15-vuotiaan venäläistähden dopingtapauksessa selvät merkit kuvottavasta toiminnasta: "Se kertoo kaiken oleellisen tässä"

MTV paikalla: Tuoreimmat käänteet 15-vuotiaan taitoluistelijan dopingkohusta – katso olympiaraportti Kiinasta 5:10
MTV Urheilun toimittajat Matti Nyrhinen ja Ossi Karvonen puivat tuoreimpia Kamila Valijevan dopingkohun käänteitä.

Kamila Valijeva on matkalla olympiakultaan ainakin lyhytohjelman perusteella. Samalla 15-vuotiaan kilpaileminen Pekingissä on äärimmäisen kiistanalaista. MTV Urheilun toimittajat Matti Nyrhinen ja Ossi Karvonen puivat venäläistähden tilannetta Pekingissä.

Kun Pekingissä virittäydytään naisten taitoluistelun vapaaohjelmaan, huikeiden suoritusten ylle lankeaa edelleen Kamila Valijevan dopingtapauksen varjo.

15-vuotias venäläistähti saa kilpailla olympialaisissa, sillä hänen dopingkärynsä käsittely on edelleen pahasti kesken ja väliaikainen kilpailukielto kumottu Urheilun kansainvälisessä vetoomustuomioistuimessa Casissa.

Pekingin olympialaisissa MTV Urheilun toimittajina työskentelevät Matti Nyrhinen ja Ossi Karvonen puivat kiusallista tilannetta ennen vapaaohjelmien alkua.

Karvosen mukaan Valijevan tapaus nostaa välittömästi kysymyksen Venäjän harjoittamasta järjestelmällisestä dopinginkäytöstä, jota on dokumentoitu muun muassa Sotshin olympiakisoista.

– Toinen asia on taitoluistelu ja sen synkkä historia nuorten naistähtien kohdalla. Monia arvokisavoittajia on tämän lajin historiassa henkisesti ja fyysisesti ajettu loppuun jo ennen täysi-ikäisyyttä. Toivotaan, että Valijevan kohdalla tätä ei tapahdu, Karvonen sanoo.

Keskiöön tässä teemassa on nostettu olympialaisten aikana Valijevan henkilökohtaisen valmentajan Eteri Tutberidzen valmennusmetodit, joita on monissa yhteyksissä kuvattu äärimmäisen ankariksi ja jopa epäinhmillisiksi.

Tutberidze on valmentanut lukuisten muiden nuorten naistähtien ohella myös edellisten olympialaisten voittajaa Alina Zagitovaa, 19, joka lopetti kilpailu-uransa jo 17-vuotiaana motivaation lopahdettua.

Valijevan leirin dopingselitys on ollut isoisän kanssa jaettu vesilasi, josta kilpailuissa kiellettyä sydänlääkettä trimetatsidiinia olisi tullut hänen kehoonsa. Selitys kuitenkin ontuu, sillä luistelijan näytteessä havaittiin The New York Timesin mukaan myös kahta muuta sydänlääkettä.

Asiantuntijoiden esittämien näkemysten mukaan sydänlääkkeillä on pyritty luomaan cocktail, joka parantaa alaikäisen urheilijan kestävyysominaisuuksia.

– Kyllä kaikki viittaa siihen, että hän ei ole tässä se, joka on päättänyt käyttää kiellettyjä konsteja. Kuinka moni 15-vuotias päättää ruveta käyttämään kolmea sydänlääkettä? Se kertoo kaiken oleellisen tässä, Karvonen lataa.

Maailman antidopingtoimisto Wada on ilmoittanut käynnistäneensä tutkimukset Valijevan lähipiirissä toimivista aikuisista.

Naisten vapaaohjelma luistellaan torstaina kello 12.00 alkaen. Suomen Jenni Saarinen oli lyhytohjelman jälkeen 25:s ja viimeinen vapaaohjelmavaiheeseen jatkoon päässyt.

Katso Valijevan tapauksen puinti kokonaisuudessaan artikkelin pääkuvan videolta.

Lue myös:

    Uusimmat