MTV:n erikoishaastattelussa Kasparov: Diktaattori kuolee ennen aikojaan, jos lähipiiri on tyytymätön

Putin-kriitikko Kasparov: Putin tarvitsee nyt vihollisia 10:35

Entinen shakkimestari, presidentti Vladimir Putinin kriitikko Garri Kasparov pitää Venäjää vastaan suunnattuja Ukraina-sanktioita riittämättöminä.

– Ne ovat olleet hyvin mietoja, Kasparov sanoo.

Yhdysvallat lisäsi Suomen kansalaisen, liikemies Gennadi Timtshenkon sanktiolistalleen jo maaliskuussa 2014. Viime heinäkuussa listaa laajennettiin myös Timtshenkon suomalaiseen ystävään Kai Paanaseen ja hänen yhtiöihinsä.

Kaikki Nordic Business Forumista

Kaikki uutiset, suorat nettilähetykset sekä somevirta #NBForum2015 löytyy MTV:n Nordic Business Forum -taustasivuilta

Kasparovin mukaan Timtshenkoon kohdistuvat pakotteet ovat aiheuttaneet hänelle joitain epämiellyttäviä ongelmia, mutta niiden vaikutus ei ole suuri.

– Toki hänen täytyy nyt pysytellä Venäjällä, mutta niin kauan kuin hänen vaimonsa pystyy operoimaan avoimesti Genevestä käsin ja hänen organisaationsa toimii siellä, mitä väliä?

Kasparov kuitenkin uskoo, että Putinin lähipiiriin kohdistetuilla toimilla on vaikutusta. Hän sanoo Putinin pyrkivän samaan aikaan pitämään oligarkit pelossa ja hyvittämään heidän kokemiaan harmeja. Kyse on tasapainon säilyttämisestä, Kasparov painottaa.

– Jopa voimakas diktaattori tarvitsee lähipiirinsä hyväksyntää ja oikeutusta toimilleen. Jos kaikki ovat tyytymättömiä, diktaattorit voivat kuolla vuoteissaan kauan ennen luonnollista aikaansa.

Katso koko Kasparovin haastattelu yllä olevalta videolta.

Tapahtuman omien esiintymisten lisäksi MTV Uutiset tekee paikan päältä Messukeskuksesta useita live streamejä Katsomoon.

Kasparovin (11.35) lisäksi tämän päivän nimiä ovat Endomondo-nimisen Appsin ja liikuntasovelluksen perustanut Mette Lykke (klo 12), ministeri Anne Berner ja entinen suurlähettiläs Bruce Oreck (klo 16.55).

Peter Nymanin vetämässä loppukeskustelussa (klo 18.45) kuullaan seminaarivieraiden näkemys pohjoisesta bisnesmaailmasta.

Parhaita paloja edellispäiviltä voi katsoa MTV Uutisten nettisivuilla myös tallenteina.

Nordic Business Forum huikea kasvutarina 8:42

Juttua muutettu 2.10. klo 15.29: Timtshenko lisättiin USA:n pakotelistalle maaliskuussa 2014, ei maaliskuussa 2015. Korjattu otsikkoa 2.10. klo 15.38: Kaatuu-sana korvattu sanalla "kuolee".

Lue myös:

    Uusimmat