Puhdistatko säännöllisesti koirasi hampaat? Kammottava video osoittaa laiminlyönnin seuraukset

Video koiran eläinlääkärikäynnistä muistuttaa, miksi lemmikin hampaat on tärkeää pestä.

Milloin viimeksi puhdistit koirasi hampaat? Koiran suun terveydestä tulee pitää huolta, sillä plakki ja hammaskivi voivat kehittyä ientulehdukseksi, muistuttaa Omaeläinklinikka.fi. Vaikka reikiä aiheuttavaa kariesta ei usein koirilta löydy, suomalaisten kansantaudiksikin kuvailtu parodontiitti eli hampaiden kiinnityskudosten tulehdus ja rappeutuminen voi sekin muodostua koirasi ongelmaksi.

– Koiran hengityksen ei kuulu haista pahalle, vaan pahanhajuinen hengitys on useimmiten merkki suun tulehduksesta. Pelkkä purutikkujen ja -luiden antaminen koiralle ei riitä hampaiden puhtaanapidossa, aivan kuten mekään emme jätä omia hampaitamme harjaamatta ja pureskele sen sijaan porkkanaa ja ksylitolipurkkaa, kertoi FirstVetin vastaava eläinlääkäri Maiju Tamminen tiedotteessa viime vuonna.

Tammisen mukaan parodontiitti on kivulias sairaus, joka johtaa ennen pitkää hampaiden irtoamiseen ja voi pahimmillaan altistaa koiran muun muassa sydän- ja munuaissairauksille.

– Krooninen suun tulehdus huonontaa lisäksi elämänlaatua merkittävästi, vaikka koira ei kipua aina näytäkään.

Video osoittaa koiran hampaiden harjaamisen tärkeyden

Harjaiden hampauksen puolesta puhuvat myös eläinlääkärin apuna työskentelevät Peter ja Jaycee, jotka ylläpitävät yli kahden miljoonan seuraajan TikTok-tiliä. Tilillä kaksikko julkaisee videoita lemmikkien eläinlääkärikäynneistä.

Hiljattain suurta järkytystä aiheutti video, jossa 11-vuotiaan koiran suusta kaivetaan sinne jääneitä karva- ja ruokapaakkuja. Videosta uutisoi esimerkiksi Mirror.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä

Video on kerännyt yli kuusi miljoonaa katselukertaa. Kommenttikentässä näkyä kauhistellaan.

– Kuinka ihmisillä on lemmikkejä ja he eivät näe tätä? Tutkin itse jokaisen sentin koirastani päivittäin, toteaa eräs kommentoija. 

– Minulla on ollut koiria ympärilläni jo 60 vuotta, enkä ole koskaan nähnyt tällaista, totesi eräs järkyttynyt.

Tähän TikTok-tilin ylläpitäjä vastasi näkevänsä vastaavia tapauksia kuutisen kertaa viikossa.

Moni kommentoija kuitenkin myönsi jättävänsä koiransa hampaat pesemättä, mutta toimenpiteen laiminlyömisestä huolimatta omistajat vakuuttivat lemmikkinsä hampaiden olevan terveet.

Toisella videolla näytettiin puolestaan vuosikausien kestäneen hampaiden harjaamatta jättämisen karuista karuin lopputulos. Videon koiralta piti poistaa 36 hammasta. Kommenteissa muistutetaan, ettei koiran hampaita tule koskaan harjata ihmisten hammastahnalla, vaan aina koirille tarkoitetulla tuotteella.

Jos video ei näy, voit katsoa sen täältä.

Videolla vinkkejä koiran hampaiden hoitoon:

 


Lue myös:

    Uusimmat