MTV halusi selvittää eri tapoja hoitaa koiran hampaita – yhtäkkiä esille otettiin juristit

Video näyttää, millaista jälkeä vääränlainen lelu voi tehdä koiran hampaille 0:14
KATSO MYÖS: Video näyttää, millaista jälkeä vääränlainen lelu voi tehdä koiran hampaille. Tennispallon karhea pinta tuhoaa koiran hampaita kuin hiekkapaperi. Video: Eläinklinikka Avec

Lemmikin hampaiden hoito on tärkeää, mutta helposti myös kallista ja eläimelle rasittavaa. Tämän vuoksi vaihtoehtoiset ja edulliset menetelmät kiinnostavat. 

Moni lemmikinomistaja on törmännyt sosiaalisessa mediassa mainoksiin, joissa markkinoidaan lemmikkien hammaskivenpoistoa ilman nukutusta ultraäänen avulla. MTV päätti selvittää, millaisesta hoidosta on kyse. 

Saimme huomata, että hammaskiven poisto ilman nukutusta kirvoittaa voimakkaita mielipiteitä. Osa MTV Uutisten tavoittelemista eläinlääkäreistä ei edes halua kommentoida hoitoa omalla nimellään, koska he pelkäävät joutuvansa kohun keskelle.

Yksi hammaskivenpoistoa ultraäänellä tarjoavista ja sosiaalisessa mediassa markkinoivista yrityksistä ei suostunut ollenkaan MTV Uutisten haastateltavaksi. Sen sijaan yritys uhkaili MTV Uutisia juristin yhteydenotoilla, mikäli yritys mainitaan ultraäänihoitoa koskevissa jutuissa.

"Koirien ja kissojen suuhygienisti"

Kyseinen yritys, Sinun lemmikkisi Oy, ei suostunut kertomaan, millainen heidän käyttämänsä hoitomenetelmä on. Nettisivuillaan yritys lupaa, että hoito puhdistaa koiran hampaat "kauniin valkoisiksi poistaen samalla hammaskiven". Samassa yhteydessä kerrotaan laitteen tuottavan ultraäänivärähtelyä 0,6 watin teholla. 

Tekniikan luvataan vähentävän bakteerien lisääntymistä ja lievittävän suun ongelmia. Hoito tehdään ilman nukutusta ja lisäksi sivuilla mainitaan, että hampaat hoidetaan tarvittaessa myös mekaanisella hoidolla.

sinun-lemmikkisi-tampere-puskaradio
Kuvakaappaus Sinun lemmikkisi oy:n mainoksesta Tampereen Puskaradio -ryhmästä Facebookissa.

Yksi tapa tehdä lemmikkien hampaiden ultraäänihoitoa on saksalainen Emmi-pet-niminen laite, joka muistuttaa ulkomuodoltaan sähköhammasharjaa. MTV Uutiset ei saanut tietoa siitä, tekeekö Sinun lemmikkisi Oy hoidot kyseisellä laitteella, mutta yrityksen sosiaalisessa median kanavissa julkaistuissa kuvissa laite näyttää samantyyppiseltä.

Laitetta myydään myös tavallisille kuluttajille suomalaisissa kaupoissa. 

Sinun lemmikkisi Oy:ssa hoitoja tekee "koirien ja kissojen suuhygienistiksi" itseään tituleeraava henkilö. Yrityksen nettisivuilla julkisesti nähtävillä olevassa CV:ssä henkilön kerrotaan tehneen hoitoja vuodesta 2015 lähtien ja luoneen itselleen uuden ammatin.

Nettisivuilla mainitaan myös, että yrityksen asiakkaita lähetetään eläinlääkärin hoitoon, jos lemmikin suun tilanne sitä vaatii.

Eläinlääkärit eivät suosittele

Myös erikoistuva eläinlääkäri Mia Junkkarinen Helsingin yliopistollisesta eläinsairaalasta on nähnyt sosiaalisessa mediassa mainoksia ultraäänellä ilman nukutusta tehtävästä hammaskivenpoistosta. Tavoitimme myös Evidensian eläinlääkäri Suvi Lundahnin, joka ei pidä ultraäänihoitoa riittävänä.

– Markkinoinnissa annetaan ymmärtää, että kyseessä on hyvä tapa puhdistaa hampaat. Käytännössä sillä ei saada plakkia tai hammaskiveä poistettua ientaskuista siinä määrin, mitä nukutuksessa saadaan. Puhdistus koskee lähinnä ulkopintoja, Junkkarinen sanoo.

Junkkarinen ja Lundahn kuvailevat puhdistusta lähinnä kosmeettiseksi toimenpiteeksi.

– Näen tässä oikeastaan vain ongelmia. Jos omistaja luulee, että tämä on riittävä hoito, niin eläinlääkärissä tehtävä hammaskivenpoisto voi viivästyä, Lundahn lisää.

MTV Uutisten haastattelemat eläinlääkärit eivät itse ole nähneet tai kokeilleet ultraääniharjaa. 

Kumpikaan heistä ei kritisoi suoraan tässä artikkelissa mainittujen yritysten tarjoamia hoitoja, vaan kommentoivat yleisesti lemmikeille ultraäänellä ilman nukutusta tehtävää hammaskivenpoistoa. 

– Tämähän on lähinnä todella kallista hampaiden harjausta, Junkkarinen jatkaa.

– Anestesiassa tehdyssä hoidossa saadaan puhdistettua kunnolla koko hampaan ympäriltä ja myös ientaskut. Se on tutkitusti päivittäisen hampaiden harjauksen lisäksi ainoa tehokas tapa, jolla voidaan ehkäistä ientulehduksen ja parodontiitin eli hampaan tukikudoksen tulehduksen kehittymistä ja etenemistä, hän lisää.

Sinun lemmikkisi Oy:n verkkosivujen mukaan hammaskiven poisto ilman nukutusta maksaa 120–150 euroa kerralta.

Näin ultraäänihoito tehdään

MTV Uutiset tavoitti myös toisen yrittäjän, joka tarjoaa lemmikeille samankaltaista palvelua eri harjalla.

Happy petzin Tiina Romo suostui kertomaan MTV Uutisille tarkemmin, miten hänen tekemänsä hoito tapahtuu. 

Lyhykäisyydessään hoidon kerrotaan toimivan niin, että ultraääniharjan mikrosiru lähettää miljoonia värähdyksiä sekunnissa harjaksia pitkin. Hoidossa käytetään myös erikoishammastahnaa.

Värähtelyn ja erikoishammastahnan yhteisvaikutuksen sanotaan ylettävän suun pieniinkin hammasväleihin ja siten hajottavan hammaskiveä sekä hampaan pinnalta että väleistä.

Hoidossa hampaita ei harjata. Lisäksi hoidon sanotaan olevan äänetön ja kivuton.

– Harja on hellävarainen, joten koirat sietävät sitä hyvin, Romo lisää.

koira-nukutettuna-kuvituskuva-hammaskivenpoisto
Ultraäänellä ilman nukutusta tehty hammaskivenpoisto ei korvaa eläinlääkärissä tehtyä hammaskivenpoistoa.

Romo myös tietää, miksi hampaankivenpoisto ilman nukutusta aiheuttaa niin vahvoja mielipiteitä. Hän oli mukana jo kymmenen vuotta sitten, kun ensimmäisiä hoitoja alettiin tehdä Suomessa. Hänen mielestään kyse on osittain väärinkäsityksistä.

– Emmi-petin tullessa Suomeen ohjeita käännettiin väärin ja silloin ei asiakkaille kerrottu, että tämä ei korvaa eläinlääkärin tekemää hoitoa. 

"Aina jos pienikin epäily"

Romo painottaa vahvasti sitä, että hänen hoitonsa tehdään koirien ehdoilla. Hän sanoo lähettävänsä lemmikin matalalla kynnyksellä eläinlääkärin hoidettavaksi alkukartoituksen jälkeen, jos kokee, ettei ultraäänihoito ole eläimelle riittävä.

– Vaikka asiakkaani kävisi kymmenen kertaa, muistutan aina, että ilman nukutusta tapahtuva hammaskivenpuhdistus ei koskaan korvaa eläinlääkärin nukutuksessa tehtävää toimenpidettä, Romo selventää.

– Aina, jos on pienikin epäily parodontiitista [hampaan kiinnityskudoksen tulehdus], nostan heti kädet pystyyn.

Eläinlääkäri Lundahn kuitenkin muistuttaa, että kaikkia hammassairauksia ei voi nähdä paljaalla silmällä, vaan usein siihen tarvitaan röntgenkuva ja nukutuksessa tehtävä hammastarkastus, jossa muun muassa ientaskut mitataan.

– Jos parodontiitti näkyy ulospäin, on tilanne usein jo todella huono, Lundahn lisää.

Yrittäjä vastaa myös eläinlääkärin kritiikkiin ja vertaukseen tavallisesta hampaan pesusta.

– Tämä on vähän samanlainen asia kuin ihminen menee suuhygienistille ja tarvittaessa sieltä tehdään lähete hammaslääkärille. Kuinka moni lemmikin omistaja oikeasti hoitaa eläimen suuta tarpeeksi? Romo pohtii.

– Minulla on paljon tyytyväisiä asiakkaita, joiden joukossa on myös eläinlääkäreitä ja hammaslääkäreitä, Romo lisää.

Romo myös sanoo, että nukutus voi olla vanhalle tai sairaalle eläimelle liian suuri riski. Tällöin hereillä tehtävä hammaskivenpoisto voi olla hänen mukaansa ainoa tapa hoitaa koiran suuta.

Eläimen ei pidä kärsiä hampaistaan

Lundahn puolestaan sanoo, että koska kyseessä on eläinlääkärin mukaan vain kosmeettinen toimenpide, siitä ei ole hyötyä lemmikin terveydelle. Tilanteet, joissa koiraa ei voi nukuttaa, ovat hänen mukaansa erittäin harvinaisia.

– En ole kertaakaan urallani törmännyt tilanteeseen, jossa eläintä ei voisi nukuttaa. Jos on haastava tilanne, potilaan voi myös lähettää yliopistolliseen sairaalaan, Lundahn sanoo.

– Jos eläimellä on selvästi kipua aiheuttavia hampaita suussa ja se on jo niin iäkäs, ettei omistaja vaikka siitä syystä halua sen hampaita enää hoitaa, sitten pitää keskustella eutanasiasta. Korkea ikä tai perussairaudet ei saa olla oikeutus sille, että eläin joutuu elämään kipeän suun kanssa, Lundahn lisää painokkaasti.

koiran-hampaanpesu
Eläinlääkärit suosittelevat koiran hampaiden harjaamista päivittäin.

Kritisoijia estetty sosiaalisessa mediassa

Sinun lemmikkisi Oy julkaisee runsaasti markkinointikuvia sosiaalisessa mediassa, esimerkiksi Facebookin puskaradioryhmissä. Löysimme mainoksia muun muassa Vantaan, Tampereen, Jyväskylän, Imatran, Keravan, Lappeenrannan ja Kuopion puskaradioryhmistä. Kuvissa on esitelty tuloksia hoidon jälkeen sekä kerrottu asiakkaiden positiivisista kokemuksista.

MTV Uutisten yhteydenoton jälkeen Sinun lemmikkisi Oy esti toimittajalta yrityksen päivitysten katsomisen estämällä toimittajan henkilökohtaiset Facebook- ja Instagram-profiilit.

Myös hoitomuodon kyseenalaistajia ja kysymyksen esittäjiä on estetty. Yksi heistä on Elisa Rimaila, joka kommentoi Sinun lemmikkisi -mainosta Vantaan alueen Facebook-puskaradioryhmissä.

– He mainostivat, että kyseessä on turvallinen, ilman anestesiaa tehtävä hammashoito. Minä kommentoin siihen, että olisi tällaisessa yhteydessä hyvä mainita, että tämä hoito ei korvaa eläinlääkärin anestesiassa tehtyjä toimenpiteitä tai hammastarkastusta, Rimaila kertoo MTV Uutisille.

Rimaila ei saanut kysymykseensä vastausta. Sen sijaan Sinun lemmikkisi Oy esti Rimailan profiilin Facebookissa.

– Menin katsomaan, onko minulle vastattu. Noin puolen tunnin päästä kommentistani huomasin, että julkaisua ei enää löydy. Sitten menin katsomaan yritystilin kautta, että mainos oli edelleen ryhmässä, mutta minun kommenttini oli poistettu.

Myös Lundahn sanoo, että eläinlääkärit ovat kommentoineet Sinun lemmikkisi -mainoksia, mutta kommentit on aina poistettu.

Kilpailu- ja kuluttajavirasto (KKV) on saanut Sinun lemmikkisi Oy:stä neljä yhteydenottoa vuoden 2023 lopusta alkaen.

Uusin yhteydenotoista koskee palvelun markkinointia, jota pidetään harhaanjohtavana. Yhteyttä ottanut kuluttaja pitää huolestuttavana, että yrityksen markkinointi antaa ymmärtää hoidon korvaavan eläinlääkärin tekemän hammashoidon. Kuluttaja kertoo yrittäneensä kysyä asiasta yrittäjältä, mutta yrittäjä sulki kommentoinnin ja esti kuluttajaa kommentoimasta asiaan liittyen.

Muut yhteydenotot KKV:lle liittyvät yrityksen 7 päivän peruutusehtoon, josta kuluttajat eivät ole saaneet mielestään tarpeeksi helposti tietoa. 

Lue myös:

    Uusimmat