Mainos

"Mökki ei ole hotelli, mutta sen on oltava siisti" – loma-asuntojen asiantuntijan puheenvuoro

MTV Uutiset on kuluneen viikon aikana kertonut perheestä, joka tyrmistyi lomamökin kuntoon. Mökin omistaja sen sijaan piti perheen syytöksiä tekaistuina ja haluaisi heiltä korvauksia. Saagan seuraavassa osassa suunvuoron saa vapaa-ajan asuntojen asiantuntija, Lomarengas Oy:n Juha-Pekka Olkkola.

Tähdennettäköön heti alkuun, että mökkijupakan mökkiä ei oltu vuokrattu Lomarengas Oy:n kautta. Ero on siinä, että joitakin ilmoitusfoorumeita, joiden kautta mökki-ilmoituksia voi tehdä jopa ilmaiseksi, ei valvota millään tavalla.

– Näillä ilmoitusfoorumeilla vuokralainen solmii vuokrasopimuksen loma-asunnon omistajan kanssa. Tällöin jos sanaharkkaa tulee, on tilanne kuluttajasuojan näkövinkkelistä hankala, Lomarengas Oy:n toimitusjohtaja Juha-Pekka Olkkola sanoo.

– Sitten on majoitusvälittäjiä. Juridisesti tämä homma menee niin, että majoitusvälittäjä vuokraa loma-asunnon omistajalta ja välittää sitä omissa nimissä eteenpäin. Tällöin vastuu on täysin majoitusvälittäjällä, Olkkola jatkaa.

Mökin omistaja, muista nämä:

 • Varmista edellisen asiakkaan jäljiltä paikat kuntoon.
 • Mökissä oltava yhteystiedot, jonne voi soittaa ongelmatilanteissa
 • Muista, että olet asiakaspalvelutehtävässä

Mökin vuokraaja, muista nämä:

 • Tutustu huolella kohteen kuvaukseen ja valokuviin
 • Jos kysyttävää on, soita perään. Hämärähemmot paljastuvat usein jo puhelimessa.
 • Jos vuokrakohteessa on puutteita, ota yhteyttä mökkiä vuokraavaan tahoon välittömästi.

Mökkibisneksen villi länsi

Ilmoitusfoorumit ovat Olkkolan mukaan vapaa-ajan asuntojen vuokramarkkinoiden harmaata aluetta. Foorumeilla yleensä yksityishenkilöt välittävät mökkejä yksityishenkilöille.

Riitatilanteissa sana on sanaa vastaan ja vastuun penääminen on hankalaa.

Olkkolan mukaan suurin osa loma-asuntoja koskevista valituksista koskee nimenomaan siisteyttä. Hän korostaa, ettei mökeiltä voi vaatia samanlaista tasalaatua kuin standardisoiduilta hotelleilta.

– Mökit ovat yksilöitä. Toinen mökki on koruton, toinen erittäin aistikkaasti sisustettu. Pihapiiri on tärkeä elementti, sillä siellä vietetään paljon aikaa. Siisteys ja kauneus on katsojan silmissä. Tässä MTV:n mökkijupakassa mökki oli selvästi siivouksen tarpeessa, Olkkola sanoo.

Kaiken kaikkiaan valituksia tulee kuitenkin hyvin vähän. Lomarengas Oy:llä on vuosittain noin 50 000 varaustapahtumaa, eikä reklamaatiomääristä voida puhua edes kymmenissä.


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.