Mainos

Moni käyttää pilvipalvelua tietämättään

Tietotekniikan parissa on jo muutaman vuoden ajan kohistu pilvilaskennasta ja pilvipalveluista. Suurelle yleisölle käsite on jäänyt kuitenkin usein epämääräiseksi. Eikä mikään ihme, sillä pilvi-nimitystä käytetään tietotekniikassa hieman häilyvästi monissa eri yhteyksissä.

Perusongelmana käsitteen hahmottamisessa tuntuu olevan, että moni ei tiedä, mitä pilvi-termillä oikeastaan tarkoitetaan.

Konkreettisimmillaan pilvikäsite esiintyy perinteisessä kaaviokuvassa, jossa internetiä on havainnollistettu verkottuneena ympäristönä. Kaavio muodostaa pilvimäisesti kumpuilevan rakenteen.

Erilaisia määritelmiä pilvelle

Infoworld.com toteaa sivuillaan, että jotkut asiantuntijat määrittelevät pilvilaskennan melko kapeasti tarkoittamaan ns. päivitettyä versiota perinteisistä hyötyohjelmista. Käytännössä tällä tarkoitetaan siis ohjelmien siirtymistä verkon virtuaalisille palvelimille.

Toiset taas ovat ottaneet asiaan huomattavasti laajemman näkökulman. Heidän mukaansa kaikki oman tietokoneen palomuurin ulkopuolella verkossa tapahtuvat asiat ovat pilvessä.

Verkkotietosanakirja Wikipedian englanninkielisillä sivuilla pilvilaskenta on kiteytetty melko tehokkaasti:

"Pilvilaskenta on internetissä tapahtuvaa tietojenkäsittelyä, jossa palvelinkoneet tuottavat käyttäjien koneiden tarvitsemat ohjelmat, tiedot ja resurssit."

Monet ihmiset ovatkin siis olleet tekemisissä pilvipalveluiden kanssa käyttäessään sovelluksia tai erilaisia työkaluja verkkoselaimensa kautta. Ohjelmat näyttävät siltä kuin ne olisivat asennettuna paikallisesti käyttäjän omalle koneelle, vaikka ne tuotetaankin oikeasti internetin välityksellä.

Niin yrityksille kuin tavallisille käyttäjille pilvilaskennasta on hyötyä, sillä toisin kuin perinteisissä, koneella olevissa sovelluksissa, pilvilaskennassa sovelluksien ylläpito on palvelun tarjoajalla. Tällöin esimerkiksi yrityksen ei tarvitse haaskata resurssejaan it-palveluiden rakentamiseksi. Moni taho on kuitenkin halunnut pitää sovellusinfrastruktuurin mieluummin tiukasti talon ovien sisällä kuin siirtänyt sitä epämääräiseksi koettuun pilveen.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.