Mainos

Moskovan ex-lähettiläs Hannu Himanen: Kärsimme rajallisesta Venäjä-osaamisesta

10:24

Suomen entinen Moskovan-suurlähettiläs Hannu Himanen sanoo, että Venäjä-osaamisen puute haittaa Suomea monin tavoin. Venäjän informaatiovaikuttamiseen ei Himasen mukaan ole riittävästi havahduttu.

Nelivuotiskautensa Moskovan-suurlähettiläänä vastikään päättäneen Hannu Himasen mukaan ymmärrystä Venäjästä puuttuu Suomessa kaikilta elämänaloilta, myös kärkipoliitikoilta ja -virkamiehiltä.

– Kärsimme rajallisesta Venäjä-osaamisesta ja Venäjän harrastamisesta niin politiikassa, hallinnossa kuin myös yrityselämässä ja kulttuurissa, Himanen sanoo MTV:n Uutisextran haastattelussa.

Esimerkiksi Venäjän informaatiovaikuttamiseen on Himasen mukaan Suomessa havahduttu, mutta ei vielä riittävästi. Keskeisenä asiana informaatiovaikuttamiseen vastaamisessa Himanen pitää toimivaa mediaa ja journalismia.

– Vastaus informaatiovaikuttamiseen ei ole se, että kaikkihan sitä tekevät. Meidän on kyettävä pitämään yllä monipuolista, moniäänistä ja ammattitaitoisesti toimitettua mediaa, Himanen painottaa.

Venäjä-keskustelun ääripäät ikäviä

Ulkopoliittisen instituutin pari viikkoa sitten julkaisema Venäjä-raportti on nostattanut kiivasta keskustelua. Erityisesti monet keskustan ja SDP:n edustajat ovat kritisoineet raporttia pelottelusta.

Keskustelijoita on leimattu niin Venäjä-pelkoisiksi Naton kätyreiksi kuin YYA-aikaan jämähtäneiksi suomettajiksi. Hannu Himanen pitää keskustelun ajautumista ääripäihin ikävänä.

– Suomessa pitäisi käydä Venäjästä tietoihin ja hyvään analyysiin perustuvaa keskustelua. Siinä mielessä tällainen keskustelun lokeroituminen tai leirien muodostuminen on hyvin ikävää. Se on ehkä hyvin perinteistä suomalaista keskustelua, mutta toivottavasti pääsisimme tässä suhteessa väljemmille vesille, Himanen sanoo.

Juttun otsikkoa on muutettu 17.9. kello 22.35. Edellisestä otsikosta, joka oli "Moskovan ex-lähettiläs Hannu Himanen: "Kärkipoliitikoilta puuttuu Venäjä-osaamista" sai sen käsityksen, että Himanen olisi sanonut näin. Muotoilu oli virheellinen, sillä lainaus on osa haastattelijan kysymystä, ei Himasen vastausta. Toimitus pahoittelee virhettä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.