Tässä on pilvipalveluiden top 15

Muun muassa älypuhelimien suosion kasvu on viime aikoina aiheuttanut sen, että kuluttajat käyttävät pilvipalveluita nykyään päivittäin, ja osin jopa tietämättään.

Esimerkiksi Android-kännykät vaativat käyttäjää luomaan Google-tilin itselleen välittömästi sen jälkeen, kun puhelin on käynnistetty. Näin käyttäjä saa pääsyn Gmail-postiin, kalenteriin ja kontaktitietojen synkronointiin ilman, että edes välttämättä huomaa näin tapahtuvan.

Samaan tapaan myös perinteisille tietokoneille on olemassa lukuisia verkkopohjaisia palveluita, jotka tarjoavat mm. säilytystilaa ja tietojen synkronointia.

DevX.com on listannut 15 suosituinta pilvipalvelua tällä hetkellä. Osa palveluista on ilmaisia. Palveluiden käyttötarkoitukset eroavat toisistaan.

iCloud

iCloud on täysipainoinen pilvipalvelu, joka tarjoaa täydellisen työpöytäkokemuksen käyttäjän nettiselaimen kautta. Ohjelmasta on saatavilla ilmainen koeversio, ja 40 dollarilla käyttäjä saa itselleen 100 GB online-säilytystilaa ja oman henkilökohtaisen pilvitietokoneen. Palvelun tarjoamien sovellusten avulla voi katsoa valokuviaan, elokuviaan ja vaikkapa kuunnella lempimusiikkiaan. Omalle iCloudille voi myös "asentaa" kolmansien osapuolten sovelluksia. iCloudin voi tietokoneen lisäksi liittää toimimaan vaikkapa omassa älypuhelimessa.

Windows Live Skydrive

Skydrive on käytännössä online-palvelu, johon voi varastoida tiedostoja. Käyttäjä saa 25 GB ilmaista säilytystilaa, johon pääsee käsiksi miltä tahansa halutulta mobiililaitteelta. Palvelun avulla suurtenkin tiedostojen jakaminen on helppoa. Palvelun käyttöliittymää kehutaan käyttäjäystävälliseksi.

Evernote

Evernote on korkealaatuinen muistiinpano-ohjelma, joka toimii kaikilla alustoilla. Web-käyttöliittymän ohella palvelusta on olemassa Mac, PC, iPhone, iPad ja Android -sovellukset. Tiedot synkronoituvat käyttäjän kaikkiin laitteisiin välittömästi.

Teamviewer

Yksityishenkilöille ilmainen Teamviewer on "GoToMyPc" -tyyppinen ruudunjakopalvelu, jonka avulla käyttäjä voi ohjata asiakkaan tai perheenjäsenen tietokonetta etäpalveluna.

Facebook

Varmasti kaikille tuttu nimi, joskaan yhteisöpalvelu Facebook ei ole tyypillinen pilvipalvelu. Facebookilla on tällä hetkellä yli 500 miljoonaa aktiivista käyttäjää. Yli 150 miljoonaa käyttäjää käyttää palvelua mobiililaitteeltaan. Facebook ei tarjoa tallennustilaa, mutta käyttäjät voivat ladata kuvia, videoita ja musiikkia verkkoon Facebookin avulla ja päästä tiedostoihin käsiksi miltä tahansa tietokoneelta. Monet kännykät synkronoituvat käyttäjän Facebook-tilin kanssa.

The Rackspace Cloud

Rackspace on tarkoitettu pilvessä tapahtuvaan tallennukseen. Se tarjoaa käyttäjälle virtuaalipalvelimia 11 dollarilla kuussa, web hostingia 149 dollarilla, sekä tallennustilaa. Kesäkuussa Rackspace nousi Bloombergin Top 100 -teknologiayhtiöiden listalle.

MobileMe

Mobile me on Applen tuotteiden käyttäjille hyvä pilvipalvelu. Palvelu tarjoaa käyttäjän kontaktit, kalenterin ja postit tietokoneelle sekä iPhonelle/iPadille. iDisk tarjoaa 20 GB online-tallennustilaa. iDisk saadaan näkyville sekä Macin että PC:n työpöydälle. MobileMe toimii myös Microsoftin Outlookin kanssa, mutta se vaatii hieman enemmän säätelyä, kuin Macia käytettäessä.

Hyödyllinen ominaisuus on, että tilille synkronoidun iPhonen, iPadin tai iPod Touchin sijainnin voi jäljittää palvelun avulla. Laitteen voi vaikka etäpyyhkiä tyhjäksi, jos se on joutunut varkaiden käsiin. Laitteen voi myös säätää etäältä piippaamaan, ja sen ruutuun voi lähettää viestejä, jolloin varas saattaa luopua puhelimesta. MobileMe maksaa 99 dollaria vuodessa.

Amazon Simple Storage Service (Amazon S3)

Amazon S3 tarjoaa tallennustilaa “Simple Storage” järjestelmänsä kautta.

Amazon Elastic Compute Cloud (Amazon EC2)

Simple Storage Servicen kaltainen palvelu, mutta tallennustilan hinta perustuu tuntitaksan mukaan ja tallennustila vaihtelee käyttäjän tarpeen mukaan.

Windows Azure Platform

Azure on käytännössä pilvisovellusten sarja, jonka avulla kehittäjät voivat rakentaa sovelluksia pilveen paikallisen palvelimen sijasta.

Salesforce

Yhtiöille suunniteltu Salesforce on työkalu kontaktien, projektien ja myyntitietojen hallintaan. Hinnat vaihtelevat 5-250 dollarin kuukausihinnoissa. Salesforce seuraa asiakasposteja ja puheluja. Se integroituu Lotus Notesin, Google appsin ja Outlookin kanssa. Käyttäjä voi jakaa projekteja pilven kautta.

IBM Storage Solutions

Yrityksille suunnattu palvelu, joka tarjoaa kolme erilaista vaihtoehtoa, “Smart Business”, “Smart Business Cloud” ja “Smart Business Systems.” Palvelu mahdollistaa pilven hyödyntämisen tallennustilana, sovellusten liikutteluna ja yhteistyön välineenä.

Skytap

Skytapin avulla yritykset voivat välittömästi näyttää asiakkailleen sovelluksen, sovellusidean tai tuotteen virtuaalisen koneen kautta, johon kaikki pääsevät käsiksi nettiselaimen kautta. Työympäristöjä voidaan räätälöidä ja tallentaa asiakkaiden tarpeiden mukaan.

Dropbox

Dropbox on ehkä yksi suosituimmista pilvipalveluista. Palvelun yksinkertaisuus ja helppokäyttöisyys on tehnyt siitä hyvän työkalun monille käyttäjille. Palvelu tarjoaa 2 GB ilmaista tallennustilaa. 10 dollarin kuukausimaksulla saa käyttöönsä 50 GB tallennustilaa ja 20 dollarilla 100 GB tilaa. Dropbox toimii Macilla ja PC:llä, sekä yleisimmillä mobiilialustoilla. Dropbox luo käyttäjän koneelle kansion haluttuun paikkaan. Kaikki kansioon laitetut tiedot synkronoituvat automaattisesti.

Google Apps

Televisiosta älypuhelimiin - Googlella on kätensä mukana melkein kaikkialla. Sen nimestä on tullut jopa verbi: Googlettaminen on jo kaikille tietokonetta käyttäville tuttu sana.

Esimerkiksi Gmailin kontakti- ja kalenteritietojen synkronointi toimii kaikilla yleisimmillä mobiilialustoilla ja se on yhdistynyt lukuisiin muihin pilvipalveluihin. Google docsin avulla käyttäjä voi luoda, editoida, ladata, tallentaa ja käyttää dokumentteja pilvessä. Google maps ei puolestaan edes esittelyä kaipaa. Googlen pilvipalveluiden osien summa asettaa sen pilvipalvelukilpailun kärkikastiin.

Lue myös:

    Uusimmat