MTV:n olympiaseuranta: Taitoluistelussa hurjaa draamaa – dopingkohun keskiössä ollut Kamila Valijeva epäonnistui pahoin

1:05
Kuvat: Jon Sallinen törmäsi rajusti kameramieheen ensimmäisen karsintalaskunsa aikana.

Pekingin olympialaisissa oli torstaina kuudestoista kilpailupäivä. MTV Urheilu seurasi tapahtumia tässä artikkelissa.

Olympiaseuranta torstaina 17.2.:

Klo 15.55: Naisten taitoluistelun vapaaohjelmassa nähtiin hurjaa dramatiikkaa, kun dopingkohun keskiössä ollut Kamila Valijeva epäonnistui pahoin ja menetti johtonsa. Valijeva putosi lopulta mitaleilta ja oli kilpailun neljäs. Kultaa vei Venäjän olympiakomitean joukkueen Anna Shcherbakova, hopeaa maannainen Aleksandra Trusova ja pronssia Japanin Kaori Sakamoto. Valijeav jäi mitalista yhdeksän pistettä.

Klo 14.01: Iivo Niskanen ja Joni Mäki ovat nyt saaneet hopeamitalinsa eilisestä parisprintistä. Venäjän hiihtoliiton puheenjohtaja Jelena Välbe oli jakamassa palkinnot hiihtäjille. Kultaa siis Norjan Johannes Hösflot Kläbolle ja Erik Valnesille, pronssia Venäjän Aleksandr Bolshunoville ja Aleksandr Terentjeville.

Klo 13.53: Suomi jää tänään kahdeksanneksi (+2.39,0). Suuri pettymys Suomelle.

Klo 13.51: Norja voittaa olympiakultaa ylivoimasella tavalla! Geiger tuo Saksan toisena (+54,9) maaliin ja Japani on tänään kolmas (+55,2)! Itävalta jätetään neljänneksi (+59,6).

Klo 13.48: Saksan, Itävallan ja Japanin hiihto näyttää menevän nyt täysin kävelyksi ja joukkueiden ankkurit pyrkivät vain säästämään voimiaan loppukiritaistelua varten. Norja on karannut jo minuutin etumatkalle.

Klo 13.44: Norja näyttää marssivan ylivoimaiseen voittoon, kun Jörgen Graabak on kasvattanut eron jo yli 40 sekuntiin. Saksan Vinzenz Geiger on hiihtänyt Itävallan Martin Fritzin ja Japanin Ryota Yamamoton kiinni.

Klo 13.40: Eero Hirvonen lähettää Perttu Hirvosen matkaan kuudentena (+2.14,0) Ero edellä hiihtävään Ranskaan on 21 sekuntia.

Klo 13.38: Norjan Jens Oftebro iskee viimeiseen mäkeen hurjalla vauhdilla ja tuo Norjan ykkösenä viimeiseen vaihtoon. Japani ja Itävalta lähtevät jahtaamaan Norjaa 10 sekunnin takaa-ajomatkalta.

Saksa on pudonnut jo 36,9 sekunnin päähän kisaa johtavasta Norjasta. 

Klo 13.35: Japanin Akito Watabe lyö kaasun pohjaan ja Saksan Eric Frenzel ei pysty enää vastaamaan kärkiryhmän vauhtiin. Itävalta, Japani ja Norja karkaavat nyt kauas Saksan ulottumattomiin.

Klo 13.31: Ja kuin varkain Frenzel tuo Saksan takaisin kärkitaisteluun. Kärkiryhmän vauhti on nyt todella maltillista ja neljä joukkuetta taistelee yhä olympiakullasta.

Klo 13.30: Saksa on nyt hieman pudonnut Itävallan, Norjan ja Japanin kyydistä. Eric Frenzel tekee nyt kovasti töitä pitääkseen eron kärkeen maltillisena.

Klo 13.25: Kärkinelikko tulee toiseen vaihtoon 4,6 sekunnin sisällä toisistaan. Erot ovat todella pieniä.

Suomi vaihdossa kahdeksantena (+1.53,6). 

Klo 13.20: Kärkiryhmä on nyt neljän joukkueen kokoinen. Norja on hiihtänyt Japanin, Saksan ja Itävallan kiinni.

Klo 13.13: Ensimmäiseen vaihtoon tullaan Saksan, Japanin ja Itävallan komennossa. Norja on neljäntenä 4,6 sekuntia kolmikkoa perässä.

Ilkka Herola tuo Suomen vaihtoon seitsemäntenä (+1.39,2.)

Klo 13.06: Yhdistetyn joukkuekilpailun hiihto-osuus on nyt käynnissä! Suomen avaajana toimii Ilkka Herola.

Klo 12.14: Saarisen suoritus on nousujohteinen. Alun epäonnistumisten jälkeen Saarinen kasasi itseään ohjelman loppua kohden. Saarisen pisteet 96,07 kun kauden paras on 101,67. Myös kokonaispisteet 153,04 jäävät kauden parhaasta 168,72:sta. 

Klo 12.09: Jenni Saarinen aloittaa taitoluistelun vapaaohjelman. Alku ei ole toivottu, sillä Saarinen kaatuu ensimmäisen hyppynsä, kolmoisflipin.

Klo 11.50: Dopingkohun keskipisteeseen joutunut 15-vuotias venäläinen Kamila Valijeva lähtee hetken kuluttua käynnistyvään taitoluistelun naisten vapaaohjelmaan kärkipaikalta. Vapaaohjelmaa odotellessa voit vilkaista paikan päällä Pekingissä olevien MTV Urheilun toimittajien Matti Nyrhisen ja Ossi Karvosen paketoinnin Valijevan tilanteesta.

Klo 11.46: Japanin Miho Takagi nappaa pikaluistelussa naisten 1000 metrillä olympiakultaa uudella olympiaennätyksellä. Takagi oli voittanut näissä kisoissa aiemmin hopeaa 500:lla ja 1500 metrillä.

Hollannin Jutta Leerdam on tonnilla toinen ja USA:n Brittany Bowe kolmas.

Klo 10.43: Eero Hirvonen hyppää suomalaisista pisimmän siivun. Hypylle tulee mittaa 123,5 metriä. Suomi on mäkiosuuden jälkeen sijalla seitsemän. Yhdysvallat on vain kaksi sekuntia edellä. 4x5 kilometrin hiihto-osuudelle lähdettäessä Suomen ero kärkeen on tasan kaksi minuuttia.

Ensimmäisenä hiihto-osuudelle lähtee Itävalta ennen Norjaa (+0:08), Saksaa (+0:11) ja Japania (+0:12).

Klo 10.33: Norja nousee kärkeen, mutta Itävalta, Japani ja Saksa vaanivat kaikki 11 sekunnin sisällä. Suomi jatkaa 7. sijalla. Perttu Reposelta nähtiin suomalaisittain kilpailun parasta tekemistä. Hyppy kantoi 123 metriä. Ero kärkeen 1:32.

Klo 10.19: Arttu Mäkiaho jää 116,5 metriin, ja Suomen ero kärkeen tulee kasvamaan tuntuvasti. Japani, Norja, Itävalta ja Saksa mahtuvat kahden kierroksen jälkeen 10 sekunnin sisään. Suomi on 1:08 päässä kärjestä.

Klo 10.08: Suomen urakan yhdistetyn joukkuekisassa aloittava Herola jää 118 metriin. Suomi on ensimmäisen kierroksen jälkeen 7. sijalla puolen minuutin päässä kärkipaikkaa pitävästä Saksasta. 

Klo 10.00: Yhdistetyn joukkuekisan mäkiosuus on alkamassa. Isosta mäestä hypätään. Suomalaisittain odotukset eivät ole tänään järin suuret, eli Herola, Mäkiaho, Reponen ja Hirvonen pääsevät suorittamaan paineettomasti.

Klo 9.54 Iivo Niskasen olympialaiset ovat ohi

Klo 8.45: Alppihiihdon supertähden, Yhdysvaltain Mikaela Shiffrinin olympialaiset saavat surkean päätöksen. Hän oli alppiyhdistetyssä syöksylaskun jälkeen viidennellä sijalla, mutta ajoi pujottelussa ulos. Jo aiemmin Shiffrin epäonnistui vastaavalla tavalla pujottelussa ja suurpujottelussa.

Klo 8.40: Kanada voittaa jääkiekon naisten olympiakultaa. Yhdysvallat kaatuu finaalissa 3–2. Neljä vuotta sitten Pyeongchangissa olympiavoittoa juhli Yhdysvallat, joka katkaisi tuolloin Kanadan neljän kullan putken.

Klo 8.05: Sallinen kaatuu myös toisen laskunsa

Suomen Jon Sallinen karsiutuu miesten freestylehiihdon halfpipe-finaalista kaaduttuaan molemmat laskunsa. 

Toisessa suorituksessa hän kaatuu viidennen temppunsa, kun hyppy kourun reunalta lähtee ilmaan holtittomasti. Pisteitä vain 18,50, ja suomalainen jää karsinnan viimeiseksi. 

Ensimmäisessa suorituksessa hän menetti laskun hallinnan ja törmäsi kuvaajaan samaisessa viidennessä tempussa. 

Klo 7.54: Uuden-Seelannin Ben Harrington kaatuu pahasti miesten freestylen halfpipe-karsinnassa. Hoitohenkilökuntaa juoksee laskijan luokse kourun pohjalle. Harrington nousee lopulta itse ylös ja kävelee pois kisakourusta. Suomen Jon Sallisen toisen laskun vuoron piakkoin. 

Klo 7.30: Ja heti kun jääkiekkofinaali näytti ratkenneelta, USA iskee takaisin! Hilary Knight laukoo irtokiekon Kanadan maaliin ja kaventaa 1-3:een ajassa 36.39. 

Klo 7.18: Kanada on marssimassa kohti naisten jääkiekkokultaa. Marie-Philip Poulin iskee ottelun toisen osumansa ajassa 29.08 ja vie Kanadan 3-0-johtoon USA:ta vastaan. 

Klo 7.11: Jon Sallisen avauslasku dramaattisesti pieleen!

Sallisen avauslaskussa on hurjasti vauhtia ja ilmavuutta, mutta se päättyy hyvin dramaattisesti. Suomalainen nimittäin taklaa halfpipen reunustan päällä olevaa kuvaajaa ja mätkähtää itse reunan päälle kaatuneena (kuvia alla). 

Avauslaskusta vain 18,00 pistettä. Vielä toinen yritys jäljellä. Suomalainen kommentoi suoritustaan Ylen tv-haastattelussa:

– Tulin huonosti tokavikan hypyn alas, tasapaino lähti ja lensin kameramiestä päin. Toivottavasti hän on kunnossa.

– Vähän solisluuhun otti, mutta eiköhän me saada toinen kiekka päälle.

Klo 6.40: Kanada menee jo 2-0-johtoon naisten jääkiekkofinaalissa. 

Marie-Philip Poulin iskee ajassa 15.02. Poulin takakarvaa ensin kiekon itselleen ja laukoo osuman. Kiekko lipsahtaa todella helposti ohi USA:n maalivahdin Alex Cavallinin

Klo 6.30: Freestylehiihdon miesten halfpipe-karsinta alkamassa

Suomen Jon Sallinen on vuorossa 18:ntena. 

Mukana on 23 laskijaa, joista 12 parasta pääsee finaaliin. Karsinnassa on kaksi laskua, joista parempi määrittää lopputuloksen. 

Klo 6.24: Draamaa naisten jääkiekkofinaalissa

Sarah Nurse vie Kanadan 1-0-johtoon ajassa 7.50. 

Hetki ennen tätä Kanadan tekemä maali hylättiin videotarkistuksen jälkeen paitsiona, kun Yhdysvallat haastoi tilanteen. 

Klo 6.15: Jääkiekon naisten olympiafinaali Kanadan ja Yhdysvaltojen välillä käynnistyi viisi minuuttia sitten. Ottelussa ei ole nähty vielä maaleja.  

Klo 6.11: Shiffrin huippuasemissa alppiyhdistetyssä

Naisten alppiyhdistetyn kärjessä syöksyosuuden jälkeen on Itävallan Christine Scheyer. Suurin huomio pujotteluosuudella kohdistuu kuitenkin viidentenä olevaan yhdysvaltalaistähteen Mikaela Shiffriniin, joka on Scheyerista 0,56 sekunnin päässä. Tämä nostaa huippupujottelija Shiffrinin ylivoimaiseksi voittajasuosikiksi. 

Shiffrinin on kokenut Pekingin kisoissa valtavia takaiskuja, kun hän keskeytti pujottelun ja suurpujottelun aivan laskujensa alkuvaiheessa. 

– Minun pitää selättää mielikuvat siitä, että lasken ulos viidennellä portilla, italialaiselta Sofia Goggialta lainaamillaan syöksysuksilla laskenut Shiffrin kommentoi syöksyosuuden jälkeen viitaten aiempiin epäonnistumisiin. 

Klo 5.30: Kiinan Eileen Gu, joka on voittanut kisoissa jo kultaa ja hopeaa, oli ylivoimainen naisten freestylehiihdon halfpipen karsinnassa pistein 95,50. Ero seuraavaan oli kuusi pistettä. Gu urheiliji aiemmin Yhdysvaltojen väreissä, mutta vaihtoi edustusmaakseen äitinsä kotimaan Kiinan.

Naisten halfpipen karsinnassa ei ollut mukana suomalaisia, mutta klo 6.30 alkavassa miesten karsinnassa laskee Jon Sallinen.  

Klo 5.02: Tällä hetkellä kisoissa tapahtuu naisten alppiyhdistetyssä (syöksyosuus alkanut klo 4.30), miesten curlingin alkusarjassa sekä naisten freestylehiihdon halfpipe-karsinnassa. 

Suomen miesten jääkiekkomaajoukkue pelaa välieräottelunsa Slovakiaa vastaan perjantaina klo 6.10 alkaen. Toisessa välierässä kohtaavat Venäjä ja Ruotsi klo 15.10.  

Naisten finaali Kanada-Yhdysvallat on ohjelmassa tänään klo 6.10. 

Klo 4.45: Tervetuloa MTV Urheilun olympiaseurannan pariin! Tänään nähdään suomalaisia kolmessa lajissa. 

Jon Sallinen, joka aloittaa kisaurakkansa Pekingin olympialaisissa viimeisenä suomalaisena, starttaa suomalaispäivän freestylehiihdon halfpipen karsinnassa klo 6.30. Mukana on 23 laskijaa, joista 12 parasta pääsee finaaliin. Karsinnassa on kaksi laskua, joista parempi määrittää lopputuloksen. 

Lisäksi suomalaisia nähdään taistoluistelussa ja yhdistetyssä. Jenni Saarinen ottaa osaa naisten vapaaohjelmaan klo 12.00 alkaen. Saarinen on lyhytohjelman jälkeen kisan 25:s. 

Yhdistetyssä on joukkuekilpailu. Mäkiosuus alkaa klo 10.00 ja hiihto-osuus (4 x 5 kilometriä) klo 13.00. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja