MTV paikalla Los Angelesin automessuilla

Los Angelesin automessuilla esiteltiin 50 uutta automallia, mukaanlukien tulevaisuuden konseptiautoja. Niiden ominaisuuksista osa päätyy sitten aikanaan tuotantomalleihin.

Autonvalmistajat koettavat houkutella nuoria ostajia tekemällä autoista enemmän kännykän näköisiä. Pääosaa näyttelevät nyt suuret näytöt ja infotainment-systeemit, jotka kommunikoivat kuljettajan kanssa, auttaen navigoinnissa, liikenneruuhkissa, tarjoavat musiikkinautintoja ja varoittavat tiellä olevista vaaroista.

Ford valmistaa 16 autoa minuutissa

Fordilta tulee kuusi miljoonaa autoa vuodessa. Yhtiön bestsellereitä ovat Ford Focus, Fusion, Escape ja F-sarjan pick-upit.

Uutta Mustangia odotellessa Ford paljasti Ford Edge –konseptin. Se on keskikokoinen tila-auto, jossa on panostettu kuskia avustaviin laitteisiin. Edgessä on aktiivinen automaattipysäköinti, joka soveltuu myös viistoparkkeihin. Eli auto pysäköi itsensä napin painalluksella. Kuljettajan ei tarvitse edes olla autossa pysäköinnin aikana tai paikasta ulos ajettaessa, mistä on suuri apu ahtaissa parkkipaikoissa. Törmäyksenesto käyttää sensoreita onnettomuuksien ehkäisemiseksi. Ecoboost-moottorin luvataan säästävän polttoainetta. Se kääntää itsensä pois päältä silloin, kun sitä ei tarvita, kuten liikennevaloissa odotellessa. Pyörien ympärillä olevaa turbulenssia on vaimennettu muotoilulla.

Urheilutähdet Nissanin apuna

Nissan juhlii 80. syntymäpäiväänsä esittelemällä uuden, huippunopean GTR Nismo -muskeliauton maailman nopeimman miehen, jamaicalaisen Usain Boltin tähtivoimalla.

Hiilikuidusta tehdyn konepellin alta löytyy V-6 kaksoisturbomoottori, josta lähtee huikeat 600 hevosvoimaa. GTR Nismo kiihtyy nollasta sataseen kahdessa sekunnissa. GTR Nismo tulee USA:n markkinoille ensi kesänä.

Centra Nismo –konseptiautossa on 1.8 litran 4-V –moottori, josta lähtee 240 hevosvoimaa. Centrassa on panostettu etenkin aerodynaamiseen muotoiluun.

Kia lähtee isojen autojen markkinoille

Kialta on tullut ulos seitsemän uutta mallia, mukaanlukien uudistetut Optima ja Sorrento CUV, Sol ja Cadenza, sekä kolme kokonaan uutta 4 AK-mallia.

Pienistä ja edullisista autoistaan tunnettu valmistaja laajentaa reviiriään isompien autojen markkinoille. Ensi vuonna luvassa on minivan ja sähköauto.

LA:ssa paljastettiin Kian uusi lippulaiva-sedan, vuoden 2015 K900. Se on kokoluokaltaan Lexus GS:n ja LS:n välissä. Kuluttajan valittavissa on kaksi suorasuihkubensamoottoria. 3.8 litran V-6 moottori tuottaa 311 hevosvoimaa ja 5 litran V-8 moottori 420 hevosvoimaa. Kummassakin on automaattivaihteistot. Erikoisteräksestä tehdyn korin muotoilussa on keskitytty melun minimointiin. K900:n luvataankin olevan yksi teiden hiljaisimmista kulkuneuvoista.

Luksusautosta löytyvät kaikki herkut. Niitä ovat lämmitettävät nahkaistuimet, kahdeksan ilmatyynyä, takapenkin niskatuet, 9.2 tuuman hd-monitori, jossa infotainment- ja navigointisysteemit. Musiikkia voi kuunnella 17 kaiuttimen voimalla. Kehittynyt, älykäs vakionopeuden säädin automaattisesti hidastaa tai kokonaan pysäyttää auton ja kiihdyttää uudelleen liikennevirran mukaan. Sivupeilissä on kuolleen kulman tunnistin, ja autosta löytyy myös takaa tulevan liikenteen hälytin.

K900 tulee USA:n markkinoille keväällä 2014.

Myös Audi ja BMW messuilla

BMW-ryhmän uusi Mini Original teki LA:ssa Pohjois-Amerikan debyyttinsä.

Veikeän näköisen Minin ikonista go-cart -ilmettä on korostettu pyöreitä etulamppuja ja pitkulaisia takalamppuja suurentamalla. Jousitus on pistetty kokonan uusiksi ja kuljettaja voi nyt valita joko sporttisen tai miellyttävän ajotyylin uudella temper-kontrollilla. Myös Minissä on ajajaa auttavia järjestelmiä, kuten head-up –näyttö, törmäys- ja jalankulkijavaroitus ja peräkamera. Auto on saatavilla kolmen ja neljän sylinterin kaksoisturbomoottorilla.

Audi esitteli messuilla A3-perheensä. Audi S3 sedan –muskeliautossa on 290 hevosvoimaa, automaattivaihteisto, sport-jousitus ja tilauksesta 19 tuuman renkaat. Audi A3 Etron on kaupunkiajoon suunniteltu sähkö-bensa –hybridi.

Liikenneruuhkissa voi ajaa 50 kilometriä sähköllä. Etronissa on myös voimakas bensamoottori ja se tarjoaa 6-vaihteisen vaihteiston. Etron on tulossa markkinoille alkuvuodesta 2015.

Etenkin nuoriin kuluttajiin vetoaa A-kolmosiin sisäänrakennettu 4G LTE –yhteys, joka tuo sarjan autoihin seitsemän kertaa nopeamman internet-yhteyden. Se taas mahdollistaa mm. kuvallisen navigoinnin, twitter-viestit, pääsyn Google Earth ja Street –palveluihin, sekä laajentaa kuunteluvaihtoehdot yli seitsemään tuhanteen internet-radioasemaan. Jos juttu matkustajien kesken ei luista, autossa voi käyttää samanaikaisesti kahdeksaa eri mobiililaitetta.

Kaikki Audit ovat saatavilla Suomessa.

Nollapäästöisiä autoja luvassa

Hyundain tavoitteena on päästöjen vähentäminen 80% vuoden 1990 tasosta.

Siihen pääsemiseksi katukuvaan on ilmestyttävä enemmän nollapäästöisiä ajoneuvoja. Sellainen on messuilla esitelty Hyundai Tucson Fuel Cell –polttokennoauto, joka käyttää polttoaineenaan vetyä. Sähköautoon verrattuna vetyauton etuja ovat pitkä toimintasäde – tankillisella ajaa 500 kilometriä – ja lyhyt tankkausaika – noin 10 minuuttia.

Pulmana on polttoaineen saatavuus – vetyä saa vain harvalta huoltoasemalta. Tuscon lanseerataan alussa vain Etelä-Kalifornian markkinoille. Hyundai esitteli myös vuoden 2014 Elantran. Henkilöautossa on projektori-ajovalot, uuden ajan audio- ja navigointijärjestelmät.

Sporttimallissa on kahden litran suorasuihkumoottori, josta lähtee 173 hevosvoimaa – 20% vakiomoottoria enemmän. Elantrat tulevat myyntiin lähiaikoina.

 

Los Angelesin Automessut:

Messut on järjestetty ensimmäisen kerran 1907 ja on yksi maailman suurimmista autonäyttelyistä.

Se järjestetään tänä vuonna 22.11.2013-01.12.2013.

LA:n automessut levittäytyvät yli 87 000 neliön alueelle.

Messuille osallistuu vuosittain noin 12 000 autoteollisuuden ammattilaista ja median edustajaa yli 50 maasta.

Messut kestävät kymmenen päivää ja odotettavissa oleva vierailijamäärä on esimerkiksi tänä vuonna noin 900 000 vierasta.

Lähde: laautoshow.com


Lue myös:

    Uusimmat