Miten Suomi saavuttaa päästövähennystavoitteet? Professori kommentoi

Miten päästä eroon talous- ja ilmastopolitiikan vastakkainasettelusta? 24:49

Studio55.fi-ohjelmassa vieraillut Suomen ilmastopaneelin puheenjohtaja Markku Ollikainen uskoo, että Suomi tulee yltämään sille asetettuihin tiukkoihin päästövähennyksiin.

Suomessa hallitus on asettanut tavoitteeksi vähentää kasvihuonekaasuja peräti 80 prosentilla vuoteen 2050 mennessä.

– Uskon, että siihen päästään. Euroopan Unionilla ja Suomella on kaikki edellytykset toteuttaa se, ympäristöekonomian professori Markku Ollikainen sanoi lähetyksessä.

Ollikainen kertoi, että käytännössä tavoite saadaan toteutettua käyttämällä Suomessa jo olevaa ydinvoimaa sekä siirtymällä asteittain uusiutuvien energianlähteiden käyttöön. Uusiutuvien energianlähteiden käyttö tarkoittaa Suomessa tuuli- ja aurinkoenergian sekä biomassan käyttöä energiantuotannossa.

Ollikaisen mukaan tuuli- ja aurinkovoiman osalta kehitys on ollut todella nopeaa.

– Tuuli- ja aurinkovoiman tuotantokustannukset ovat puolittuneet parikin kertaa muutaman vuoden aikana. Niistä on tulossa todella markkinaehtoisesti kannattava (energian)muoto, Ollikainen kertoi.

Hallitustenvälisen ilmastomuutospaneelin IPCC:n arvion mukaan kulutuksen kasvua pitäisi vähentää noin 5–10 prosenttia, jotta päästövähennystavoitteet olisi mahdollista saavuttaa.

– Tämä tarkoittaa siis sitä, että kulutus ei laske, eli emme joudu luopumaan elintasostamme. Toivon tietysti, että se (päästövähennystavoite) sillä tavalla näkyisi, että kaikki ihmiset olisivat tarkempia toimintansa suhteen, eli tekisivät sellaisia valintoja, jotka ovat ilmastoystävällisiä.

Ollikaisen mukaan päästövähennysten pitäisi näkyä ennen muuta muun muassa korjausrakentamisessa, energiatehokkaassa rakentamisessa ja älykkäiden sähköverkkojen luomisessa.

– Kyse ei ole siitä, että meidän arki menee hankalammaksi, tai että joudumme nipottamaan kaikissa asioissa, vaan siitä, että tehdään viisaita ja toimivia ratkaisuja, sanoo Ollikainen.

Mistä johtuu, että päästövähennystavoitteista huolimatta kivihiilen käyttö on viime vuosina lisääntynyt? Katso Ollikaisen haastattelu kokonaan!

Lue myös:

    Uusimmat