Miten on mahdollista, että taksikuski vain katoaa ja löytyy kuolleena? Taksiliitossa pidetään Mikkelin tapausta hyvin poikkeuksellisena

4:24
MTV Uutiset Live kysyi Taksiliitosta, kuinka poikkeuksellista taksinkuljettajan löytyminen kuolleena on.

Auton taksilaitteet olivat kytkeytyneet pois päältä kuljettajan lähdettyä kotoaan. Tämä vaikeutti suuresti jäljitystä. Kysyimme Taksiliitosta arviota tapauksesta.

Mikkelissä tiistaina kadonnut taksinkuljettaja löytyi kuolleena torstaina.

Kansalaisten tekemien vihjeiden perusteella poliisi päätyi etsimään naista tilatakseineen noin 30 kilometrin säteellä katoamispaikasta.

Auto ja sen kuljettaja löydettiin hyvin läheltä toisiaan.

Tapauksessa ihmetystä herätti se, että kaikki auton taksilaitteet olivat kytkeytyneet pois päältä pian sen jälkeen, kun naiskuljettaja lähti työtehtävälleen tiistaina.

Myös naisen oma puhelin oli tiistaista lähtien kiinni – samoin päivystyspuhelin.

– Täytyy sanoa, että tämä on ollut hyvin, hyvin harvinainen tapahtuma kaiken kaikkiaan. Tämäntyyppistä tapausta en muista, kun olen ollut reilut kaksikymmentä vuotta Taksiliitossa, sanoo toimitusjohtaja Timo Koskinen.

Moni on miettinyt, miksi taksilaitteet olivat kytkeytyneet kokonaan pois päältä.

Koskinen muistuttaa, että Suomessa on yli 10 000 taksiyrittäjää ja hyvin monenlaisia tapoja toimia.

– Myös eri tavoin toimivia järjestelmiä on paljon. Tietysti tekniset laitteet toimivat niin, että ne tarvitsevat virtaa. Pääsääntöisesti ne voidaan ottaa irti niin, että ne eivät toimita minkäänlaista tietoa eteenpäin. En osaa tässä ikävässä ja epämiellyttävässä tapauksessa ottaa kantaa. 

Jäljittäminen on hyvin vaikeaa ja jopa mahdotonta, kun kaikki taksilaitteet ovat kiinni.

– Toki Suomessa taksit ovat autoina kohtuullisen uusia. Pelkästään auton valmistajien järjestelmissä on seurantajärjestelmiä. Autoja pystytään siis seuraamaan jo vakiovarusteena olevilla järjestelmillä. Siinä mielessä tilanne on [takseilla] kohtuullisen paljon parempi kuin ylipäätään autojen osalta.

Poliisi on vielä vaitonainen Mikkelin tapauksen yksityiskohdista tutkinnallisiin syihin vedoten.

Taksiuudistuksen "hedelmää" poimitaan yhä

Taksinkuljettajien turvallisuuden eteen on tehty töitä, sillä kuljettajille tarjotaan muun muassa monipuolista turvallisuuskoulutusta.

Kuitenkin liikenneministeri Anne Bernerin (kesk.) vuosia sitten ajama taksiuudistus saa moitteita Taksiliiton toimitusjohtajalta.

– Taksimarkkinat ovat varsinkin isommissa kaupungeissa muuttuneet. Kun kuluttajilla on ollut taksipalveluiden osalta epävarmuutta, on se heijastunut asiakkaiden käyttäytymiseen taksin kyydissä. Tilanne ei ole ollenkaan mennyt parempaan suuntaan kuljettajien näkökulmasta.

Timo Koskinen toivoo, että taksilain korjaus palauttaa turvallisuutta. 

– Toivottavasti tähän saadaan korjausta uuden taksilain myötä, että taksipalveluiden laatua saadaan nostettua. Silloin myös asiakasturvallisuus paranee.

Katso Taksiliiton arviot tapauksesta videolta!

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja