"Monet astmaatikot voisivat voida paremmin"

Vaikka Suomen astmatilanne on kansainvälisillä mittareilla mitattuna hyvä, dosentti, keuhkosairauksien ja allergologian erikoislääkäri Jussi Karjalainen huomauttaa, että monet astmaatikot voisivat voida paremmin. Hyvän hoitotasapainon myötä astmaa sairastava voi elää niin, ettei astma rajoita elämää eikä päivittäisiä oireita ilmene.

Karjalaisen mukaan hyvä hoitotasapaino on saavutettavissa jopa 70 prosentilla astmaatikoista.

– Emme ole missään nimessä siinä tilanteessa, että 70 prosenttia astmaa sairastavista olisi hyvässä hoidossa. Olemme kuitenkin lähempänä sitä kuin muut maat, Jussi Karjalainen kertoo.

Kun astmaatikko käyttää säännöllistä peruslääkitystä, se ei vielä tarkoita, että astmaa hoidetaan parhaalla mahdollisella tavalla. Karjalainen korostaa astman seurannan tärkeyttä, sillä monet saattavat tietämättään käyttää lääkkeitä väärin. Astmalääkereseptin voi helposti uusia lääkärissä ilman että kukaan kysyy yhtään astmaan liittyvää kysymystä. Niin ei pitäisi olla.

– Kun säännöllinen peruslääkitys on kunnossa, ihminen ei kuole eikä välttämättä joudu sairaalaan, mutta se ei vielä tarkoita, että menee hyvin. On harvoja paikkoja, joissa seuranta toteutuu.

Astmalääkkeitä käytetään liikaa

Tutkimusnäytön perusteella astmanhoito näyttää Suomessa tehokkaalta. Karjalainen kuitenkin toteaa, että hyvien hoitotulosten vuoksi on syntynyt yleinen harhaluulo, että ongelma olisi jo ratkaistu.

– Kannattaa olla ylpeä tuloksista, mutta tyytyväisyys on vaarallista.

Karjalainen on hoitanut vastaanotollaan paljon potilaita, jotka eivät ole saaneet asianmukaista hoitoa muualta.

– On sellaisia potilaita, jotka käyttävät paljon astmalääkkeitä, vaikka heillä ei ole astmaa ollenkaan.

Jotkut saattavat myös käyttää esimerkiksi oirelääkkeitä enemmän kuin tarvetta olisi. Ongelma on se, etteivät lääkärit tiedä, jos lääkkeitä käytetään väärin. Hoitolääke on tarkoitettu tulehduksen hoitamiseen, oirelääke taas oireiden lieventämiseen. Pelkällä oirelääkkeellä varsinainen ongelma ei poistu.

– Varsinkin nyt, kun siitepölykausi taas alkaa, astmaatikkojen olisi tärkeää kiinnittää huomiota siihen, mitä lääkkeitä käytetään ja kuinka paljon.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja