Moni ihminen kärsii päänsärystä ukonilmalla, mutta miksi? Näin vastaa neurologi

Moni kärsii päänsärystä ukkosella, osa taas pitää ilmiötä huuhaana – näin vastaa neurologi 3:44
Miksi päätä särkee ukkosella? Haastattelussa neurologi Ville Artto.

Särkeekö päätäsi ukkosella? Tästä on kyse.

Siinä missä sadesää tuo helpotusta toisille, esimerkiksi siitepölystä kärsiville, saattaa ukonilma aiheuttaa toisille hyvinkin ikävän päänsäryn ja tuskaisen olon. Ilmiö on todellinen, vaikkei kaikkien päätä ukonilmalla särkisikään.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä työskentelevän neurologian erikoislääkärin Ville Arton mukaan ihmiset, jotka kärsivät päänsärystä ukonilman aikaan, sairastavat yleensä myös migreeniä.

Artto muistuttaa, että migreenin laukaisevia tekijöitä on lukuisia, siinä missä myös vallitseva säätila voi olla niistä yksi.

– Vaikkapa stressi, valvominen, liika nukkuminen, jotkut ruoka-aineet, liika alkoholi, mutta yhtä lailla sitten säämuutokset ovat ainakin tällainen ilmiö, mitä monet migreenipotilaat raportoivat, Artto kertoi MTV Uutiset Liven haastattelussa.

Sääilmiöistä eniten ongelmia aiheuttaa nimenomaan ukonilma, vaikkakin myös muunlaiset sääilmiöt voivat laukaista päänsäryn.

– Oikeastaan mikä tahansa säämuutos tuntuu joillain olevan se, joka saattaa laukaista migreenin.

Myös nämä sääilmiöt voivat aiheuttaa päänsärkyä

Osa saattaa pitää päänsäryn ja ukonilman yhteyttä vanhan kansan uskomuksena, mutta joillekin se on todellinen vaiva. Onko taustalla sitten ihan tieteellisesti todistettu ilmiö?

– Tätä on jonkin verran tutkittu. Nimenomaan on kyselyhaastatteluja tehty ja noin kolmasosa potilaista, joilla on migreeni, sanoo, että ukonilma saattaa heillä laukaista migreenin. Tämä on se tavallisin säämuutos.

Myös muut sääilmiöt voivat laukaista migreenin.

– Toiseksi tavallisin syy on hyvin lämmin ilmanala, mutta yhtä lailla sitten korkeapaine tai kova tuuli, tai oikeastaan varmaan mikä tahansa tällainen sään voimakas muutos saattaa joillain olla tässä taustalla.

Artto kuitenkin kuvailee, että asia ei ole ihan niin yksinkertainen. 

Neurologin mukaan päänsärkyssairauksien ja sääilmiöiden yhteyttä on tutkittu tarkemmin tietyillä potilasjoukoilla. Kun vaikkapa potilaiden vuoden aikana kirjaamia päänsärkyjä on verrattu sääilmiöiden muutoksiin, suurta yhteyttä ei olekaan löytynyt. Neurologin mukaan säämuutokset voivat siis välillä aiheuttaa päänsärkyä, mutteivät kuitenkaan aina.

– Se selittää pientä ristiriitaa näissä, mutta osalla varmasti on näin.

Ennaltaehkäisy vaikeaa

Ukonilmassa on monta mahdollista tekijää, miksi se osalla saattaa migreenin laukaista.

– Ilmanpaine voi vaihtua lyhyessä ajassa, ilmankosteus vaihtua, tuulee, monta asiaa tapahtuu. Sitten siinä on myös tällaisia erityispiirteitä, niin kuin salamavalot. Kirkkaat valot saattavat joillain laukaista migreeniä.

Myös tunnereaktio on mahdollinen, sillä osa ihmisistä pitää ukonilmaa pelottavana ilmiönä.

– Mutta mitä siellä sitten ihan tarkalleen aivoissa tapahtuu, jos ukonilma laukaisee migreenin, niin siitä on varmaan aika rajallisesti tietoa olemassa, Artto puntaroi.

Elämäntapoihin liittyviin asioihin, jotka voivat laukaista migreenin, voidaan jonkin verran itse vaikuttaa, mutta valitettavasti ukonilman aiheuttaman migreenin ennaltaehkäisy on melko vaikeaa.

– Säähän on aika vaikea ihmisen vaikuttaa.

Ukonilmasta aiheutuvaa päänsärkyä hoidetaan kuten migreeniä yleensäkin. Jos migreeniä on usein, saattaa estolääkitys olla tarpeen.

Artto kuitenkin toteaa, että Suomessa vuositasolla on sen verran harvoin ukonilmaa, että siitä johtuvaan päänsärkyyn tai migreeniin ei ole vielä tarpeen estolääkitystä aloittaa.

Lue myös:

    Uusimmat