"Mr. IFK" aloitti 70-luvulla vahingossa perinteen, joka jatkuu tänäkin päivänä – ratkaiseva lupa tuli Pohjois-Amerikasta

C Moren Tero Lehterä: HIFK:ssa tökkii joku 2:12
C Moren asiantuntija Tero Lehterä tarttui helsinkiläisseuran alkaukauden otteisiin viime viikolla: "HIFK:ssa tökkii joku".

Vuoden 1976 jääkiekon Kanada Cupin kisakappale soi edelleen viikottain Suomessa.

Taas yksi intensiivinen kiekkoilta legendaarisella "Nordiksella" eli Helsingin jäähallissa. Avauserä ei ole ratkaissut mitään ja tauolle mennään tasalukemissa. Hodareiden tuoksun täyttämillä käytävillä voi kuulla spekulaatiota ottelun lopputuloksesta.

Juttu jatkuu kuvan alla. 

Toinen erä alkaa ja hallin kaiuttimista lähtee soimaan tuttu rallatus: William "Bill" Misenerin esittämä Let’s play hockey. Äkkiseltään voisi luulla, että kappale on Kanadassa kova hitti, sillä kertosäkeessä lauletaan kuitenkin ”Come on, Canada! Let’s play hockey”.

Verkon hakukoneissa kappaleesta tehtyjen hakujen tulokset liittyvät kuitenkin Helsingin IFK:hon. Kappaleesta löytyy jopa HIFK-versio, jonka kertosäkeessä lauletaan alkuperäisten sanojen sijasta ”Come on, IFK”.

Verkosta löytyneen niukan diskografian perusteella kappaleen alkuperäinen esittäjä Bill Misener ei ollut mikään suuri tähti, ja hän kuoli kesäkuussa 2014.

MTV Urheilu tavoitti Frank Mobergin avaamaan HIFK-perinteen taustoja. Moberg, 82, on ollut HIFK:n jääkiekkojaostossa monessa tärkeässä roolissa vuosikymmenten varrella, kuten esimerkiksi seuran puheenjohtajana ja toimitusjohtajana.

Hän on yhä mukana seurassa, nyt yhdistyksen jäsenenä.

– Kun kuulin kappaleen, ajattelin, että se on hieno. Kirjoitin kappaleen tuottajalle ja pyysin lupaa käyttää sitä. Lupa tuli. Siitä lähtien sitä on soiteltu, myös lempinimellä "Mr. IFK" tunnettu Moberg kertoo. 

Juttu jatkuu kuvan alla. 

Kappaletta on soitettu Nordenskiöldinkadun jääkiekkopyhätössä niin erätauoilla kuin maalilaulunakin. Nyt klassikko soi jokaisen kotiottelun ensimmäisellä tauolla. Hyväntuulinen kiekkoveisu jää soimaan päähän joka matsin jälkeen ja siitä on kiittäminen Frank Mobergia.

– Mä nyt tykästyin siihen biisiin, Moberg naurahtaa.

Lue myös:

    Uusimmat