverstonen nopeavauhtisella radalla, mutta vielä mitä. Leclerc tykitti neljänteen ruutuun. Se taas aiheutti hämmennystä muun muassa Red Bullin riveissä.

Kello 15.20: Britannian GP:n alla on käyty kovaa keskustelua Racing Pointin kopiointikohusta. Nyt talli myöntää, että se on ostanut Mercedeksen jarrut, jotka ovat olleet tarkistelun kohteena. Mutta. Racing Point saattaa silti päästä pälkähästä.

Kello 15.15: "Koitetaan saada hyvä lähtö. Kisavauhti on hyvää, odotan innolla", Bottas sanoi startin alla.

Kello 15.10: Viime vuonna Bottas lähti Silverstonen kisaan paalupaikalta. Bottas ja Hamilton kävivät kovaa taistoa kärkipaikasta. Lopulta Hamiltonille kävi onni, kun hän sai ilmaisen varikkopysähdyksen turva-auton tultua radalle. Tämän myötä hän nousi kärkeen, eikä hän luopunut enää ykköspaikastaan.

Kello 15.05: Miltä Britannian GP:n lähtöjärjestys sitten näyttää?

Mercedekset vähemmän yllättäen eturivissä, Ferrarin Charles Leclerc Red Bullin Max Verstappenin rinnalla toisessa rivissä. Kimi Räikkönen taaempana.

Britannian GP:n lähtöjärjestys:

1. Lewis Hamilton, Mercedes

2. Valtteri Bottas, Mercedes

3. Max Verstappen, Red Bull

4. Charles Leclerc, Ferrari

5. Lando Norris, McLaren

6. Lance Stroll, Racing Point

7. Carlos Sainz, McLaren

8. Daniel Ricciardo, Renault

9. Esteban Ocon, Renault

10. Sebastian Vettel, Ferrari

11. Pierre Gasly, AlphaTauri

12. Alexander Albon, Red Bull

13. Nico Hülkenberg, Racing Point

14. Kevin Magnussen, Haas

15. Antonio Giovinazzi, Alfa Romeo

16. Kimi Räikkönen, Alfa Romeo

17. Romain Grosjean, Haas

18. Nicholas Latifi, Williams

*) 19. Daniil Kvjat, AlphaTauri

**) 20. George Russell, Williams

*) = Kvjat sai viiden lähtöruudun rangaistuksen vaihdelaatikon vaihdoksen myötä.

**) = Russellille viiden lähtöruudun rangaistus keltaisten lippujen noudattamatta jättämisestä.

Kello 15.00: Ennakkotunnelmat käynnissä C More Maxilla, cmore.fi-suoratoistopalvelussa ja MTV3-kanavalla.

Kello 14.55: Kertaus vielä lauantain aika-ajojen tapahtumista. Mercedeksen suomalaiskuski Bottas piti upeaa vauhtia vielä toisessa osiossa, jossa hän tykitti keskikovalla medium-rengasseoksella selvästi parhaimman ajan. Mutta kolmannessa osiossa Hamilton ehti edelle.

Kello 14.50: F1:n edellinen kisa Unkarissa aloitettiin märällä radalla. Tänään kisa ajetaan hyvin todennäköisesti kuivalla kelillä. Sää Silverstonessa on puolipilvinen, lämpötila +21.

Kello 14.45: Tervetuloa F1:n Britannian GP:n liveseurannan pariin. Ennakkotunnelmat käynnistyvät C More Maxilla, cmore.fi-suoratoistopalvelussa ja MTV3:lla kello 15. Itse kilpailu lähtee liikkeelle kello 16.10.

Lue myös:

    Uusimmat