Tarkista mökin kunto näillä vinkeillä – vältyt äkillisiltä vahingoilta

Mökkikausi on alkanut, ja taas suomalaiset matkaavat satoja kilometrejä viikonlopun viettoon pois kaupungeista. Jotta nautinto olisi taattu, muistathan huoltaa myös mökkiäsi?

Mökin kunto kannattaa tarkistaa heti kauden alussa, jotta voit välttyä epätoivotuilta yllätyksiltä ja suuremmilta vaurioilta.

Hengitysliiton Länsi-Suomen korjausneuvoja, rakennusterveysasiantuntija Heidi-Johanna Jokelainen on koostanut mökin tarkastuslistan esimerkkeineen.

– Huolettoman lomailijan mökkikausi voi pilaantua esimerkiksi äkilliseen vesikattovuotoon, muistuttaa Jokelainen.

Tänään Jokelainen vinkkaa, mitä kaikkea mökistä pitäisi tarkastaa ulkoisesti.

Mökin ulkoinen tarkastuslista:

Vesikatto

Aloita mökin tarkastus vesikatolta. Vuotavan katon tai epätiiviiden läpivientien kautta voi sadevesi vaurioittaa yläpohjan lisäksi esimerkiksi mökkisi ulkoseinärakenteita. Korjaa havaitsemasi ongelmat välittömästi.

– Kun vesikatto on kunnossa ja läpiviennit ovat tiiviit, voi sadepäivänä rentoutua mökissä huoletta, Jokelainen toteaa.

Muista katolla ollessasi tarkastaa myös rännikourujen kunto ja kiinnitys. Puhdista samalla rännikourut ja syöksytorvet lehdistä ja roskista.

Yläpohja ja viemäri

Näkyykö yläpohjassa vesijälkiä? Entäpä tuulettuuko yläpohja kunnolla?

– Yläpohjan lämmin, kostea ilma, tai talvella tasaisesti pinnoilla näkyvä kuura kertoo yläpohjan huonosta tuulettumisesta.

Tarkasta yläpohjan kunto ja varmista, että yläpohja tuulettuu.

Tarkasta myös ovatko esimerkiksi hiiret tai oravat tehneet tuhoja yläpohjassa ja onko viemärin tuuletusputki eristetty. Eristämätön viemärin tuuletusputki jäätyy pakkastalvella helposti ja aiheuttaa hajuongelmia.

Ulkoseinät

Mökin julkisivupintojen ei ole tarkoitus vain näyttää hyvältä vaan julkisivupintojen tulee olla myös ehjiä. Julkisivupinnoilla ei saa olla halkeamia tai koloja, joista vesi pääsee ulkoseinärakenteeseen.

Tarkasta esiintyykö julkisivupinnoilla epämääräisiä tummentumia, läikkiä tai maalipinnan hilseilyä. Ne voivat viitata rakenteen kostumiseen. Julkisivupinnoilla tai perustuksissa esiintyvä halkeilu voi viitata myös perustusten painumiseen.

Ikkunat ja ovet

Tiivistyykö ikkunan uloimman lasin sisäpinnalle kosteutta? Se yleensä johtuu siitä, että lämmintä sisäilmaa pääsee ikkunoiden väliin.

– Tiivistä sisäpuitteen raot hyvin ja tarkasta, että ulkopuite ei ole liian tiivis. Ulkopuitteen ylä- ja alareunaan tulee jäädä tuuletusraot, Jokelainen neuvoo.

Tarkasta tiivisteiden vaihdon yhteydessä ikkunoiden ja ovien sulkeutuminen.

Tiivistyykö sisäikkunan sisäpinnalle kosteutta? Se johtuu yleensä huonosta ilmanvaihdosta tai epätavallisen runsaasta kosteustuotosta sisätiloissa.

– Paranna tässä tapauksessa mökin sisätilojen ilmanvaihtoa.

Tarkasta myös mökin ikkuna- ja ovipellitysten kunto ja tiiveys. Epätiiviin ikkunapellin kautta voi sadevesi päästä vaurioittamaan mökin ulkoseinärakennetta.

– Lauta tai vaneri ikkunapellin paikalla ei ole hyväksyttävä ratkaisu.

Perustukset ja sadevesien poisohjaus

Mökin perustuksia kastelee usein nurkalla seisovat sadevedet ja hienorakenteisesta maasta perustuksiin imeytyvä kosteus.

Tarkasta mihin katolta tulevat sadevedet laskevat ja viettääkö maanpinta poispäin mökin perustuksilta. Kun pintavedet ja sadevedet ohjautuvat kauemmaksi mökistä, pysyy mökin perustukset kuivempina.

Kasvit eli kukat ja pensaat eivät kuulu mökin perustusten juurille ja ulkoseinille kasvamaan, sillä nekin pitävät rakenteita kosteina. Siirrä kukkaset ja pensaat kauemmaksi mökistä. Tällöin voit nähdä ne myös paremmin, kun katselet kahvikupin ääressä mökin ikkunasta pihalle.

Rossipohja

Vaikka mökki olisi päällisin puolin kunnossa, pitää mökin omistajan kurkata myös mökin alle. Tarkasta rossipohjan ryömintätilan tuulettuvuus ja varmista ettei ryömintätilassa ole sinne kuulumatonta tavaraa, kuten rakennusjätettä; lautoja, maalipurkkeja yms. Poista kaikki sinne kuulumaton tavara.

– Pahimmillaan ryömintätilaan jätetyistä rakennusmaterialeista peräisin oleva homeinen haju tarttuu mökin rakenteisiin. Homeen haju on hankala poistaa mökin rakenteista, Jokelainen huomauttaa.

Sivuilla http://omakotitalot.hometalkoot.fi/ olevia omakotitalon tarkastus ja huolto-ohjeita voi käyttää mökkiä tarkastettaessa ja huollettaessa. 

Ensi viikolla kerrotaan, mitä kaikkea tulee mökissä tarkastaa sisätiloista.

Oletko jo tutustunut Pientä mökkiremonttia -sarjaan?

Lue myös:

    Uusimmat