Mainos

Miten paljon SM-liigaseura voi hyötyä tyhjennysmyynnistä? Seurajohtaja paljastaa: KHL:stä ei enää hirmusummia

Jääkiekon SM-liigassa Porin Ässät aloitti jo niin sanotun tyhjennysmyynnin, kun tähtihyökkääjä Sakari Salminen matkasi loppukauden ajaksi lainalle Helsingin IFK:hon. Mutta kuinka paljon liigaseura voi säästää tyhjennysmyyntien yhteydessä?

Ässien pelaajakoordinaattorina toimiva Tommi Kerttula on nähnyt tuoreeltaan myös Ruotsin toimintamallin ja siellä liikkuvat summat.

– Joskus on puhuttu lähestulkoon 400 000 euron säästöistä. Käytännöissä summat ovat pyörineet noin 200 000 eurossa viime vuosina. Tuo jälkimmäinen luku on lähempänä sitä normaalia tilannetta, Kerttula sanoo MTV Urheilulle.

Takavuosina KHL on ollut merkittävä tekijä siirtomarkkinoilla ja niin sanotuissa tyhjennysmyynneissä. Puhutuimpia tapauksia ovat olleet muun muassa Petri Vehasen, Sinuhe Wallinheimon ja Jarkko Immosen myynnit Venäjän superliigaan ja nykymuotoiseen KHL:ään.

– Ne eivät pelkästään oikaisseet, vaan ne toivat selkeän nosteen koko seuran talouteen, Kerttula muistelee ja palaa nykytilanteeseen:

– KHL on edelleen merkittävin maksaja, mutta summat ovat eri luokkaa kuin 5-7 vuotta sitten.

Kerttulan mukaan KHL:n lisäksi erityisesti Ruotsi ja Sveitsi ovat merkittäviä tekijöitä ostajamarkkinoilla.

– Viime vuosina SM-liigasta ulkomaille siirtyneet pelaajat ovat tuoneet seuroille noin 100 000 euron säästöjä.

Ei mitään hip hurraata

Kerttula aloitti Ässien pelaajakoordinaattorina marraskuun loppuvaiheilla. Jo tuolloin Ässät oli vaikean tilanteen keskellä. Porilaisjoukkue oli sarjataulukon viimeisenä surkean alkukauden myötä.

Tilanne ei ole kohentunut, vaan Ässät on edelleen viimeisenä.

Tämän myötä Kerttula sai käskyn niin sanotusti ylhäältä.

– Kyllähän se aina jollakin tapaa yllättää, kun hallitus päättää, että tämän ja tämän verran pitäisi tehdä säästöjä, jotta ensi kauden joukkueen rakentaminen ei vaarannu, Kerttula miettii.

Tilanne onkin haastava monesta näkökulmasta katsottuna.

– Eivät nämä mitään hip hurraa -juttuja ole, kun aletaan neuvotella sopimuksen ulosostosta. Kyse voi olla pelaajasta, joka on ollut jo pitkään mukana ja on ollut siinä hengittänyt joukkueen ilmaa. Eivät ne mitään superhienoja hetkiä ole, Kerttula myöntää.

Ässien pelaajakoordinaattori osasi kuitenkin valmistautua tilanteeseen.

– Siinä vaiheessa Ässät oli käyttänyt pelaajabudjetin ja vähän ylittänytkin sen. Siinä vaiheessa oli jo 10 pistettä alempaan viivaan ja joukkueessa oli paljon loukkaantumisia. Silloin tajusi aika nopeasti, että tämä voi olla ihan mahdollinen skenaario.

– Mutta työ työnä, niin se on otettava, Kerttula tuumaa. 

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja