Mainos

MTK:n kommentit ihmetyttävät marjayhtiötä

Runsaat 600 ulkomaista luonnonmarjanpoimijaa tänä vuonna Suomeen kutsuvan Polarican toimitusjohtaja Jukka Kristo ihmettelee MTK:n lausuntoa marjanpoiminnasta.

MTK:n maankäyttöasioista vastaava johtaja Markku Tornberg moitti tänään, että ammattimaisesti mustikoita tai puolukoita poimivat vahingoittavat varvikkoa haravoimalla niin, että se kasvaa seuraavana vuonna heikosti.

Polarican toimitusjohtajan Jukka Kriston mukaan Suomessa kulkevat vuodesta toiseen enimmäkseen samat poimijat, jotka eivät halua heikentää omaa ansiotasoaan kasvustoja vaurioittamalla.

Kristo viittaa myös tutkimukseen, jonka mukaan haravapoimurin käyttö ei aiheuta tuhoja.

– Muistaakseni MTT (Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus) on tehnytkin tästä tutkimusta viime vuosina, ja ainakaan sen mukaan haravapoimurin käyttö ei ole vahingoittanut varvustoa. Ja eihän nämä, jotka päivästä toiseen poimii niin hulluja ole, että he vahingoittaisivat omaa ansiotasoaan.

Kristo kummastelee myös MTK:n lausuntoa thaimaalaisten suomuuraimen eli hillan poiminnasta. Hänen mukaansa yleensä joka vuosi hilla-alueilla paikalliset sanovat, että ulkopaikkakuntalaiset eivät ymmärtäisi hillanpoiminnan päälle ja poimisivat raakoja hilloja.

– Se on siinä mielessä villiä, että hillaa on vaikea kypsyttää missään, me ei osteta raakaa hillaa, eikä meille edes tarjota raakaa hillaa. En tiedä, että miten ne raa'at ovat muuttuneet kypsiksi tällä välillä.

Kriston mukaan thaimaalaisia marjanpoimijoita koulutetaan kaksi päivää Thaimaassa ennen heidän tuloaan Suomeen. Koulutuksessa käydään läpi muun muassa Suomen jokamiesoikeuslakia ja kulttuuria sekä miten toimia taajamien ja talojen läheisyydessä.

Kriston mukaan poimijoita on ohjeistettu niin, että jos metsässä huomataan yksittäinen talo, on peräännyttävä. Lisäksi taajamamerkistä kahta kilometriä lähempänä ei saa poimia.

Kristo kertoo, että esimerkiksi hillan kypsyys on opetettu kuvien avulla.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.