MTV:n Eeva Lehtimäki: Tässä on Petteri Orpon ehkä suurin haaste hallituksen kasaamisessa

Petteri Orpo kehui hallitustunnustelujen avausta Vasemmistoliiton kanssa – tätä se tarkoittaa 6:41
MTV Uutisten yhteiskuntatoimituksen päällikkö Eeva Lehtimäki kommentoi videolla hallitustunnustelujen etenemistä.

Hallitustunnustelujen seuraava vaihe käynnistyi tänään. Hallitustunnustelija Petteri Orpo tapaa tunnusteluissa erikseen eri puolueita.

Keskustelut alkoivat tänään vasemmistoliiton kanssa. MTV Uutisten yhteiskuntatoimituksen päällikkö Eeva Lehtimäki kertoo, että kahdenvälisissä keskusteluissa käydään kipukohtia läpi.

– Keskusteluissa etsitään niitä puolueita, jotka voisivat lähteä Säätytalolle Orpon kanssa. Ja samallahan tässä tapahtuu pudotuspeli, eli ne puolueet, joilla ei ole riittävästi yhteisymmärrystä tulevan pääministeripuolueen kanssa, niin ne ovat sitten pelistä pois.

Hallituksen kokoonpano tiedetään ehkä jo ensi viikon lopulla.  Lehtimäen mukaan tällä hetkellä näyttää siltä, että vasemmistoliitto on ulkona hallituskuvioista.

– Siellä (neuvotteluissa) puhuttiin paljon peruskoulun tulevaisuudesta ja koulutuksesta, joka on tietysti vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Anderssonin erikoisalaa, koska hän on opetusministerin tehtävää hoitanut viimeiset neljä vuotta.

Lehtimäki toteaa, että sosiaaliturvaan ja talouteen liittyvissä kysymyksissä kokoomuksen ja vasemmistoliiton välillä on melkolailla yhteensovittamattomia ristiriitoja.

RKP:tä kannattaa pitää silmällä

Maanantaina neuvotteluvuorossa ovat Liike Nyt, RKP, vihreät ja SDP. Lehtimäki sanoo, että RKP on kiinnostava seurattava.

– Sitä ollaan nyt asettelemassa tähän mahdolliseen oikeistohallitukseen.

Helpolla palaset eivät tule loksahtamaan paikoilleen.

– Siellä ovat nämä suuret ristiriidat mahdollisen toisen päähallituspuolueen eli perussuomalaisten kanssa – maahanmuutto, turvapaikkapolitiikka, työperäinen maahanmuutto, mutta nostetaan myös tuo ilmastopolitiikka, Lehtimäki luettelee.

Lehtimäen mukaan pidetään kuitenkin hyvin todennäköisenä, että RKP pujahtaa tuttuun tapaan hallitukseen.

Jos oikeistohallituksen kokoaminen kariutuisi, niin seuraava vaihtoehto olisi Lehtimäen mukaan ns. sinipunahallitus, jossa kakkospuolueeksi olisi tarjolla SDP.

– Vähän ristiriitaista viestiä on kuulunut siitä, kuinka innokkaasti, aidosti ja tiiviisti kokoomuksella on tällaisia vähän salassa käytyjä yhteydenpitoja ollut tuonne demareiden suuntaan. Mutta kyllä nekin ovat käynnistyneet, eli kokoomus pitää edelleen demareita mukana pelissä.

Tiistaina keskustelut jatkuvat keskustan, kristillisdemokraattien ja perussuomalaisten kanssa.

Keskusta ei mukana

Lehtimäen mukaan näyttää hyvin todennäköiseltä, että keskusta ei lähde hallitukseen.

– Keskustan puoluevaltuusto on koolla Helsingissä huomenna ja varmasti puheenjohtaja Annika Saarikko tulee paaluttamaan hyvin tiiviisti sen, että puolue ajautuu ja haluaa olla nyt kaksien hävittyjen vaalien jälkeen oppositiossa.

Lehtimäen mukaan tiistaina kiinnostus kohdistuukin perussuomalaisiin.

– Eli pystytäänkö viikonlopun tai alkuviikon aikana näiden muiden keskustelujen tulosten perusteella sitten saamaan lähentymistä kokoomuksen ja perussuomalaisten välillä ja mitkä ovat nämä ristiriidat nimenomaan RKP:n ja perussuomalaisten maahanmuuttolinjojen välillä. Se on ehkä se suurin haaste Orpolla tällä hetkellä, Lehtimäki toteaa.

Petteri Orpo kertoo, miten hallitustunnustelut ovat edenneet 9:39
Petteri Orpo kertoo, miten hallitustunnustelut ovat edenneet


Lue myös:

    Uusimmat