Monta tapaa hyödyntää pakastetaikinoita: Pieniä suolaisia ja pipariherkkuja!

Jos pakastin on joulunpyhinä vielä pullollaan erilaisia pakastetaikinoita, mikset kokeilisi leipoa niistä muutakin kuin joulupöydän perinteisiä leivonnaisia?

Joulun aikaan pakastimeen saattaa kertyä paketti jos toinenkin valmiita pipari-, voi-, torttu- tai lehtitaikinoita. Jos perinteisiä joulutorttuja ja piparkakkuja on leivottu jo tarpeeksi, voi näitä taikinoita soveltaa muunlaisiinkin herkkuihin. Hyödynnä taikinoita vaikkapa uudenvuoden juhlien leipomusten valmistuksessa.

Jos makeat herkut jo kyllästyttävät, voi erilaisia suolaisia cocktailpaloja tehdä helposti valmistaikinoita hyödyntämällä. Suolaisiin leivonnaisiin voi laittaa täytteeksi esimerkiksi kanaa, fetaa, oliiveja, kinkkua, kalaa tai juustoa.

Lehtitaikina sopii oikein hyvin pasteijoihin sekä muihin täytettyihin leivonnaisiin. Myös torttutaikinasta voi mainiosti leipoa suolaiset cocktail-palat. Yksikertaisimmillaan kahvipöydän herkut voivatkin syntyä, kun paistat taikinan, leikkaat sen neliöiksi ja täytät esimerkiksi juustolla.

Voitaikina on oiva valinta leivonnaisiin, jossa taikinaltakin vaaditaan makua eli silloin, kun täytettä on vain vähän.

Fetakuut

30-40 kpl

1 pkt Myllyn Paras Torttutaikinalevyjä (500 g)

tai Lehtitaikinalevyjä (500 g)

tai Voitaikinalevyjä (500 g)

munaa voiteluun

unikonsiemeniä koristeeksi

Täyte:

50 g feta-, salaatti- tai muuta vastaavaa juustoa

100 g ranskankermaa (1 dl)

50 g oliiveja

mustapippuria

Ota puolikuun muotoisella piparimuotilla taikinalevyistä kuut. Voitele ne munalla ja ripottele pinnalle unikonsiemeniä. Paista sellaisenaan 225-asteisen uunin keskitasolla n. 10 min kauniin värisiksi. Anna jäähtyä ennen täyttämistä.

Valmista täyte murustamalla juusto haarukalla. Hienonna oliivit ja sekoita täytteen ainekset. Täytä kuut vähän ennen tarjoilua halkaisemalla ne keskeltä ja laittamalla noin teelusikallinen täytettä väliin.

Kinkku-tomaattihyrrät

(pääkuvassa)

Leivo illanviettoon kätevästi pakastelehtitaikinasta pieniä suolaisia hyrriä. Tässä ohjeessa on käytetty Isoa Lehtitaikinalevyä, josta saa hieman lisää kaulimalla kunnon ison levyn, jolle täytteet levitetään ja sen jälkeen kääritään rullalle. Tarjoile lehtevät herkut glögin tai punaviinin kera.

noin 30 kpl

1 pkt Myllyn Paras Iso Lehtitaikinalevyjä (600 g)

Täyte:

200–300 g savu- tai palvikinkkua

150 g aurinkokuivattuja tomaatteja valutettuna

200 g pippurituorejuustoa

1–2 tl rakuunaa

Ota taikina ajoissa sulamaan. Hienonna kinkku ja tomaatti pieniksi kuutioiksi ja sekoita ne tuorejuustoon, mausta seos rakuunalla. Kauli Lehtitaikinalevyä puolet leveämmäksi kokoon n. 30 x 40 cm. Levitä huoneenlämpöinen täyte taikinalevylle. Kääri levy rullalle pituussuunnassa (rullaustekniikka sama kuin kääretortulla). Laita rulla sauma alaspäin jääkaappiin jähmettymään noin puoleksi tunniksi.

Leikkaa rullasta n. 1 cm:n paksuisia viipaleita ja laita ne joko sellaisenaan uunipellille tai muffinivuokiin. Paista 225-asteisen uunin keskitasolla 10–15 min kauniin värisiksi.

Lohikiekot

Tässä ohjeessa on käytetty Isoa Lehtitaikinalevyä, josta saa hieman lisää kaulimalla kunnon ison levyn, jolle täytteet levitetään ja sen jälkeen kääritään rullalle.Vaihtelua hyrriin saat vaihtamalla täytteeksi savukinkkua tai erilaisia juustoja.

noin 30 kpl

1 pkt Myllyn Paras Iso Lehtitaikinalevyjä (600 g)

tai Lehtitaikinalevyjä (500 g)

Täyte:

150–200 g lohituorejuustoa

200 g savulohta suikaleina

2 punaista paprikaa kuutioina

1 tlk pieniä kapriksia (n. 100 g)

1 dl tuoretta tillisilppua

Ota taikina ajoissa sulamaan.

Kauli Isoa Lehtitaikinalevyä puolet leveämmäksi noin kokoon 30 x 40 cm. Levitä huoneenlämpöinen tuorejuusto taikinalevylle. Ripottele päälle savulohta, pieneksi kuutioitua paprikaa ja kaprikset, mausta tillisilpulla. Kääri levy rullalle pituussuunnassa (rullaustekniikka sama kuin kääretortulla). Laita rulla sauma alaspäin jääkaappiin jähmettymään, noin puoleksi tunniksi.

Leikkaa rullasta n. 1 cm:n paksuisia viipaleita ja laita ne joko sellaisenaan uunipellille tai muffinivuokiin. Paista 225-asteisen uunin keskitasolla 10-15 min kauniin värisiksi.

Kokeile myös näitä reseptejä:

Piparitaikinasta muutakin kuin piparkakkuja?

Myös piparitaikinaa voi käyttää muihinkin herkkuihin kuin tavallisiin piparkakkuihin. Yhdistä piparitaikinaa pullataikinaan, murustele sitä jäätelön sekaan tai kokeile taikinaa vaikkapa juustokakun pohjaksi murustettua, levynä paistettua piparkakkutaikinaa.

Luumujäädyketorttu

Jäädyketortun voit valmistaa hyvissä ajoin ennen tarjoilua.

Käytä pohjaan piparkakkutaikinaa, jonka paistat levynä ja murustat seuraavana päivänä hieman kuivuneena tai murusta jo aiemmin tehtyjä piparkakkuja.

10 annosta

Kakkupohja:

½ levy Myllyn Paras Laktoositon Piparitaikinaa (250 g) TAI

1 levy Perinteinen Piparkakkutaikinaa (250 g), sellaisenaan paistettuna tai pipareina (200–250 g valmiita pipareita)

75–100 g voita

Täyte:

1 pss kuivattuja luumuja (200 g)

2 dl vettä

(2 rkl konjakkia, punssia tai rommia)

1 dl sokeria

1 tlk kuohukermaa (2 dl)

1 tl vaniljasokeria

1 tlk maitorahkaa (250 g)

Päälle ennen tarjoilua:

50 g luumuja

jouluisia koristerakeita tai minikoristekynttilöitä

Paista paketillinen piparkakkutaikinaa levyt irrallaan 200-asteisen uunin keskitasolla 10–15 min, varo paistamasta liikaa.

Anna jäähtyä ja kuivua ainakin seuraavaan päivään ja murusta hyvin tai käytä jo aiemmin tehtyjä piparkakkuja, jotka murennat hienoksi. Sekoita murut sulatettuun rasvaan. Painele murumassa irtopohjaisen vuoan pohjalle tiiviisti.

Valmista täyte. Tee luumusose keittämällä luumuja sokeriliemessä 10–15 min niin, että ne soseutuvat tai käytä tölkki (300 g) valmista luumumarmeladia (mausta halutessasi alkoholilla). Vatkaa kerma vaahdoksi, lisää siihen rahka, kylmä luumusose ja muut maustavat ainekset. Tarkista maku mieleiseksesi.

Kaada seos piparipohjalle, joka on irtopohjavuoassaan. Jäädytä pakastimessa ainakin yön yli.

Ota juuri ennen tarjoilua pakastimesta pöydälle, irrota vuoka ja koristele jouluiseksi.

Mikäli torttua ei tarjoilla seuraavana päivänä, sen voi jäädyttämisen jälkeen irrottaa vuoasta ja pakata isoon pakastepussiin. Torttu säilyy pakasteessa muutaman kuukauden esim. yllätysvieraiden varalta.

VINKKI: Voit tehdä saman kakun myös taatelilla.

Kokeile myös näitä reseptejä:


(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat