Mittatilausvaate on unelmiesi vaatekappale – näin se valmistuu

Oletko joskus haaveillut teettäväsi tärkeää tilaisuutta varten yllesi unelmiesi vaatteen mittatilaustyönä? MTV Lifestyle otti selvää, millainen prosessi mittatilausvaatteen valmistuminen on.

Muotisuunnittelija Mert Otsamo suunnittelee paljon pukuja yksityisihmisille mittatilaustyönä. Joskus suunnittelija saa vapaammat kädet – toisinaan asiakkaalle on hyvinkin selvää, millaisen asun hän haluaa itselleen ommeltavan. Yhteistä kaikille mittatilaustyönä valmistuville asuluomuksille on se, että ne toteutetaan asiakkaan kanssa tiiviissä yhteistyössä.

Asiakkaan ja suunnittelijan näkemykset kohtaavat

Kaikki alkaa siitä, että asiakas ottaa suunnittelijaan yhteyttä. Kun haaveissa on omien mittojen mukaan valmistettu vaate, mietitään tulevan vaatekappaleen lopullista muotoa suunnittelijan kanssa.

– Ensimmäisellä tapaamisella suunnitellaan pukua ja päätetään, että millainen puku halutaan. Sen jälkeen keskustellaan värimaailmasta, materiaalista ja käyttötarkoituksesta ja lähdetään ehkä jo katsomaan erilaisia materiaalivaihtoehtoja, Otsamo kertoo.

– Sitten otetaan mitat ja sovitaan, että milloin sovitetaan puvun ensimmäistä versiota, Otsamo jatkaa.

Prototyypiksi kutsuttu ensimmäinen versio puvusta tehdään aina halvemmasta kankaasta, ettei uutta kangasta leikata heti ja jouduta toteamaan, että asu ei istukaan. Tulevien sovituksien määrä riippuu siitä, millaista vaatetta asiakkaalle tehdään.

– Se riippuu puvun haastavuudesta ja siitä, kuinka paljon sovituksia on, Otsamo kertoo.

– Sen jälkeen kun kaava istuu, tehdään uusi sovitusproto, joka on sen lopullisen vaatteen kaava. Jos tässä toisessa versiossa kaikki on kohdallaan, niin sitten leikataan oikeat materiaalit ja ommellaan asu sovituskuntoon, Otsamo toteaa.

Prosessin aikana vaate elää

Suunnittelu- ja ompeluprosessin aikana tuleva vaatekappale saattaa elää. Vaatesuunnittelija muistuttaakin, että aivan viime metreille saakka pukuun on mahdollista tehdä korjauksia asiakkaan toiveiden mukaan.

– Siihen asti kunnes leikataan oikea kangas, pystyy vielä vaikuttamaan puvun pieniin yksityiskohtiin ja tietysti ihan viimeiseen asti pystyy tekemään pieniä viilailuja, Otsamo kertoo.

Monelle mittatilausvaatteen tilanneelle tulee yllätyksenä, kuinka monta erilaista työvaihetta projektiin liittyy. Mittatilausvaatteen teettäminen muotoutuukin usein elämykseksi yksinkertaisen tilauksen sijaan.

– Mittatilausvaatteen teettäminen on aina pitkä, mutta ihana prosessi. Ihmiset yllättyvät usein positiivisesti siitä, että asu vaatii aika paljon tekemistä. Se on elämys eikä vain lyhyt rykäisy, Otsamo summaa.

Lue myös:

Heli Kuitunen, heli.kuitunen(at)mtv.fi

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja