Mormonikirkosta eronnut uhattiin tappaa

Onko työpaikallesi koskaan ilmestynyt henkilöä, joka olisi esittänyt sinulle tappouhkauksen päin naamaa? Näin on tapahtunut Terttu Forsellille, mutta se ei ole mikään ihme. Hän on entinen Uskontojen uhrien tuki ry:n puheenjohtaja sekä entinen mormoni.

Kaikki alkoi siitä, kun Terttu Forsellin perheen oveen koputettiin 45 vuotta sitten. Kaksi nuorta, todella mukavaa mormonimiestä halusi kertoa Forsellille ja hänen miehelleen omasta uskonnostaan. Perhe lähti helposti mukaan mormonitoimintaan, koska heillä oli huonoja kokemuksia luterilaisesta kirkosta.

– Menin eronneen miehen kanssa naimisiin, ja lapsemme syntyi niin sanotusti vähän liian aikaisin. Kirkon pappi kohteli minua huonosti. Päätin, että mikä tahansa vastaan tuleva uskonto sopisi meille paremmin.

Vastikään Kuopioon muuttanut pari huomioitiin, ja he saivat heti uusia ystäviä, jotka ottivat heidät avosylin vastaan. Kaksikko osallistui mormonien kappelin rakentamiseen, ja aluksi kaikki sujuikin mormoniyhteisössä hyvin. Silmukka alkoi kiristyä pikkuhiljaa. Kaikkia jäsenten tekemisiä seurattiin tarkasti, muun muassa kahvinjuontia, tupakointia sekä seuralaisia.

"Pelko istutettiin ihmisiin"

Vuosien varrella kaksikko ryhtyi pohtimaan temppeliriittien ja rituaalien tarpeellisuutta.

– Emme uskoneet, että sellaista tarvitsisi tehdä. Rituaaleja tehtiin kuolleiden puolesta ja itsensä puolesta, ja saimme uudet temppelinimetkin. Temppelissä tehtiin myös akti, jossa lupasin, etten puhuisi asioista temppelin ulkopuolella. Pelko istutetaan siellä ihmisiin.

Kun Terttu Forsell ja hänen miehensä päättivät erota mormonikirkosta, alkoi monivuotinen maanpäällinen helvetti.

– Se oli tuskien taival. Joutui koko ajan miettimään, että olenko oikeassa vai väärässä ja ovatko mormonit oikeassa vai väärässä. Tai onko kukaan oikeassa.

Soittajat ehdottivat hirttäytymistä

Irtioton jälkeen Forsell ja hänen miehensä jäivät yksin, sillä kaikki heidän ystävät olivat mormonipiireistä. Kaupungilla ihmiset käänsivät selkänsä ja siirtyivät kadun toiselle puolelle. Mormonit soittelivat heille ja uhkailivat helvetillä.

– Jotkut sanoivat, että olisi parempi, jos menisitte hirteen. Se sattui silloin, mutta me päätimme puhua asiasta.

Forsellista tuli Uskontojen uhrien tuki ry:n perustajajäsen sekä puheenjohtaja. Hän antoi puheenjohtajana medialle haastatteluita, joissa hän kritisoi uskonlahkoja kärkkäästi. Mormonit tekivät hänestä tutkintapyynnön valtakunnansyyttäjälle, sillä heidän mielestään Forsell oli kansankiihdyttäjä.

– Valtakunnansyyttäjä teki syyttämättäjättämispäätöksen. Sen jälkeen tutkintapyyntöjä tehtiin vielä kaksi, mutta sitten he lopettivat.

"Tuntuu pahalta, kun ei ymmärretä"

Forsell erosi mormonikirkosta 30 vuotta sitten. Silloin ei ollut Uskontojen uhrien tuki ry:tä, jonka puoleen olisi voinut kääntyä.

– Se oli hirveä tunne, kun kukaan ei usko. Eihän uskonnossa mitään pahaa voi olla, ja mormonithan ovat niin ihania ihmisiä. Ideologia ja ihminen pitäisi kuitenkin ehdottomasti erottaa toisistaan.

Forsellin mukaan uskontojen uhreja helposti vähätellään, kun itse ei ole koettu mitään vastaavaa. Harvat haluavat ottaa asiaan mitään kantaa.

– Se tuntuu pahalta, että ihminen ei ymmärrä, kun minulla on paha olla, Forsell summaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja