Mainos

MTK:n johtaja: Thaipoimijat riipivät kaiken ja kasvusto vaurioituu

MTK:n maankäyttöasioista vastaava johtaja Markku Tornberg sanoo, että ammattimaisesti mustikoita tai puolukoita poimivat vahingoittavat varvikkoa niin, että se kasvaa seuraavana vuonna heikosti.

– Ammattimaisesti marjoja poimivat eivät poimi, vaan haravoivat marjoja pienellä haravalla. Haravointi vaurioittaa kasvustoja ja niillä alueilla, joilla on käytetty tällaisia haravia, on havaittavissa seuraavana vuonna selvästi vähemmän marjoja, Tornberg sanoo.

Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitto MTK haluaa rajoittaa marjojen laajamittaista kaupallista poimintaa sekä selkeyttää Suomen perinteisiä jokamiehen oikeuksia. MTK:n mielestä toisen omaisuuden käyttäminen liiketoimintaan tulee rajata lailla selkeästi jokamiehenoikeuksien ulkopuolelle.

Tornberg ottaa esimerkkejä.

– Joku tienaa toisen omaisuudella, kyllä tähän tarvitaan lainsäädäntöä. Esimerkiksi ohjattu ratsastustoiminta, jossa tallilla on itsellään vain pari hehtaaria laidunmaata, eli ratsastus tapahtuu kokonaan toisen mailla. Se ei voi olla perinteistä jokamiehen oikeutta.

– Näiden thaimaalaisten hillan poiminta ei myöskään ole perinteistä eikä jokamiehen oikeutta. He käyvät tietyn alueen kerran läpi ja kaikki marjat – niin raa'at kuin kypsätkin – poimitaan pois.

Tornbergin mukaan kaikkea ei tarvitse säädellä lailla, vaan poimijoita välittäviä yrityksiä ja marjayrityksiä pitää myös ohjeistaa kouluttamaan poimijoita.

– Poimijat pitää ohjeistaa selkeämmin, kuinka lähelle kyliä saa tulla poimimaan ja miten marjat poimitaan oikeaoppisesti.

MTK haluaa puuttua myös työsuhteiden harmauteen.

–Ulkomaalaisten poimijoiden työsuhteet pitäisi saada järjestykseen. Nyt siinä on ihmiskaupan piirteitä, sanoo Hornberg.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.