Miten usein hemoglobiiniarvo pitäisi tarkistaa? Lääkäri vastaa

Avun maalaislääkäri Tapani Kiminkinen vastaa Studio55.fi-tv-lähetyksissä ja nettisivuilla katsojien kysymyksiin. Tällä kertaa Lahja halusi tietää, onko naisen hemoglobiiniarvo 155 liian korkea. Alla Kiminkisen vastaus.

Tämä on yksilöllistä. Jos hedelmällisyysikäisellä naisella on taipumusta raudanpuuteanemiaan, arvoa on syytä vahtia pari–kolme kertaakin vuodessa.

Hb laskee vasta sitten, kun rautavarastot ovat huvenneet. Niinpä raudan syöntiä tulee jatkaa niin kauan kun varastot täyttyvät, mikä tarkoittaa noin kolmea kuukautta sen jälkeen, kun hb on korjaantunut.

Vuototaipumuksen jatkuessa anemia kolkuttelee taas pian oven takana, joten ellei vuotoja saada kuriin, kannattaa rautaa käyttää kuureina jo ennaltaehkäisevästi. Mittarina voi käyttää rautavarastoarvoja. Runsaita kuukautisia hillitään parhaiten hormonikierukan avulla.

Vanhemmalla iällä lääkärissä piipahtaminen silloin tällöin ei ole pahitteeksi, vaikka itsensä terveeksi mieltäisikin. Tällöin puhutaan noin yli 75-vuotiaista, joskin ihmiset vanhenevat yksilöllisesti. Vuoden–parin välein verenkuva ja sydämen kuuntelu piilevän eteisvärinän vuoksi ovat mielessäni päällimmäisinä, ja tulisihan siinä muutkin asiat katsotuksi.

Vanhemmalla iällä etenkin raudanpuuteanemian toteaminen edellyttää ehdottomasti paksunsuolen ja tarvittaessa myös vatsalaukun tähystämistä, ellei syy ole muuten itsestään selvä. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja