"Tami" Tamminen uhkaili lakimiehellä – kovissa liemissä keitetty tuomarikonkari viheltää tänään viimeisen kerran: "Juhani pantiin pesulle"

Liigan ja Mestiksen konkarituomari Ville Vuohtoniemi, 41, viheltää uransa poikki jäähyväisottelussa perjantaina.

Harva on nähnyt ja kokenut Suomen kaukaloissa raitapaita päällä yhtä paljon kuin Ville Vuohtoniemi. Erotuomarikortin hän sai taskuunsa jo vuonna 1997 ja Mestistä hän alkoi tuomaroida päätuomarina 2001.

21 vuoden aikana hän on tuomaroinut Mestistä yli 500 ottelua ja Liigaa yli 160 kamppailua. 

Kotimaista jääkiekkoa seuraavalle tavan tallaajalle Vuohtoniemi voi silti olla tuntematon nimi, vaikka hän on vilkkunut muutaman kerran isoissa otsikoissa.

Tuomarikonkarin ehdoton linja herätti vuosien varrella negatiivisia tuntemuksia monissa valmentajissa, kuten esimerkiksi Juhani Tammisessa.

Vuohtoniemi muistelee yhteenottojaan vuosia myöhemmin huumorilla. "Tami" haukkui häntä lehdistössä aikanaan muun muassa "Tammis-vihaajaksi" sen jälkeen, kun Vuohtoniemi tuomitsi hänelle pelirangaistuksen muistiinpanojen jäälle heittämisestä.

Kyseessä oli TuTo Hockeyn ja Kiekko-Vantaan välinen Mestis-kamppailu vuonna 2012. 

– Sääntökirjan mukaan mentiin ja Juhani pantiin pesulle, ei siinä ollut sen enempää. Kyse oli tasapuolisuudesta eikä mistään "Tammis-vihaamisesta", Vuohtoniemi kertoo.

"Tamminen osasi käyttää mediaa hyväkseen"

4:51
Video: Porin Ässien ja Vaasan Sportin välinen liigakarsinta keväällä 2009 on Suomi-kiekon lähihistorian ikimuistoisin ottelusarja – Sportin Markus Jämsä muistelee: "Se oli Tamilta tietoista."

Tamminen latoi samaisesta tilanteesta lehdistöön lisää löylyä kiukaalle. Hän uhkasi soittavansa lakimiehelleen ja urheilun oikeusturvalautakuntaan. "Aurinkokuninkaan”" kommentit keräsivät yleisön huomiota runsaasti.

– Hän halusi tehdä siitä show'n, kuten tekikin. Tamminen osasi käyttää mediaa hyväkseen, Vuohtoniemi muistelee.

Mestiksen kurinpitolautakunta päätti lopulta, että Tammisen pelirangaistus oli aiheellinen ja Tammiselle annettiin tuntuva sanktio hänen huonosta mediakäyttäytymisestään.

Erotuomarien tai kurinpitojärjestelmän puolueettomuuden kyseenalaistaminen on vakava rike, joten kolmen ottelun toimintakielto sakkoineen oli paikallaan.

"Pitää olla hemmetin paksu nahka"

Tamminen ei ole ainoa valmentaja, joka on heittänyt kuraa Vuohtoniemen päälle mediassa. Alpo Suhonen oli tuomarille raivoissaan muuan vuonna 2008 pelatun tappiollisen ja jäähyrikkaan ottelun jälkeen.

Suhonen haukkui Ylelle Vuohtoniemeä luokattomaksi ja ammattitaidottomaksi. Vuohtoniemi muistaa, kuinka vaikea paikka tämä oli nuorelle erotuomarille.

Hän muistuttaa eritoten jääkiekkotuomarin urasta haaveileville nuorille, että työ vaatii kanttia.

– Menet isoihin ympyröihin tuomaroimaan ja teet työtäsi sääntökirjan mukaan, mutta tällaiset kaverit silti painavat sua lehdistössä. Neuvoisin nuorille tuomareille, että pitää olla hemmetin paksu nahka.

Vuohtoniemi oli myös yllättynyt siitä, miten rumasti tuomareille puhutaan.

– Oli yksi valmentaja, jota pidin todella asiallisena, mutta hänkin paljasti lopulta nahkansa. Ei siitä sen enempää. Yleisestihän valmentaja ajaa oman joukkueensa etua, niin kuin hänen pitääkin.

Auktoriteetti kasvoi vuosien myötä

Vuohtoniemi nostaa esille havaintonsa siitä, millainen erotuomari ärsyttää valmentajakonkareita.

– Monia valmentajia ärsyttää, kun on nuori ja sanavalmis erotuomari. Kun ikää tulee, on helpompaa kommunikoida. Kokemusta karttuu ja valmentajat tulevat tutuksi.

Vuohtoniemi naurahtaa puhelimessa, kun muistaa yhden hauskimmista letkautuksistaan.

Rauli Urama kerran huusi edessäni suu vaahdoten. Kun hän otti happea, letkautin väliin, "ettei Rauli tarvii huutaa, oon ihan tässä vieressä, eikä mulla ole kuulolaitetta". Siitähän se suuttui vielä enemmän.

Kokenut raitapaita kertoo myös siitä, kuinka tärkeää oli valita oikeat reaktiot vaihtopenkille puhuttaessa.

– Asialliseen kysymykseen annetaan aina asiallinen vastaus. Jos joku öyhöttää, niin sitten voi öyhöttää takaisin.

"Olihan se aivan mahtavaa"

Vuohtoniemellä on kerrottavanaan myös hyviä muistoja. Rakkaimmat tuomarointitarinat liittyvät tärkeisiin mestaruus- ja karsintakamppailuihin.

– Tuomaroin kaksi ottelua (Ässien ja Sportin välisissä) liigakarsinnoissa 2009. Meinasi lähteä katto isolta hallilta, kun oli niin kova meteli. Liigan välierät ja Mestis-finaalit ovat myös jääneet mieleen.

Juttu jatkuu videon alla. 

1:04
Lasse Kukkonen muisteli liigalähetyksessä helmikuussa 2021: Juhani Tamminen sai Vaasassa makkarapaketista.

Juhani Tamminen kävi kyseisissä liigakarsinnoissa tunnetusti kuumana. Tällä kertaa intohimo ei purkaantunut kuitenkaan tuomariin, vaan omiin pelaajiin.

– En käynyt hänen kanssaan vuoropuhelua sen sarjan aikana. Ei ollut tarvetta, Vuohtoniemi muistelee.

Lisäksi ensimmäinen SM-liigaottelu Raumalla jäi jäähyväispeliään odottavan tuomarin mieleen. Tuolloin oli käytössä kolmen tuomarin järjestelmä ja nuori Vuohtoniemi pääsi tuomaroimaan yksin.

– Olihan se aika jännittävää.

Tutut työkaverit jäähyväistotteluun

Vuohtoniemen vihellykset viime kauden Mestis-pudotuspeleissä pitivät jäädä hänen viimeisikseen, mutta hänen kollegansa olivat sitä mieltä, ettei konkari voi lopettaa ilman kunnon jäähyväisottelua.

Hänelle järjestettiin mahdollisuus tuomaroida vielä yksi ottelu: Kiekko-Vantaan kotiavaus KeuPa HT:ta vastaan perjantaina. Vuohtoniemelle suotiin myös valta toivoa itselleen haluamansa tuomaripari ja otteluvalvoja.

– Se oli hieno temppu nuoremmilta tuomareilta. Hieno juttu, että saan päättää uran tällä tavalla.

Ei mikään ihme, että Vuohtoniemi nauttii nuorempien kollegojensa kunnioitusta. Hän on toiminut viime vuosina päivätyönsä ja tuomaroinnin ohella myös mentorina nuorille Mestis-tuomareille. Vuohtoniemi tekee päätyönään palomiehen töitä.

Kokenut oikeudenjakaja jää Helsingin Jääkiekkotuomareiden historiaan jämptinä ja reiluna tuomarina, joka suoritti testit ja sääntökokeet aina hyväksytysti läpi. Vuohtoniemi lupaa, ettei linja ei järky edes viimeisessä matsissa.

– Nyt, kun jäähyväisottelussa jaetaan pisteitä, se pitää hoitaa mallikkaasti. Sellaiset on velvoitteet.

C More esittää kaikki Mestiksen ottelut suorina lähetyksinä. Kiekko-Vantaan ja KeuPa HT:n välinen matsi alkaa perjantaina kello 18.30.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja