Moni kokee syyllisyyttä oman ajan ottamisesta: "Vanhemmat eivät voi rentoutua edes silloin, kun yrittävät rentoutua"

1:32
Miten pääsisin eroon syyllisyydestä? Oravanpyörästä hypännyt kirjailija Johanna Elomaa kertoo syyllisyydestä ja siitä, miten sen kanssa selviää. 

Jos äidit tai isät löytävät arjesta aikaa itselleen, he eivät kykene nauttimaan siitä. Kyselyssä kolme kymmenestä vanhemmasta koki syyllisyyttä oman ajan ottamisesta.

Moni äiti kantaa syyllisyyttä siitä, ettei anna tarpeeksi aikaa lapsilleen, perheelleen – tai itselleen. Jos äiti sitten löytääkin aikaa omalle hyvinvoinnilleen, sekin aiheuttaa syyllisyyttä!

Kelton Globalin ja kauneustuotteita myyvän Birchboxin kyselyyn osallistui tuhat amerikkalaista. Kauneustuoteyritys kysyi ihmisiltä luonnollisesti itsehoidosta ja siitä, saavatko osallistujat tarpeeksi aikaa itselleen.

Omaa aikaa söivät työ, perheestä huolehtiminen, opiskelut, vapaaehtoistyö...

40 prosentilla kyselyyn vastanneista oli oman kokemuksensa mukaan liian vähän aikaa itselleen. Sinkut ottivat todennäköisesti useammin aikaa itselleen kuin naimisissa tai suhteessa olevat.

Monilla työ, perheestä huolehtiminen, opiskelut, vapaaehtoistyö ja sosiaaliset tapaamiset kuitenkin ajoivat oman ajan ohi.

Kolme kymmenestä vanhemmasta koki syyllisyyttä

Vanhemmista 45 prosenttia kertoi, ettei heillä ole omaa aikaa. Jos aikaa löytyikin, se aiheutti syyllisyyden tunteita.

Kyselyssä kolme kymmenestä vanhemmasta koki syyllisyyttä oman ajan ottamisesta ja 21 prosenttia jätti oman ajan kokonaan väliin syyllisyyden vuoksi.

– Koemme syyllisyyttä siitä, että lataamme akkujamme, kuntoilemme, otamme torkkuja – koemme syyllisyyttä jopa seksin harrastamisesta. Toisin sanoen vanhemmat eivät voi rentoutua edes silloin, kun yrittävät rentoutua, Sarah Aswell kirjoittaa Scary Mommy -sivustolla.

Miehet ahkerampia sanomaan "ei"

Vanhemmista isät ottivat todennäköisemmin aikaa itselleen ja varasivat aikaa myös useammin kalenteriinsa. He myös sanoivat ahkerammin "ei" sosiaalisille tapaamisille, jos saivat siten aikaa itselleen.

Muitakin eroja löytyi. Naisista 64 prosenttia piti nokosten ottamista itsestä huolehtimisen muotona, mutta miehillä sama luku oli vain 47 prosenttia. Aswellia tämä ihmetyttää.

– Emme tiedä, mitä nämä ihmiset ajattelevat, mutta olemme varmoja, ettemme halua tuntea heitä, Aswell vitsailee.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja