MTV selvitti koronarokotusten aikataulun sairaanhoitopiireiltä – näin lääkärit vastasivat rokotustahdista: "Ei voida rokottaa enempää kuin rokotetta saadaan"

4:22
Kysyimme sairaanhoitopiireistä, kuinka rokotukset ovat käynnistyneet ja miten paljon rokotteita on maakuntiin saatu.

Koronarokotukset on viimeistä myöten saatu käynnistettyä kaikissa Suomen sairaanhoitopiireissä. Julkisuudessa rokotustahtia on moitittu hitaaksi. MTV Uutiset kysyi sairaanhoitopiirien vastuulääkäreiltä, mitkä tekijät hidastavat rokotusten antamista.

Suurimmaksi hidastavaksi tekijäksi vastattiin soittokierroksen kaikista sairaanhoitopiireistä toimitettujen rokoteannosten määrä.

Suomeen on saapunut tähän mennessä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan noin 50  000 rokote-annosta. Ennen joulua saapuvan määrän oletettiin olevan jopa satojatuhansia. Seuraavina viikkoina Suomeen on tulossa 50 000 rokotetta viikossa.

– Henkilökunnasta tahti ei ole kiinni. Toimitusmäärät ovat toistaiseksi olleet niin pieniä. Mutta voimme tässä vaiheessa olla iloisia edes tästä määrästä, kommentoi Keski-Suomen sairaanhoitopiirin vs. johtajaylilääkäri Juha Paloneva.

Samaa painottavat toisetkin lääkärit.

– Kummastuimme hitauskommenteista. Olisimme kyllä rokottaneet, jos olisi enemmän rokotetta, sanoo Etelä-Savon sairaanhoitopiirin terveyspalvelujen johtaja Santeri Seppälä. 

– Ei voida rokottaa enempää kuin rokotetta saadaan, huomauttaa myös Kymenlaakson sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa.  

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Mikko Pietilän mukaan suuremman väestön rokotuksiin siirryttäessä koronarokotustahti kiihtyy.

– Rokotus on sitten todennäköisimmin kuntien vastuulla. Silloin saadaan ihan eri rokotuslukemia per päivä.

Toimittajia tarvitaan vauhdin kiristämiseksi

Suomen toiveena on saada kesään mennessä rokotteita viidestä seitsemään miljoonaa annosta. Palonevan mukaan toimitetun rokotemäärän tulisi olla nykyiseen verrattuna nelin- tai viisinkertainen, jotta toivottu laumasuoja saataisiin kesään mennessä.

– Nykyisellä tahdilla rokotukseen menisi kaksi vuotta. 

Kun uusia rokote-eriä Suomeen saapuu, tieto tästä tulee lyhyellä aikavälillä. Sairaanhoitopiireillä on kuitenkin olemassa valmiudet ja sunnitelmat nopeaa rokotusaikataulua varten. 

Lapin sairaanhoitopiirin infektioylilääkäri Markku Broas on optimisti sen suhteen, että rokotukset etenevät hyvää vauhtia keväällä, vaikka tammikuun jälkeisistä rokotetoimituksista ei ole vielä tietoa. Hänen mukaansa rokotusten sujuminen vaatii kuitenkin erästä asiaa.

– On erittäin tärkeää, että Suomeen tulee muitakin rokotetoimittajia.

Myös muut soittokierroksen lääkärit ovat sitä mieltä, että muidenkin toimittajien rokotteet tulisi hyväksyä mahdollisimman nopealla aikataululla. Tällä hetkellä Suomessa on käytössä Pfizerin ja Biontechin valmistamat rokotteet. 

Katso ylläolevalta videolta, millä aikataululla rokotukset eri sairaanhoitopiireissä ovat edenneet ja etenevät.

Juttua varten haastateltiin lisäksi Kainuun sairaanhoitopiirin pandemiapäällikkö Olli-Pekka Koukkaria ja Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Antti Hedmania

Juttua korjattu 7.1.2021 kello 10.25: Santeri Seppälän nimi korjattu.


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja