Niko Ranta-aholta kovaa puhetta käräjäoikeudessa vaatiessaan oikeutta nähdä Sofia Belórf – "Onko tämä joku naamaraja?"

3:21
Suomen suurimman huumevyyhdin käsittely jatkuu tänään oikeudessa – katso tunnelmat aamupäivältä.

MTV Uutiset seuraa liikemies Niko Ranta-ahon ja ex-Cannonball Janne "Nacci" Tranbergin valtavan huumevyyhdin käsittelyä tänään Helsingin käräjäoikeudessa.

Tänään on määrä syytettyjen puolustuksen päästä ääneen ja kertoa oman näkemyksensä väitettyjen tapahtumien kulusta ja todenperäisyydestä. Lakitermein kyse on puolutuksen asiaesittelyistä.

14.55 Niko Ranta-ahon yhteydenpitorajoituksia ei muutettu hänen vaatimuksistaan huolimatta. Oikeuskäsittely päättyy tältä päivältä.

14.47 Niko Ranta-aho käytti kovaa kieltä käräjäoikeudessa vaatiessaan oikeutta tavata avopuolisoaan Sofia Belórfia valvotusti. Aluksikin hän tulistui syyttäjän puheista siitä, että olisi paljon viitteitä, että Ranta-aho olisi yrittänyt olla tutkintavankeuden aikan yhteydessä muihin tahoihin.

– Syyttäjä viittaa ja vihjailee tästä koko ajan. Pelkkä vihjailu ei voi jatkua, hän totesi oikeudessa.

Hän myös piti kohtuuttomana, että hän ei saa valvottuna tavata Belórfia, vaikka hänen mukaansa eräille muille vyyhdin henkilöille, joilla on vaadittu vastaavia vankeusrangaistuksia ja joiden puoliso oli myös syytettynä vakavista rikoksista, tällainen tapaamisoikeus oli sallittu.

– Onko tämä joku naamaraja, milloin tämä onnistuu ja milloin ei, Ranta-aho kysyi.

14.34 Niko Ranta-aho vaatii yhteydenpitorajoitusten lieventämistä. Hän toivoo voivansa olla yhteydessä valvotusti Sofia Belórfiin ja valvomatta isänsä ja äitinsä kanssa. Syyttäjä vastustaa vaatimuksia.

14.13 Oikeudessa kuullaan huumausaineiden postitustoimintaa tehneiden henkilöiden puolustusta. Puolustajat ovat korostaneet henkilöiden kertoneen poliisille tekemistään laajalti ja auttaneen näin rikosten selvittämisessä.

14.01 Tässä vaiheessa on epäselvää, ehtiikö Tranbergin puolustaja paikalle. Jos ei, häntä on määrä kuulla myöhemmin. 

13.19 Niko Ranta-ahon puolustus pohtii mainittua Ruisrock-viikonloppua, ja arvioi, että poliisin tilakuuntelu on pyörinyt Ranta-ahon vuokraamassa majoituspaikassa koko viikonlopun ajan. Syyttäjä vetoaakin siihen, että tallenne on kuunneltava siitä näkökulmasta, miten päihteiden käyttö ja Ranta-ahon useiden viikonloppujen valvominen putkeen vaikuttaa kertomukseen. Ne tulisi puolustuksesta suhteuttaa tilanteeseen.

– Oltu niin sanotusti juhlamielellä. Hyvin sekavassa mielentilassa, puolustus kuvaili tapahtumia Turussa, jossa Ranta-aho kokaiinia käytti festivaalien ajan.

Puolustuksen mukaan tuolloin tilanteessa puhutut ja syyttäjän esille nostamat asiat ovat “äärimmäisen tulkinnanvaraisia” ja niistä on “hyvin vaikea vetää johtopäätöksiä”.

13.07 Niko Ranta-ahon avustajasta syyttäjä on tulkinnut kaikki Niko Ranta-ahon tekemiset, ystäväsuhteet ja rahaliikenne liittyväksi huumekauppaan.

– Tämä on niin etäällä todellisuudesta kun voi olla, puolustus totesi.

Hänen mukaansa Niko Ranta-aholla oli kokopäivätyö perheyrityksten kiinteistöprojektien parissa Espanjassa, minkä lisäksi hän teki töitä Dubaissa asti sekä kävi kauppaa arvokelloilla ja arvoautoilla.

– Hän ei ole millään tavalla osallinen huumeiden myyntiorganisaatioon. Hänellä ei olisi mitään tarvetta osallistua tällaisen huumekaupan järjestelyyn.

Puolustus korostaa, ettei vakavaraisella Ranta-aholla ollut rahallista motiivia ryhtyä huumekaupan kaltaiseen riskialttiiseen toimintaan.

Puolustus vetoaa siihen, että Ranta-ahosta olisi saatu vain vähän teknistä näyttöä, vaan heidän näkemyksensä mukaan syytteitä ajetaan lähinnä eräiden henkilöiden kertomusten pohjalta. Puolustus pohtii, miten alttiita nämä kertomusten kertojat ovat olleet suostuttelulle ja taivuttelulle oltuaan pitkiä aikoja eristyksissä poliisivankilassa.

Puolustus uskoo, että Ranta-aho on liitetty tapaukseen lähinnä hänen välittämiensä salattujen puhelimien vuoksi. Ranta-aho kiistää olevansa syyttäjän materiaalissa useita kertoja nimimerkillä Cobra-mainittu nimimerkki.

12.49 Nyt vuorossa on Niko Ranta-ahon puolustuksen puheenvuoro.

11.24 Niko Ranta-ahon siskon asianajaja syyttää syyttäjän pitäneen maalailevan asiaesittelyn. Ranta-ahon sisko kiistää rahanpesusyytteet.

Sisko kertoo, että oli tavannut Janne Tranbergin vuosia sitten helsinkiläisravintolassa. Sen sijaan tämän sisko on ollut tähän yhteksissä.

Kun Niko Ranta-aho otettiin kiinni, otti Tranberg siskon mukaan yhteyttä häneen. Yhteyttä pidettiin puheluin ja viestein.

– Niko Ranta-ahon kiinniotto oli suuri järkytys päämiehelle ja koko perheelle. Muun muassa näitä tuntemuksia hän oli Tranbergin kanssa läpikäynyt, asianajaja kertoo.

Hän oli lisäksi tavannut myöhemmin Tranbergin lyhyesti kaksi kertaa Espanjassa yhdessä isänsä kanssa, kun olivat tyhjentämässä Nikon vuokra-asuntoa ja hoitamassa tämän kiinteistörakentamiseen liittyviä asioita.

Syyttäjän väittämässä rahanluovutuksessa oli puolustuksen mukaan elokuvien sovittu hakureissu tatuointistudiolta.

10.54 Helvetin enkelien presidentin asianajaja kertoo päämiehensä kiistävän syytteet ja teonkuvaukset. Muutaman virkkeen toteamus oli tähän mennessä esitetyistä tiivein.

– Se oli lyhyesti ja napakasti, tuomari kiitti.

10.42 Oikeudessa kuultiin Cannonball MC:n entisen presidentin kanssa kulkenutta naista huumerikossyytteistä. Nainen kertoi liivijengin entisen presidentin pyytäneen hänet ajelulle, mikä oli tälle tavanomaista. Sitä hän ei tiennyt, että ajelun tarkoituksena olisi ollut huumeiden hakeminen Karkkilasta.

Tapauksessa oli erikoisia vaiheita, sillä reissulla auto jäi jumiin metsätielle, ja paikalle kutsuttiin lopulta poliisi auttamaan auton liikkeelle saamisessa. Sen jälkeen nainen oli pyydetty eräällä kohtaa tietä nousemaan autosta ja hakemaan kasiin läheisen sähkökaapin takaa. Kassi laitettiin takakonttiin, ja matka jatkui. Nainen ei kertomansa mukaan tiennyt, mihin kassi liittyi.

Nainen myönsi kotonaan olleen kilon amfetamiinierä, jonka hän luvattua korvausta vastaan oli hakenut itähelsinkiläisestä metsäkätköstä ja ehtinyt säilyttää muutamia päiviä ennen poliisien tekemää kotietsinää.

10.24 Janne “Nacci” Tranbergin ex-vaimo Hanna Hertellin puolutus kertoo, että Hertell tuntee syytetyistä tyttärensä isän lisäksi lapsensa kummisedän. Hän sen sijaan kiistää tuntevansa Niko Ranta-ahon, koska on tavannut tämän kerran lyhyesti Espanjassa, minkä lisäksi Ranta-aho oli toimittanut hänelle Tranbergin syntymäpäivälahjaksi hankkiman käsilaukun.

Hertellin syytetään saaneen salasanalistan Tranbergin bitconlompakkoon, säilyttäneen ex-miehensä postimerkkejä ja vieneensä rappukäytäväänsä paperipussin, joka oli täytetty rahalla ja jätetty henkilön noudettavaksi rapusta.

Puolustuksen mukaan Hertell “ei ole minkäänlaisia rikoksia tekevä henkilö”. Hänen mukaansa Hertell ei ollut tietoinen rikoksista, joita muut henkilöt ovat tehneet.

Puolutus korostaa, että Hertellin ja Tranbergin viestintä on käytännössä kokonaisuudessaan liittynyt heidän yhteiseen tyttäreensä. Tranbergin suostumus vaaditaan moniin asioihin, sillä Tranberg on lapsen toinen virallinen huoltaja. Hänellä ei ole ollut muuta mahdollisuutta olla yhteydessä entiseen mieheensä muuten kuin salatulla viestintäsovelluksella.

10.03 Oikeudessa kuultiin tapon yrityksestäkin syytettyn miehen asianajajaa, jonka mukaan hänen päämiehensä rooli oli rahan ja aineiden kuljettaminen pääkaupunkiseudun ja Tampereen välillä. Mies kiistää valtaosassa kuljetuksista tietoinen aineiden todellista sisältöä, vaan käsittäneensä kuljettaneensä pääasiassa dopingaineita. Asiaesittelyä ryyditettiin lyhyellä videoanimaatiollaja kuvilla dopinaineiden käyttämästä katiskasta.

Kuultiin myös miehen avopuolison puolustusta, joka kertoi naisen päätyneen yhteyteen huumemaailmaan miehensä kautta. Hän kulki tämän kanssa tämän matkoilla, mutta puolustuksen mukaan ei tekemään rikoksia vaan ollakseen miehensä seurassa. Hänen puolustuksensa kuvailee niin sanottua Järvenpään porukkaa järjestäytyneen rikollisryhmän sijaan kaveriporukaksi.

9.48 Asianajaja toteaa, ettei kokaiinin käsittely Ruisrockissa ei ole erityisen dramaattista, koska kokaiinin käyttö on tutkitustikin ryöpsähtynyt pintaan, ja käyttöä on erityisesti juhlaympäristössä.

Perovuo kuvailee huumeiden vastaisuutta Belórfin pystyväksi ja vahvaksi arvoksi. Hänen mukaansa Belórf ei voinut sietää Nikon huumeiden käyttöä. Syinä oli paitsi hänen ammattinsa vuoksi vaalima terveys, myös tietoisuus Ranta-ahon aiemman huumeaddiktion vaatimasta raskaasta vieroitushoidosta. Asianajaja kiistää, että Belórf olisi itse aineita käyttänyt.

– Sofia ei olisi varmasti osallistunut koko festareille, jos olisi etukäteen tiennyt huumeista, asianajaja väittää.

Perovuo kertoo, että Ranta-aho olisi kohdellut ympärillään olevia ihmisiä huonosti päihteitä käyttäessään. Hän myös korostaa, että pariskunnan suhde kriisiytyi Ruisrockin aikana Nikon huumeiden käytön vuoksi niin, että Belórf lähti Ruisrockista yksin kotiin.

– Sofia on itsenäinen, vahvatahtoinen nainen, joka edellyttää, että muut kohtelevat häntä arvostavasti, Perovuo kertoo.

Hän myöntää, että Belórf oli pitänyt kokaiinia hallussaan Ruisrockissa, mutta kertoo syynä olleen se, että Belórf on halunnut estää Ranta-ahoa käyttämästä ainetta.

9.32 Asianajaja kiistää Belórfin syyllistyneen rahanpesuun ottamalla vastaan joululahjaksi Ranta-ahon antaman kellon. Hän pitää erikoisena syytteenä sitä, että teossa olisi “kätketty rikollisia varoja tyttöystävän ranteeseen”.

Hän myös kysyy, mihin perustuu syyte siitä, että Belórf olisi kätkenyt laukusta löytyneet rahat. Asianajaja Perovuon mukaan rahat oli laukkuun laittanut Ranta-aho, joka oli kuljettamassa niitä Espanjaan. Niko ohjaa vastuun rahoista Sofialle kirjaamalla laukun Belórfin nimiin. Asianajaja ei ota kantaa siihen, että vierittääkö Ranta-aho syyn tyttöystävänsä niskoille tarkoituksella vai harkitsemattomuuttaan. Laukussa oli Ranta-ahon tavaroita.

9.26 Belorfin asianajajan mukaan hänestä on tullut tapauksen syyllisyyden symboli syyttä suotta. Asianajaja Paul Perovuo kertoo, että Belórf ei ole ollut osa ryhmää tai ryhmiä, joiden syytetään levittäneen Suomessa ennennäkemättömiä määriä vaarallisia huumeita. Hänen mukaansa Ranta-aho on tehnyt väitetyt rikokset seurustelusuhteeltaan salassa, näyttäytyen seurustelukumppanilleen varakkaaksi liikemieheksi.

– Ei Niko ole kertonut Sofialle tavuakaan, että hän tekee rikoksia, Perovuo sanoo.

Sofialla ei ole Perovuon mukaan aikaisempaa kokemusta rikollisesta maailmasta, Perovuo sanoo.

Hänen mukaansa Sofialle näkyi vain Ranta-ahon huumeiden käyttö, jota Belórf yritti estää, ja Ranta-ahon “jonkinlainen viehtymys henkilöihin”, jotka yleensä liitetään rikoksiin.

– Sofia on motkottanut Nikolle tämän ystävistä. Sofia ei pidä rikoksista, kun ei pidä ihmisistä, jotka sellaisia saattavat tehdä.

9.17 Ensimmäisenä ääneen Sofia Belórfin asianajaja äänessä.

9.13 Videoyhteys saliin saatiin käyntiin.

9.07 Käräjäoikeudessa on ilmeisesti teknisiä ongelmia, eikä videoyhteyttä turvasalista toiseen kerrokseen ole saatu muodostettua.


Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja

    MTV Oy on osa Teliaa. Yrityskaupan myötä olemme päivittäneet tietosuojasivustomme ja tietosuojakäytännöt. Päivitetyt tietosuojakäytännöt astuvat voimaan 15.4.2020. Lue lisätietoja tästä.