Naiset kärsivät syöpähoidoista miehiä useammin – näistä asioista se voi johtua

Naiset saavat miehiä todennäköisemmin haittavaikutuksia syöpähoidoista. Tämä on aiemmin todettu kemoterapiaa saavilla, mutta tuoreen tutkimuksen perusteella sama koskee myös syövän immunoterapiaa ja täsmähoitoja. Tutkimuksessa tarkasteltiin yli 20 000 syöpäpotilaan tietoja 200 eri tutkimuksesta.

Naisten riski saada vakavia haittavaikutuksia oli analyysin perusteella noin kolmanneksen suurempi kuin miesten. Riski oli vielä suurempi immunoterapiaa saavilla naisilla. Heille haittavaikutuksia tuli puolet todennäköisemmin kuin miehille. Haittavaikutuksia sai 65 prosenttia kaikista potilaista.

Monikin seikka voi selittää havaittuja eroja. Naiset voivat esimerkiksi reagoida hoitoihin ja lääkkeisiin eri tavalla ja annokset voivat olla eri vahvuisia. Naiset saattavat myös kertoa haittavaikutuksista miehiä todennäköisemmin ja noudattaa lääkityksiä tunnollisemmin, jolloin haitat ovat myös todennäköisempiä.

Tutkijat toivovat lisätutkimuksia, jotta mekanismit tunnistettaisiin ja haittavaikutukset saataisiin vähentymään. Erityisesti immunoterapiaa saavien naisten tilanteeseen olisi hyvä saada pikainen parannus.

Tutkimus julkaistiin Journal of Clinical Oncology -lehdessä.

Syöpään sairastuu vuosittain noin 30 000 suomalaista.

Mitä varhaisemmassa vaiheessa syöpä havaitaan, sitä parempi. Katso videolta, millaisista oireista kannattaa huolestua.

Syövän oireet – millaisesta oireesta tulee huolestua? 2:17
Katso video: Moni syöpä on alkuvaiheessaan vähäoireinen tai oireeton – lääkäri kertoo, millaisesta muutoksesta tulisi hakeutua tutkimuksiin.

Copyright Duodecim 2022. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.


Lue myös:

    Uusimmat