Mainos

MTV selvitti: Näin paljon kerrostaloasuntojen hinnoissa on ilmaa

Lahden keskustassa myynnissä olevien kerrostaloasuntojen keskimääräiset hintapyynnöt ovat neliötä kohden lähes viidenneksen korkeammat kuin samalla alueella toteutuneissa asuntokaupoissa. Espoossa ja Jyväskylässä puolestaan kerrostaloneliöistä on viimeisen vuoden aikana maksettu jopa enemmän kuin mitä nyt tarjolla olevista asunnoista pyydetään.

MTV Uutiset selvitti kymmenen suurimman kaupungin keskusta-alueiden asuntokaupan pyynti- ja myyntihintoja. Mukaan otettiin otettiin viimeisen vuoden aikana toteutuneet vanhojen kerrostaloasuntojen kaupat ja samoilta postinumeroalueilta kaikki myynnissä olevat vanhat kerrostaloasunnot.

Lahdessa, Turussa ja Helsingissä hinnoissa eniten ilmaa?

Lahdessa myytyjen vanhojen kerrostaloasuntojen keskimääräinen neliöhinta on viimeisen vuoden aikana ollut 2448 euroa. Nyt myynnissä olevista asunnoista puolestaan pyydetään yli neljäsataa euroa enemmän, keskimäärin 2888 euroa. Lahdessa asuntojen pyyntihinnat ovat siis lähes viidenneksen (18%) korkeampia kuin toteutuneissa asuntokaupoissa.

Lahti on silti hintatasoltaan huomattavasti edullisempi kuin Helsinki, jossa kerrostaloasuntojen hinnoissa on lähes yhtä paljon ilmaa.

Näin selvitys tehtiin

MTV Uutiset selvitti Oikotiellä myynnissä olevien kerrostaloasuntojen hintapyyntöjä. Mukaan otettiin kaikki 26.11.2014. myynnissä olevat kerrostaloasunnot. Aineistosta poistettiin liikehuoneistot, varastot jne.

Mukaan otettiin kymmenen suurinta kaupunkia ja niistä 1-3 keskusta-alueen postinumeroa. Lähtökohdaksi otettiin katu, jonka varrella kaupungintalo sijaitsee. Joissain kaupungeissa tämä katu on useamman postinumeron alueella. Espoossa kaupungintalon postinumeron lisäksi otettiin mukaan kaksi postinumeroaluetta: Leppävaara ja Tapiola, koska muuten aineisto olisi Espoon osalta jäänyt liian suppeaksi.

Asuntoja aineistossa on 1807, joista vanhoja kerrostaloasuntoja 676. Uusia kerrostaloasuntoja ovat Tilastokeskuksen määritelmän mukaan tilastovuonna tai sitä edeltäneenä vuonna valmistuneet asunnot eli 2013 alkaen valmistuneet tai valmistumassa olevat.

Toteutuneet asuntokaupat poimittiin samoilta postinumeroalueilta. Kyseessä on ympäristöministeriön ylläpitämä tietokanta viimeisen vuoden aikana toteutuneista asuntokaupoista. Mukaan otettiin kerrostaloasunnot. Tässä aineistossa on yhteensä 1445 asuntoa, joista vanhoja kerrostaloasuntoja 1322.

Helsingissä myynnissä olevien vanhojen kerrostaloasuntojen keskineliöhinta on 7184 euroa. Vuoden aikana toteutuneiden asuntokauppojen keskineliöhinta oli lähes tuhat euroa (15%) vähemmän, 6238 euroa.

Myös Turussa tinkivaraa tuntuisi olevan yhtä paljon kuin pääkaupungissa eli 14 prosenttia. Nyt tarjolla olevien asuntojen neliöhintojen keskiarvo on 3061 euroa, kun kaupat tehtiin viimeisen vuoden aikana keskimäärin 2674 eurolla.

Espoossa ja Jyväskylässä ei tinkivaraa?

Suurimmassa osassa kaupunkeja ”tinkivara” oli noin seitsemän prosentin paikkeilla, mutta Jyväskylässä ja Espoossa toteutuneiden asuntokauppojen keskiarvo on suurempi kuin nyt myynnissä olevien asuntojen hintapyynnöt.

Jyväskylässä vanhoista kerrostaloasunnoista pyydetään nyt 2618 euroa neliöltä ja toteutuneiden kauppojen keskiarvo on reilut sata euroa (6 %) enemmän.

Jyväskylässä etenkin pienistä asunnoista on maksettu enemmän kuin mitä nyt pyydetään. Sen sijaan suuremmissa asunnoissa pyyntihintojen taso on nyt korkeampi kuin mitä toteutuneissa kaupoissa. Pienillä asunnoilla on kova kysyntä, esimerkiksi yhtään vanhaa kerrostaloyksiötä ei ollut myytävänä sillä viikolla kun vertailuaineisto poimittiin.

Espoossa puolestaan keskimääräinen toteutuneiden asuntokauppojen neliöhinta on kahdeksan prosenttia korkeampi kuin nyt myynnissä olevien vanhojen kerrostaloasuntojen keskimäärinen pyyntihinta. Espoolaisesta kerrostaloneliöstä maksettiin keskimäärin 4268 euroa, nyt myynnissä olevien neliöiden keskihinta on 3934 euroa.

Espoossa tilannetta selittää esimerkiksi se, että vertailun halvimmalla alueella eli Espoon keskuksen liepeillä todelliset myyntihinnat ovat olleet selvästi suurempia kuin mitä nyt tarjolla olevista pyydetään. Myös Leppävaarassa toteutuneissa asuntokaupoissa on maksettu enemmän kuin mitä alueella nyt pyydetään. Tapiolassa puolestaan pyynti- ja myyntihintojen keskiarvo on sama.Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.